Trackmania Sunrise

Trackmania Sunrise blaast nieuw leven in een oud succes. Het bouwen van racebanen en er vervolgens met een bloedgang overheen razen. Menigeen herinnert zich een ander spel dat dit concept gebruikte: Stunts! Maar zal dit nieuwe spel het net zo leuk worden als die oude hit?

Af en toe kwam er wel eens een spel uit dat een gooi deed naar het Stunts-succes, maar geen van allen slaagde daar echt in. De wat oudere generatie gamers weet precies waar het om ging in Stunts, maar voor de nieuwelingen zal ik kort uileggen wat de bedoeling was: Je kon (met een hele simpele opzet) zelf je racebanen bouwen, inclusief jumps, kurkentrekkers en tunnels. Je kon dan uit verschillende auto’s kiezen en vervolgens gaan racen. Het had weinig met realisme te maken, maar het was heel erg leuk.

Alles aanpassen

Trackmania ging precies op deze wijze van start. Het spel komt met een vervolg op het succes dat Digital Jesters nog niet zo lang geleden had. De nieuwe titel is simpel, maar doeltreffend: Trackmania Sunrise. Er is nu veel meer aan te passen, met –gelukkig- veel mooiere graphics! De straten kunnen volledig naar eigen smaak ingericht worden. Ook kun je een tijdstip kiezen waarop geraced wordt. Een mooie zonsondergang? Bij dag? Of toch liever bij nacht? Het kan allemaal. De omgeving kun je naar eigen smaak opbouwen. Zo is het mogelijk om na een lange aanloop over het water te stuiteren om vervolgens weer op de verharde weg te belanden. Je begrijpt: fun staat voorop, realisme is niet belangrijk. Het springen over gigantische schansen is bijvoorbeeld erg leuk. Ook kun je zo een halfpipe induiken met je auto, als je er zin in hebt. Het spel zit vol met allerlei constructies waardoor je de meest uitdagende banen kunt bouwen. De wagens rijden ‘arcade’-stijl, wat betekend dat je met volle vaart door de bochten kan scheuren. De camera past zich hierbij automatisch aan af een toe. Het standpunt kan variëren van bumpercam tot ‘birdview’. Soms is dit heel onverwacht en heel vervelend, maar over het algemeen is het erg handig. In een looping is bijvoorbeeld de bumpercam een stuk duidelijker.

Ook de auto’s zijn volledig naar eigen smaak aan te passen. Kleur, type velgen, stickers en ‘paintjobs’ zijn onder andere aan te brengen. Leuk om te doen, maar de opzet vond ik nog wat onduidelijk. Soms was het resultaat niet helemaal wat ik verwachtte.

Er is meer

De bouwfunctie niet de enige mogelijkheid in Sunrise. Er zijn races te rijden die steeds moeilijker worden. Hierbij moet je bijblijven bij de rest van de coureurs, wat vrij lastig is. Er zijn allerlei hindernissen en moeilijke sprongen om te zorgen dat je tegen een boom vliegt. En als je alles gedaan denkt te hebben, download je gewoon een nieuwe uitdaging! Na het racen kun je ook de replay aanpassen naar eigen smaak en die eventueel bewaren.

Ook kun je puzzels oplossen, waarbij checkpoints zo snel mogelijk moeten worden gehaald. Lastig, want soms moet je echt even nadenken hoe je ergens komt. Soms lijkt een oplossing voor de hand te liggen, maar is deze in werkelijkheid toch iets verder weg dan verwacht. Een kwestie van veel oefenen en een beetje inzicht zijn hierbij belangrijk. Het aantal keren dat je je auto weer terug moet laten zetten op een checkpoint is hierbij van belang voor de score. Als je alles in één keer goed doet, win je natuurlijk het goud. Maar dit valt in praktijk vies tegen.

Eén van de dingen waar ik erg over te spreken ben is de soundtrack. Lekkere up-tempo muziek die zorgt dat je zin hebt om het spel te blijven spelen. De muziek is dance-achtig, maar zal een vrij breed publiek aanspreken. Ikzelf kon het wel waarderen in ieder geval. Daar kunnen ontwikkelaars nog wat van leren! Top!

Wat moet er nog beter?

Beter kan de opzet van de editors. Deze vond ik nog vrij onduidelijk en soms erg moeilijk om te gebruiken. Het aanbrengen van stickers op je auto leek totaal willekeurig te gaan. Je kon niet echt instellen onder welke hoek de sticker op de auto moest komen te zitten. Ook bij het bouwen van de banen is soms niet goed te zien hoe hoog de ene weg zich ten opzichte van de ander bevindt. Het spel is nog in ontwikkeling op het moment van schrijven, er zal ongetwijfeld nog aan gesleuteld worden. Het definitieve oordeel zal in de review naar voren gebracht worden.

Dus…

Trackmania Sunrise biedt na het originele ‘Trackmania’ weer veel nieuw leuks. We kunnen nog mooie dingen verwachten van dit spel, maar het definitieve oordeel zal ik pas geven bij de review. Voor de liefhebbers van fun: hou deze titel in de gaten.

Meer Track Mania

21/12/2003Track Mania 1
Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren