Blinx 2 – Masters of Time and Space

De laatste maanden hebben we geen gebrek aan goede platformers. Ratchet & Clank 3 en Jak III zijn daar goede voorbeelden van. De Xbox heeft sinds kort ook weer een potentiële knaller in huis. Blinx 2. Met het eerste deel was dat wel anders. Deze game was bedoeld om de Xbox-verkopen in Japan sterk te doen stijgen, maar het pakte anders uit. Zo ook in Nederland. Microsoft en Artoon hebben ditmaal goed hun best gedaan dus lees verder of het deze keer wel zal gaan lukken.

Het verhaal van een kat

Het had allemaal zo mooi kunnen zijn. De Playstation 2 heeft zijn ‘Jak’ en ‘Ratchet’, de Gamecube vanzelfsprekend Mario. Wat doe je dan als een zichzelf respecterende game-gigant. Je lanceert een personage waarin iedere gamer zichzelf wel een beetje kan herkennen en die synoniem moet gaan staan voor het platform waarop het gespeeld wordt. Zeg je Nintendo, dan roep je Mario. Ratchet & Clank en Jak worden in een adem genoemd met de Playstation 2. Nu is het zo dat katten in de Japanse cultuur een voorname rol spelen, dus de keuze was voor Microsoft snel gemaakt. Blinx moest en zou de matige verkopen van de Xbox in Japan naar een hoger niveau gaan tillen. Het liep zoals gezegd anders. Blinx verkocht matig en werd bij lange na niet het icoon van de Xbox zoals Microsoft dat zou wensen. Toch was het eerste deel van Blinx helemaal niet onaardig, ondanks alle kritieken. Grafisch zag het er helemaal niet slecht uit en we hadden een platformer op de Xbox. Maar ja, die moeilijkheidsgraad he. Het is helemaal niet erg als een game moeilijk of lastig is, integendeel, maar als het spel na een vrij probleemloze start na een tijdje irritant wordt, is een game gedoemd, laat ik het maar voorzichtig zeggen, niet dat te zijn wat je er van had verwacht. Voeg daar bij de soms ronduit frustrerende gameplayelementen toe en de kritiek kan losbarsten.

Ik heb een zwak voor Blinx. Ik kan het niet helpen, maar ik heb deel één toch graag gespeeld. Het enige waaraan je kon merken dat ‘The Time Sweeper’ de nodige tekortkomingen had, is dat ik hem NIET heb uitgespeeld. Je kon er gewoon op wachten dat Microsoft met een vervolg ging komen en mijn vermoeden bleek waar. Ik heb nu een flink stuk van ‘Blinx – Masters of Time and Space’ gespeeld en ik moet zeggen dat de makers goed hebben geluisterd naar alle kritiek die over hen heen kwam.

Waar draait het om

Blinx 2 – Masters of Time and Space draait net als zijn voorganger om Blinx de kat die in het platform avontuur op de vlucht is voor de Tom Tom Gang, een groep crimineeltjes, een stelletje van voornamelijk varkens. Blinx is dit maal zelf op je eigen wijze vorm te geven. Je kunt de kat helemaal naar believen ontwerpen, van zijn kop tot aan zijn schoenen. Je begint het spel met een tutorial die nogal makkelijk is, maar voor degenen die het principe niet kennen is dit een mooie binnenkomer. Als je dacht dat het tijd-systeem ongeveer hetzelfde is als in ‘The Time Sweeper’ dan heb je het mis, maar wees er maar gelukkig mee want dit maal werkt het wel naar behoren en is het veel minder frusterend. Ik kom daar later in de review op terug. Inmiddels ben je er dus achter gekomen dat Blinx draait om het beïnvloeden van de tijd door middel van het verzamelen van icoontjes die de vorm hebben van de symbolen op bijvoorbeeld je cd-speler.

Op de juiste momenten, en die worden in de game wel heel duidelijk aangegeven, zul je deze moeten inzetten om bijvoorbeeld de tijd te vertragen, terug te spoelen, verder te spoelen of stop te zetten. Her en der in de wereld zul je deze icoontjes terug vinden en je zult in dit tweede deel niets verspillen omdat alles wat je verzameld hebt gewoon bij elkaar wordt opgeteld en niet vervalt als je toevallig tegen de verkeerde symbolen aanloopt. Wil je dus dat de boel een beetje vertraagd wordt omdat dat ene monster toch wel heel dicht bij komt of te snel om je heen cirkelt, selecteer dan bijvoorbeeld een pauze of een slowmotion en je tegenstander kan wel inpakken. Ook komt het geregeld voor dat je door middel van te verzamelen bommen, vijanden uit moet schakelen of met behulp van je tijd-systeem bijvoorbeeld zojuist opgeblazen bruggen of deuren moet openen die net voor je neus dicht vielen.

