FIFA Street

De sport die je het beste op straat kan spelen is natuurlijk voetbal. Combineer de developerskwaliteiten van EA Sports Big die ze ook al in NBA Street vol. 2 hebben laten zien en de sport zelf met zijn vele trucjes en panna’s dan moet FIFA Street haast wel een goed spel worden, dat het zeker goed zal doen in de Nederlandse verkopen. Toch?

EA Sports Big houdt ervan om de natuurwetten schandelijk voor paal te zetten. Zo hadden ze al ongelooflijke stunts in SSX3, keiharde dunks in NBA Street 2, gespierde kleerkasten in NFL Street en vechtende rappers in Def Jam: Fight for New York. Deze lossere en onrealistischere varianten op sporten spraken veel mensen aan, en daarom kunnen we komend voorjaar NFL Street 2, NBA Street v3 én FIFA Street verwachten, maar in deze laatste preview van deze special neem ik een kijkje in de wereld van FIFA Street.

Lekker arcade
Net zoals de arcade versies van het American Football en Basketball zijn de regels in FIFA Street behoorlijk versimpeld. Je speelt op kleinere veldjes (de helft van een normaal veld) met slechts 3 tegen 3, plus 1 keeper. Daarnaast is er bijvoorbeeld geen ‘uit’ of ‘achter’, het veld wordt begrensd door muren of hekken waar je de bal dan tegenaan kan spelen en weer op kan vangen. Buitenspel is ook buiten het spel gelaten (haha). Vrije trappen, penalties of hoekschoppen? Ik dacht het niet. Lekker simpel en snel, daarvoor koop je FIFA Street als je FIFA 2005 of Pro Evolution Soccer 4 al hebt, want het zal een heel ander spel zijn. Veel onrealistischer en sneller, maar met meer moves en show.
De scheidsrechter is nergens te bekennen en het zal er hard aan toe gaan op de speelveldjes van FIFA Street. Schouderduwtjes, tackles en blocks zullen zeker van de partij zijn, maar daar staat tegenover dat je als speler een uitgebreid scala van bewegingen hebt om je tegenstander helemaal te dollen. Ronaldinho leek de bal in de trailer wel als een elastiekje aan zijn voeten te hebben hangen, zo speelde hij ermee en FIFA Street zal dan ook niet zo nauw zijn met de werkelijkheid.

Panna!
Wat het straatvoetballen kenmerkt is natuurlijk de vele bewegingen van de spelers. Hooghouden, de bal in hun nek leggen, met een hakje hem naar voren halen, ze draaien er hun hand niet voor om. Ook jij zal dat niet hoeven wanneer je FIFA Street speelt met de controller, want zoals we uit ervaring weten zal de game erg simpel zijn als je ermee begint, maar toch moeilijk om te masteren wanneer je al gevorderd bent. Maar dan zul je wel de gaafste trucs kunnen maken.
Zo laat deze screen ons al zien hoe je een voorzet moet geven terwijl je op je handen staat. Deze voorzet wordt dan natuurlijk geheel in Street-stijl afgewerkt met een mooi stilleggertje, een lob en een keiharde omhaal. Maar de bewegingen zijn er niet alleen om te scoren, ook om je tegenstander te passeren. Zo kun je de bal bijvoorbeeld tegen de muur aanspelen en hem weer oppikken als je langs je mannetje bent, maar bijvoorbeeld ook op je voet scheppen en hem naar voren sliden. De panna zal natuurlijk ook van de partij zijn en de bal zal heel wat keren tussen twee benen door rollen.
Deze moves leveren natuurlijk allemaal punten op, die je aan elkaar kunt linken voor een combo om hem af te maken met een goal. Daar krijg je dan punten voor en er loopt een balkje vol waarmee je een ‘Gamebreaker’ mee kunt activeren voor meer punten.

Licenties
In FIFA Street zullen een groot aantal bekende voetballers zitten, EA zal haar FIFA-licentie dan ook weer van top tot teen gebruiken en alle teams uit bijvoorbeeld de Nederlandse, Engelse, Spaanse, Italiaanse, Franse en Duitse competities in de game stoppen. Ook de landenteams ontbreken niet, de screenshots showen hoe Brazilië aan de Engelsen laten zien hoe je nou eigenlijk moet voetballen.
Maar daarnaast zul je ook zelf een speler kunnen maken en daarmee de potjes aangaan tegen andere teams. Ook FIFA Street zal weer een systeem hebben waarin je je speler kunt verbeteren op vlakken zoals Snelheid, Kracht, Schoten, Passes, Verdediging en Trucjes. Ook zul je hem helemaal kunnen uitdossen met alle dingen die je kunt verzinnen, Nike is gelicenseerd in de game en EA heeft laatst ook een deal gesloten met Reebok.
Wat de screenshots ons nu ook al vertellen is dat er gespeeld kan worden op veldjes over de hele wereld. Zo was er natuurlijk al Rio de Janeiro in Brazilië, maar ook een zanderig veldje in Mexico-Stad, een asfaltveldje in de buitenwijken van Marseille en last but not least eentje in ons eigen Amsterdam.

Verwachting
De info die tot nu toe bekend is over FIFA Street is schaars, maar de trailer laat al zien dat we komend voorjaar een spel kunnen verwachten met lekkere snelle arcade gameplay en mooie moves en panna’s. Precies zoals we van EA Sports Big gewend zijn. Ik kan nu al niet wachten…

Er wacht ons dus een sportief voorjaar met de drie titels van EA Sports Big. NFL Street 2 verschijnt 28 januari, NBA Street v3 op 18 februari en FIFA Street een klein maandje erna op 11 maart. Al deze straat-varianten op sporten hebben al erg goed uitgepakt in vorige delen, maar de nieuwe games zien er al helemaal veelbelovend uit.
What’s next? Tiger Woods Street Golf lijkt me onwaarschijnlijk, maar misschien straathockey in NHL Street? (á la Rocket Power) We zullen het zien. Gelukkig nieuwjaar allemaal, en behoud je vingers zodat je vanaf 18 februari allemaal NBA Street v3 kunt spelen!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren