WWE: Smackdown vs Raw

Iedereen kent het in Amerika en het is misschien wel het meest uitgemolken concept ooit; Worstelen. Van t-shirts en mokken tot tatoeages en… games! Geen goedkope flashgame op internet, maar een heuse gamereeks voor onder andere de PlayStation. Genoeg reden voor ons om te kijken of het wat is.

Wat is het?
Iedereen kent het wel: de WWE. Het is de Goede Tijden Slechte Tijden voor mensen met het gewicht op de goede plaatsen, die een zware stem hebben, het liefst in hun onderbroek lopen en dan ook nog eens zo vrouwelijk mogelijk haar proberen te dragen. Het is het Amerikaans worstelen waar iedere man in Amerika graag naar kijkt. De show die je opvoert als je op komt maakt uit wie of wat je bent, dan is het vechten nog maar een bijzaak. Alles wat niet goed vastzit aan muren, vloeren of plafond wordt gebruikt om de tegenstander tot een Drink-Danonetje te slaan. Op de meest theatrale en onefficiënte wijze mensen in elkaar hakken. Dat is WWE.

Het verschil van Raw of SmackDown zit hem in de eigenaar en de vechters/acteurs. Aan het hoofd van Raw staat worstelaar en scheidsrechter Rick Flair en aan het hoofd van Smackdown McMahon. In de WWE zit je als professioneel worstelaar in een van beide groepen en in deze wereld keert Raw dus tegen Smackdown. Of andersom.

Is het wat?
Wat direct opvalt, wat ook een verbetering is ten aanzien van vorige deel, is dat er verschrikkelijk veel mogelijkheden zijn. De keuze van worstelaars is uitgebreid en varieert van rondborstige dames tot dubbele klerenkasten. Iedere worstelaar heeft zijn eigen specialiteit, maar heeft ook zwakke kanten. Grote worstelaars zullen weliswaar goed kunnen uitdelen en klappen incasseren, maar zijn relatief sloom. Kleine worstelaars zijn snel en behendig maar lopen ook sneller schade op. Vrouwen scoren beduidend minder, maar vrouw vs vrouw is natuurlijk wel eerlijk én leuk (hihi).

Bij het kiezen van je worstelaar moet je dus rekening houden met je speelstijl. Zeker als je season mode doet met een verkeerd gekozen worstelaar, wordt het allesbehalve makkelijk. Deze season mode is pittig en tegen de tijd dat je er een beetje goed in begint te worden, wordt het nóg moeilijker. De story line zullen echte fans in ieder geval aantrekken, deze is namelijk door de echte schrijvers geschreven. Naast de geplande gevechten zul je buiten de ring met andere worstelaars praten. Hiermee kun je ze als partner uitnodigen, maar door een negatief antwoord te geven kun je ook ruzie zoeken. Dit resulteert soms in een gevecht.

Naast de story mode waarmee geld is te verdienen is het ook natuurlijk mogelijk om in de klassieke modes te vechten. TLC, Cage, King of the Ring, Three stages of Hell, Hardcore en Royal Rumble zijn nog maar een schijntje van wat Raw vs Smackdown ons te bieden heeft. Misschien wel de opmerkelijkste is Bra and Panty’s, waarin twee worstelchicks het tegen elkaar opnemen. Ze slaan elkaar tot appelmoes en vervolgens proberen ze elkaars kleren van het lijf van het lijf te rukken. Als het ondergoed dan alleen nog rest, heb je verloren. De verliezer druipt af en iedereen lacht haar uit. Ach gosh.

Naast deze (in mijn ogen) leuke optie speelt ook de omgeving een belangrijke rol. Deze is namelijk erg interactief en kan zowel actief als passief als wapen gebruikt worden. Gooi je je tegenstander tegen de meterkast, dan voelt hij 220. Leg je je tegenstander op de buffettafel, dan mag hij de nieuwste taart proeven. Maar er liggen ook overal voorwerpen waarmee je tanden kunt verzamelen, zoals stoelen, ladders, tafels, brandblussers en zelfs hamers. Ook wanneer je je opponent tegen voorwerpen aangooit, kunnen er weer delen van een omgeving geopend worden. Hierdoor wordt het spel gevarieerd en dat houdt de replaywaarde hoog.

Wat het is:
WWE: Raw vs Smackdown biedt je een onvervalst stukje show, maar na zoveel uitgebrachte delen ratelt het toch nog wel en dat is slordig. Nog steeds gaat het blokken van aanvallen niet vloeiend en zien sommige botsingen er slecht uit. Rechtsboven in beeld is de huidige staat van het lichaam te zien en dat is handig om rekening mee te houden. Sla je bijvoorbeeld iemand voortdurend op zijn hoofd, dan zal hij moeite krijgen met zijn evenwicht. Vouw je iemand zijn benen voortdurend dubbel, dan zal zijn mobiliteit afnemen. Leuk om te doen, bloedirritant om te krijgen. Wanneer je een belangrijke season match speelt en er wordt vijf minuten lang met je hoog gehouden zonder dat je ertussen kan komen, is dat behoorlijk frustrerend. Speel deze game ook nooit of te nimmer met een beter iemand dan jezelf, want je gooit de joystick van frustratie door je televisiescherm heen.

Nog een heel irritant punt is wanneer je iemand in de houtgreep hebt. Om definitief te winnen dien je als een spastische idioot op een knopje te rammen of je leven er vanaf hangt. Dit heeft niets met worstelen te maken, je krijgt pijn in je vinger en als je niet uitkijkt krijg je een blijvende tic.

En toch is het leuk om iets met iemand te doen wat je altijd al bij dat etterige buurjongetje had willen doen. Nu er weer een nieuwe versie uit is, is het vooral meer van hetzelfde. Meer worstelaars, meer speelmogelijkheden, meer, meer, meer. Omdat de game zo lekker arcade speelt moet je dit dus gewoon hebben voor zon- en feestdagen. Vanwege de hoge variëteit die is toegevoegd zul je (mits je van het genre houdt) dit spel nog ontzettend veel spelen.

Meer WWE: Smackdown vs Raw

  1.   
    Eurbie's avatar

    Echt Gaaf.