Wat ook heel leuk is bedacht, is dat je soms stromend water moet ‘pauzeren’ om zo bij knoppen of schakelaars te kunnen komen. Nadat je het water hebt gestopt, loop en duw je het water simpelweg van de knoppen af om zo bijvoorbeeld weer een deur te kunnen openen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je allemaal stukjes tijdkristal bij elkaar zoekt die bij elkaar een reusachtige tijdkristal vormen. Natuurlijk is de Tom Tom Gang verantwoordelijk geweest voor de vernietiging daarvan. Het verzamelen van al die icoontjes doe je natuurlijk onder andere weer met de vertrouwde stofzuiger die je ook gebruikt als wapen om het één en ander af te schieten. De harde schijf van de Xbox draait weer overuren om al dat gestofzuig in de tijd strak op je beeld te krijgen. Het woord ‘laadtijden’ komt trouwens in Blinx’ woordenboek niet voor.

Goed werk

Microsoft en Artoon hebben goed werk verricht mede omdat het spel verrassend in elkaar zit. Je speelt namelijk niet alleen als Blinx, maar ook verplaats je je om het level in de persoon van een Tom Tom bendelid. Afwisselend ‘good’ en ‘bad’ dus en dat maakt de game behoorlijk afwisselend. Waar je dus als Blinx vorderingen maakt om de tijdkristal te completeren, zul je als Tom Tom Gang-lid de prestaties van Blinx weer beinvloeden.

In de game zul je regelmatig versteld staan van de vindingrijkheid van de Artoon-crew. Als Tom Tom-lid zul je de beschikking hebben over zwarte gaten (portable!!) die je kunt gebruiken om te reizen in de tijd of om over een grotere afstand te verplaatsen. De wapens van de Tom Tom Gang zijn van zeer destructief tot zeer subtiel te noemen. Wat is er nou leuker dan, om met een katapult met pijltjes voorzien van slaapmiddel, een kat om te leggen. Ook zijn enkele wapens te upgraden en zul je over voldoende geld moeten beschikken om tot grotere wapens te kunnen overgaan. In de shop kun je minigames spelen die je ook weer wapens en gadgets verschaffen.

Max Payne, eat your heart out….

Als platformer is Blinx 2 – Masters of Time and Space zeer geslaagd. Grafisch ziet het er bijzonder verzorgd uit met enkele uitschieters in de vorm van waterpartijen en spiegelingen. Ook kun je in het spel een vorm van Bullet-Time tegenkomen. Op gezette tijden zul je door op de X of Y te drukken de pauze-‘bullet time’ of de slow-‘bullet time’ in werking zetten en in combinatie met de analoge stick, kogels of aanvallen kunnen ontwijken. Dit ziet er allemaal erg gelikt uit en is een hele leuke en afwisselende manier om verder te komen in het spel. Van de muziek werd ik niet echt vrolijk. Geen afwisseling en het lijkt ontzettend op Blinx 1. Op momenten dat het dus even tegen zat en ik voor de zoveelste keer hetzelfde deuntje hoorde kreeg ik flash-backs die mijn doorzettingsvermogen niet ten goede kwam. Geluidseffecten zijn wel weer dik in orde en de stemmen klinken zeer overtuigend. Mid-level-saves zijn niet mogelijk, maar waren ook niet noodzakelijk. De game is over het geheel genomen namelijk niet moeilijk en heel goed te doen. Plezier staat dus voorop, zonder dat je echte hersenkrakers voor je kiezen krijgt. Heel de game door word je namelijk behoorlijk bij de hand genomen en zul je zonder echte problemen de game uit kunnen spelen.

Multiplayerpoes

Het op zich al zeer gevarieerde en uitgebreide spel is ook nog eens voorzien van een multiplayer-modus. Men heeft het niet aangedurfd om een online-optie in het spel te integreren, maar dat is geen gemis gezien het feit dat er al zoveel te doen is. Artoon heeft Blinx 2 voorzien van twee multiplayer mogelijkheden, waarvan een redelijk unieke co-op mode. Hiermee kun je met z’n tweeën de volledige single-player campaign doorlopen en er voor kiezen om of allebei volledige tijd-controle te hebben of de mogelijkheden te verdelen. Onnodig te zeggen dat de laatste mogelijkheid meer uitdaging biedt en tactiek vereist. Als klap op de vuurpijl is er ook nog een ‘good old’ four-player Deathmatch om jezelf in uit te leven.

Conclusie

Goede platformgames op de Xbox zijn zeldzaam en Blinx 2 – Masters of Time and Space is er zo een. Een game waarin veel is te doen, originele gameplay de boventoon voert en dat ook nog eens verpakt zit in een prachtig jasje waarvan je voornamelijk veel, heel veel plezier gaat beleven. Artoon en Microsoft hebben met deze game veel, zo niet alles rechtgezet. Xbox-gamers, halen dat spel!

Meer Blinx 2 - Masters of Time and Space

  1.   
    DutchFreeze's avatar

    super oud dit man