Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords

Niet Bioware, maar de nieuwe studio Obsidian Entertainment zou het ontwikkelen van het vervolg van Knights of the Old Republic op zich nemen. Zou Obsidian erin slagen net zo’n epische game neer te zetten met Star Wars: Knights of the Old Republic 2: The Sith Lords?

Knights of the Old Republic was een aardige shock in de gameswereld, na jaren van middelmatige Star Wars games kwam er eindelijk een succesvolle en vooral ijzersterke Star Wars game op de markt. Dit keer niet een shooter maar een RPG, die nota bene geen link had met de films en zijn personages. Het kon dus toch, een Star Wars game maken die niet de hulp nodig heeft van bekende personages of omgevingen uit de Star Wars films, wat altijd de key to succes bij LucasArts was. Want als mensen met Luke Skywalker konden spelen was het op zich al geweldig genoeg. Nee, KotOR was geweldig door het prachtige verhaal, de lange speelduur en goed werkende gameplay. Natuurlijk werd de game ook een succes door de perfecte Star Wars sfeer, maar de hulp van de Star Wars films had het niet nodig want het speelde zich 4.000 jaar voor Episode I af.

Het verhaal van KotOR 2 begint ongeveer vijf jaar na het einde van de eerste Knights of the Old Republic. Ongeacht wat jouw einde bij KotOR was (er waren verschillende einde’s) tussentijds heeft de slechte Sith alle Jedi vermoord op een na. Een Jedi die verbannen is uit de Jedi Order, die Jedi ben jij. Het spel begint met een bewusteloze jou in een schip, de Ebon Hawk, die de mijnkolonie Peragus nadert. Spelers van het eerste deel zullen de Ebon Hawk direct herkennen en ook T3-M4, je droid uit het eerste spel, is direct aanwezig en zal jou in de medical bay weer oplappen. Eenmaal aangekopen op Peragus zul je erachter komen dat er op je gejaagd wordt en dat je niet veilig bent. Nadat je op de kolonie verschillende characters tegen komt maak je je snel uit de voeten en verlaat Peragus met een verwoestend einde voor het mijnstation. Je lange reis door de galaxy gaat nu beginnen.

Knights of the Old Republic 2 is redelijk snel naar het eerste deel uitgekomen, en veel tijd is er dus niet om een nieuwe engine te ontwikkelen. Je moet KotOR 2 dan ook een beetje zien als Splinter Cell: Pandora Tomorrow. Een andere studio maakt een vervolg die op dezelfde engine draait, Obsidion heeft dus gewoon het spel lopen op de engine van Knights of the Old Republic. Op zich geen probleem, want de gameplay van het eerste deel was prima in orde, toch loopt het grafisch al een stuk achter. Het is natuurlijk een groot spel met al hoge laadtijden, maar het toevoegen van wat minder saaie omgevingen had al geholpen. The Sith Lords is qua systeem nog steeds dezelfde Turn-Based Role Playing Game als het eerste deel, hierover is meer te vinden in de review van Knights of the Old Republic. Toch zijn er wat kleine dingetjes toegevoegd en getweaked aan de gameplay. Zo heb je nu verschillende behaviors waarmee je de manier waarop je wilt vechten kunt aangeven, zoals aggresief en defensief spelen. Ook zijn er lightsaber forms die je kunt selecteren, elke vorm heeft bepaalde zwakheden en sterke punten tegen verschillende tegenstanders en zo kun je dus precies kiezen welke vorm je nodig hebt voor een bepaalde tegenstander.

Net zoals in de eerste game hebben de (dialoog)keuzes die je maakt gevolgen voor het spel. Antwoord je op een vriendelijke manier dan neig je veel naar de Light-side, zeik jij het liefste andere aliens af en doe je slechte dingen dan zul je meer naar de Dark-side neigen. Verschil met de eerste game is nu dat je ook invloed hebt op je medekarakters, wanneer jij een Light-karakter bent zullen de anderen die met je mee reizen ook meer naar Light neigen. Andere vorm van interactie die je met je medekarakters hebt is Influence, door bepaalde keuzes kun je influence verliezen of winnen bij anderen. Heb je veel influence bij iemand dan zullen zij sneller antwoorden op meer persoonlijkere vragen geven. Ook verschijnen er extra dialoog opties als je ervaren bent op bepaalde punten, heb je een hoge Repair-skill dan kun je dingen opmerken die alleen iemand met die skill kan weten.

