Ghost Recon 2

In de gameswereld is Tom Clancy inmiddels een grote naam. Wie kent de succesvolle franchises zoals Splinter Cell, Rainbow Six en Ghost Recon immers niet? In Splinter Cell draait het allemaal om sluipen, maar Rainbow Six en Ghost Recon zijn allebei tactische shooters. Waar Rainbow Six zich afspeelt in steden en gebouwen zoeken de Ghosts de open natuur op. Zo ook in hun tweede avontuur.

Ghosts zijn supergetrainde soldaten van het Amerikaanse Leger. Ze worden gedropt door een helikopter, besluipen de vijand, schakelen iedereen uit en verdwijnen dan weer muisstil. In Ghost Recon 2 neem jij de leider van een team van vier Ghosts onder je hoede, Scott Mitchell. Hij heeft de reputatie om altijd al zijn mensen weer heelhuids mee naar huis te nemen, maar als er een derde wereldoorlog aan zit te komen met Noord-Korea en Rusland zou dat wel eens kunnen veranderen.
In 2011 is Noord-Korea nog steeds een dictatuur. Kim Jong Il is dood en het land heeft geen leider meer. Er heerst een grote hongersnood en de generaal Jung grijpt de macht. Alle hulpverlening die het land inkomt gebruikt hij om een sterk leger te vormen, maar zijn wapensmokkelaars in Beijing, China worden gepakt en het leger zit zonder wapens. Dan sluit de generaal een verbond met Rusland, die de generaal wel willen steunen. Een zware hongersnood treft de Noord Koreaanse bevolking weer en de generaal krijgt het hele leger in handen. Hij geeft China de schuld en valt het land aan. China stuurt ook zijn leger maar durft Noord-Korea niet aan te vallen omdat Rusland nucleaire wapens heeft. De hulp van internationale legers wordt ingeroepen om de grens tussen Noord-Korea en China te verdedigen, maar de Ghosts worden eropuitgestuurd om de generaal te vinden en uit te schakelen en zijn leger plat te leggen.

Talkshow
De 15 missies van de Ghosts worden door een raamvertelling verteld. Het Ghost squad zit bij een tv-programma ‘Modern Heroes’ en vertellen over hun belevingen in Noord-Korea en dus de missie die jij daarna gaat spelen. Zo geven ze een kleine briefing en wordt je daarna in de schoenen van Captain Mitchell geplaatst. Een erg orginele manier van briefen.
De campaign van Ghost Recon 2 geeft in steeds verschillende missiedoelen, maar je kunt de game ook als losse missie in bijvoorbeeld firefight, waarin je gewoon iedereen moet doden, of in Recon, Mission, Defend of Lone Wolf spelen. In Lone Wolf moet jij in je eentje een heel leger uitschakelen en daar heb je een superfuturische gun voor je tot je beschikking. Deze kan je boven opstakels houden of om en hoek, en een camera in de gun zie jij dan in helm en zo kun je richten terwijl je zelf niet geraakt kan worden. Ook kan je een bombardement inroepen van een straaljager.

Veranderingen
Er zijn nogal een aantal veranderingen met de eerste Ghost Recon. Zo is de game veel actievoller geworden. Je wordt met je squad gedropt en krijgt meteen te horen dat je een mitrailleurpost moet uitschakelen. Als je daar bent aangekomen wordt er van je verwacht dat je een helikopter uit de lucht haalt met de mitrailleur en daarna moet je weer opschieten omdat er een bunker veroverd moet worden. Het tempo ligt een stuk hoger en daardoor is het spel ook wat onrealistisch. De hardcore shooterfans zullen hier niet zo blij mee zijn, maar Ubisoft gaat met Ghost Recon 2 meer richting de massa maar dit is zeker een verbetering ten opzichte van het eerste deel.
Ook de planning is uit het spel gelaten. In Ghost Recon 1 kon je je looproutes etc. helemaal plannen op een kaart, maar daar is nu nog alleen die kaart van over om te kijken waar je heen moet. Ook kun je in dit deel alleen maar spelen met Captain Mitchell, je kunt dus niet meer switchen tussen soldaten en ook kun je niet meer bepalen wie er mee gaat in een missie en wie niet.
Daarnaast bestuur je de game nu niet meer geheel in first-person. Wanneer je gewoon rondloopt kijk je mee over de schouder van Captain Mitchell in third-person, maar wanneer je inzoomt kan je nog wel in first-person schieten. De third-person mode geeft je echter een beter beeld van de omgeving en je hebt de vijanden ook sneller in de gaten. Ook ziet alles er een stuk mooier uit van buitenaf.