In Knights of the Old Republic zat je nog eens vaak opgescheept met items waar je totaal niks aan had, in The Sith Lords is dit opgelust. Je kunt nu items afbreken en op workbenches nieuwe items maken. Er zijn chemicals voor het aanmaken van implants, granaten en mijnen en er zijn repair parts voor het maken van armorparts, weaponparts en je parts voor je lightsaber. Een ander handig ‘dingetje’ is dat er bij geopende kisten of doorgezochte lichamen nu de term ‘Empty’ komt te staan, dit voorkomt dus dat je meerdere keren door dezelfde kist gaat en scheelt een hoop tijd.

Het Star Wars universum is groot en zo zul je dus ook een aantal verschillende locaties bezoeken. Onder die locaties zijn Telos en Onderon, twee planeten waarvan je in het eerste deel al wat te weten kwam maar nooit wist te bezoeken. Ook ga je weer langs Dantooine en Korriban, zoals ik eerder al aangaf tonen de locaties iets leger, kleiner en simpeler dan in het eerste deel en ook aan Dantooine en Korriban is weinig veranderd. Beide locaties lijken erg veel op hoe ze er in het eerste deel uit zagen; er zijn wat nieuwe gebouwen toegevoegd en er zijn wat sporen van ‘oorlog’ te bekennen.
Toch zorgen de andere planeten en schepen die je bezoekt voldoende inbreng als ruimte om te verkennen, hoewel ze niet het niveau van bijvoorbeeld Manaan en Tatooine uit het eerste deel halen.

Een van de sterkste punten van Knights of the Old Republic was het intrigerende verhaal, en ik kan je zonder iets van het verhaal te verklappen vertellen dat ook The Sith Lords een intrigerende verhaallijn bevat. Het verhaal wordt je weer kenbaar gemaakt via de honderden dialogen die het spel kent. Elke zin die een computergestuurd personage zegt is opgenomen en gesynchroniseert. Dit erorme werk is tip top in orde en maakt dialogen met anderen een stuk fijner om te doen dan in een game zonder gesproken tekst. Wat ook opvalt aan het tweede deel is dat er meer gesprekken zijn tussen de verschillende partymembers en dat ze ook meer achtergrond lijken te hebben. Als bijquest kun je dus bij de verschillende personages hun geschiedenis ontrafelen wat soms nog wel handig uitkomt.

De missie van Obsidian Interactive was om een waardige opvolger van Knights of the Old Republic te maken die binnen een aanzienlijke tijd zou kunnen verschijnen en fans van het eerste deel nog steeds zou weten te boeien. Er zijn erg veel overeenkomsten tussen Knights of the Old Republic 1 en 2, zo is de engine hetzelfde en is het grafisch onveranderd met soms wat framedrops. Wat echter ook tot de overeenkomsten behoort is het intrigerende verhaal, de boeiende personages, perfecte voice-overs bij gesprekken, prachtige John Williams achtige muziek en een uiterst lange speelduur van rond de 40 uur. Liefhebbers van de eerste game hoeven niet te twijfelen of deze game wel of niet aangeschaft hoeft te worden, deze game is gewoon een must voor de mensen die de eerste game speelden. Nieuwelingen kunnen het beste beginnen met de eerste Knights of the Old Republic aangezien het verhaal van The Sith Lords hier op doorgaat en deze bovendien voor een lagere prijs in de winkel ligt. Obsidian’s missie is geslaagd en heeft zich als nieuweling tussen developers van kwaliteits Xbox games weten te scharen. The Force is with them.

 1.   
  Czone's avatar

  dit is een vet spel Moet ik nog iets zeggen? 😕 😆

 2.   
  EnVy DaMaG3R's avatar

  heeft me een tijdje bezig gehouden 😆

 3.   
  Dark_Phoenix's avatar

  Super vet spel, Dark side is cool wat de gezicht veranderd dat is vet. Zeer veel opties, skills en het speelt super leuk

 4.   
  Game Angel's avatar

  Dit is zo’n gaaf spel, ik ben er verzot op! Balen van het open einde (maar ja..) en nu maar wachten op deel 3! Darkside en Lightside zijn allebei gaaf, goeie graphics, gigantisch veel opties. Echt niet te geloven.. *Is in de z(w)evende hemel van de Games* 😳

 5.   
  DeleteAccount's avatar

  Dit is egt 1 van mijn top spellen!
  Komt er ook nog een deel 3?

 6.   
  najreteip's avatar

  Goed spel, jammer dat het niet af is