Colour of War
Ook grafisch is het een en ander veranderd ten opzichte van het eerste deel. Alles ziet er gewoon veel mooier uit. De omgevingen zijn scherper en groter, de animaties van de soldaten zijn perfect, de cutscenes ook erg goed en de Havoc 2 engine is gebruikt voor realistische physics. Een vijand valt bijvoorbeeld heel overtuigend dood en zakt langzaam in elkaar en heeft geen transparante armen en benen die opeens door een muur kunnen steken. Wanneer je een helikopter neerschiet draait hij eerst hard rond omdat hij mee gaat draaien met de rotor en stort dan neer in een adembenemde explosie.
Met zo’n explosie, wanneer jij schiet of als er op je geschoten wordt vergrauwt het beeld een beetje en dat draagt zo ontzettend veel bij aan de sfeer dat jij net zoals Captain Mitchell ook een grote adrenalinestoot krijgt. Dit effect heet ‘Colour of War’ en gaan we zeker vaker zien in de toekomst.
Een klein minpuntje is alleen dat alle Koreaantjes er hetzelfde uitzien, hetzelfde donkergroene grauwe uniform en hetzelfde petje. Ook hebben ze allemaal een AK-47 maar het schieten op de vijanden gaat absoluut niet vervelen omdat je steeds andere missiedoelen krijgt en de omgeving ook steeds verschillend zijn.

Het geluid van het spel is minder goed. De voice-acting is dan nog wel goed maar de geluiden van de wapens en explosies klinken gewoon een beetje alsof je met zo’n balletjespistool aan het schieten bent. De muziek in de game is wel goed en draagt wel zijn steentje bij aan de sfeer.

Online
Ghost Recon was al online te spelen en is nog steeds een van de meest gespeelde spellen op Xbox Live. Met Ghost Recon 2 zal daar zeker weten verandering inkomen want de onlinemode daarvan is gewoon super. Je kunt op Xbox Live alle 15 singleplayermissies coöperatief met zijn vieren online spelen, wat ook splitscreen op één Xbox kan.
Daarnaast kun je ook Solo of in Teamverband tegen elkaar spelen op Xbox Live, in maarliefst 15(!) verschillende modes. Zo zijn er de klassieke Deathmatch, Team Deathmatch, Capture the Flag en Domination maar bijvoorbeeld ook Siege, waarin één speler een basis moet binnendringen terwijl het andere team de basis moet verdedigen en Cat & Mouse, waarin er één Cat is en de andere spelers (de muizen) moet neerschieten en punten moet scoren. Als een muis de Cat neerschiet wordt jij de Cat en kan jij punten gaan scoren.
Je kunt maximaal met 16 spelers online tegen elkaar spelen, maar lag is superzeldzaam. Ubisoft heeft duidelijk veel werk besteed aan de onlinemode van Ghost Recon 2 want ook de Optimatchmode is weer goed geregeld zodat je altijd in een potje terechtkomt dat aan jouw wensen voldoet. Dat werkt toch een stuk beter dan het Matchmaking in Halo 2.

Verschillen met de PlayStation 2 en Gamecube
Ghost Recon 2 ligt sinds december 2004 in de winkels voor de Xbox en PlayStation 2. Maar na het lezen van deze Xbox review moeten PlayStation 2-gamers echt niet naar de winkel rennen om deze game te halen, omdat het een heel ander spel is. De Xbox versie in ontwikkeld door Red Storm Entertainment en Ubisoft heeft de PlayStation 2- en Gamecube-versie uitbesteed aan Ubisoft Shanghai, dus er zijn de nodige verschillen tussen de 2 games.
Zo is de PlayStation 2-game natuurlijk iets minder mooi, maar kent het spel ook een heel ander verhaal. De PlayStation 2 versie speelt zich af in 2007 wanneer er een atoombom is gehackt en gestolen, 4 jaar voor de Xbox-game en heeft totaal andere missies. Die van de PlayStation 2 zijn een stuk minder leuk en je kunt je team ook minder opdrachten geven waardoor de PS2-versie echt ondergeschikt is aan die van de Xbox.
Ubisoft dacht vast dat gamers met een PlayStation 2 en Xbox allebei de games zouden gaan kopen, maar dat zie ik niet zo snel gebeuren. Ze hadden, zeker voor de PS2’ers en Gamecube-gamers, alle games hetzelfde kunnen maken en door Red Storm laten ontwikkelen.
De PC-versie komt in maart uit en is van Red Storm (en dus wel goed), de Gamecube-versie van Ghost Recon 2 ziet in februari het licht en is hetzelfde als de PS2-game.

Conclusie
We zijn nog maar net bijgekomen van Halo 2, maar de volgende top-shooter dient zich alweer aan; Ghost Recon 2. Zowel online als offline is dit een topgame en als je een Xbox hebt haal je een goede en complete game in huis waar je zeker niet in twee weken doorheen bent. De PC versie verschijnt in maart en is een beter alternatief voor PlayStation 2 en Gamecube-gamers, hoewel Ghost Recon op de PS2 en Gamecube toch een van de betere shooters is.

  1.   
    gijsjoh's avatar

    wat een gruwelijk kut spel ik word er moe van die tom clansey toch