The Incredibles

‘Finding Nemo’, ‘Toy Story’, ‘Monsters Inc.’ Stuk voor stuk zijn dit producten van de Pixar Movie Studio’s en onlangs verscheen ook de film The Incredibles. Zoals we de laatste jaren gewend zijn verscheen er dus min of meer tegelijkertijd een game bij. THQ heeft hiervoor de rechten in handen gekregen, net als bij Finding Nemo destijds. De meningen over de kwaliteit van de bijbehorende game van laatstgenoemde waren verdeeld, dus wellicht heeft THQ deze game aangegrepen om een en ander recht te zetten.

Hoe het allemaal zo kwam..
De familie Incredible, ook wel Parr genaamd. Het is een geval apart. Je zal maar als helden geboren worden, superkrachten bezitten en ook nog eens een hoog aanzien genieten in de buurt en stad. Het overkwam deze familie allemaal totdat de overheid dit een halt toeriep. Een ieder die ook maar iets aan superkrachten bezat en ook nog eens een heldenstatus had, moest zich opeens normaal gaan gedragen en er ook nog eens normaal uit gaan zien. Al medelijden gekregen met Mr. Incredible, zijn vrouw en zijn twee kinderen??? (Baby Incredible even niet meegerekend)Hoeft niet, want ze hebben een nieuwe opdracht gekregen. Met name pa Incredible mag zichzelf opnieuw gaan bewijzen, ditmaal geholpen door zijn vrouw, ElasticGirl en zijn kinderen Violet en Dash. Hiervoor krijg je in het spel 18 levels tot je beschikking en een groot voordeel is dat het in het Nederlands is ondertiteld. Een spel dat zeer geschikt is voor de wat jongere gamers dus, al wordt er heel wat geramd en geslagen. De wat teerdere zieltjes moeten daar dus wel tegen kunnen. Voordeel is wel dat er verder niet geschoten wordt in de game, althans niet door de speler, dus THQ heeft wel degelijk rekening gehouden met deze doelgroep.

In dit ‘Save The World’ avontuur wordt de hoofdpersoon, Mr. Incredible, waarmee je overigens het merendeel van de levels speelt, geassisteerd door zijn vrouw ElasticGirl. Haar specialiteit is het op afstand pakken van vijanden met haar elastieken armen en benen. Daarvan gebruik makend kan zij die zelfde vijand ook weer terug slingeren al dan niet in combinatie met verschillende moves. Dit alles maakt haar tot een uiterst destructief vrouwtje, waarmee heel goed meerdere vijanden tegelijkertijd naar de eeuwige jachtvelden kunnen worden geholpen.

Ook haar kinderen zijn voorzien van speciale kwaliteiten. Zoontje Dash, zijn naam zegt al genoeg, is het sprintkanon van de familie en zus Violet blinkt uit in het op gezette tijden onoverwinnelijk zijn en kan zichzelf ook onzichtbaar maken, zij het maar voor beperkte tijd, wat overigens voor alle krachten van de familie geldt.

Zoals gezegd, het grootste deel van het spel speel je met Mr. Incredible en je ziet het al aan zijn uiterlijk. Meppen en hoeken zijn zijn grootste specialiteit. Een vergelijking met Serious Sam is wel op zijn plaats, alleen Mr. Incredible doet alles met zijn vuisten. Zwaren objecten verplaatsen, muren doorbreken, onze held draait er zijn hand niet voor om. Behoorlijk hersenloos, maar dat is tegelijkertijd zijn kwaliteit: ook de jongere gamers kunnen prima met hem uit de voeten.

Het spel
De uitleg van het spel zit netjes verweven in het eerste level en een goed luisteraar herkent onmiddellijk de stem van Samuel L. Jackson. Een leuk detail. De bedoeling van deze platformgame is om, gebruik makend van de verschillende eigenschappen van de hoofdrolspelers, diverse opdrachten te vervullen, de strijd met het kwade aan te gaan en de wereld te redden van… ja…van wat eigenlijk. Vast staat dat het eigenlijk nergens echt moeilijk wordt, uitgezonderd de voor wat door moet gaan als eindbaas. Met name het spelen met Mr. ‘Bob’ Incredible is heel erg leuk maar verveelt op den duur wel. Ook heb je nergens echt heel ingewikkelde moves nodig om tot een goed resultaat te komen, terwijl het wel mogelijk is om veel verschillende soorten klappen uit te delen. Daarbij komt ook nog dat het vrij duidelijk is wat er van je verlangt wordt maar dat is ook een pluspunt te noemen, gelet op de doelgroep en het soort game. Voor Miss ‘Helen’ Incredible geldt het zelfde omdat ook hier door de vijanden niet veel tegenstand wordt geboden. De levels waarin je met de kinderen Incredible speelt zijn redelijk, waarbij die met Dash wel de leukste zijn. In ieder geval wordt er in die levels meer afwisseling gebracht, hoewel ik het zogenaamde ‘sneaken’ liever met iemand als Sam Fisher doe. Samenvattend komt het er op neer dat het spel leuk in elkaar zit maar eigenlijk nergens echt moeilijk wordt, op sommige momenten zelfs dodelijk saai is en je achterlaat met het gevoel dat er veel meer in had gezeten.

Speelbaarheid
Het spel speelt over het algemeen erg vloeiend. Echte haperingen heb ik niet gezien en dat komt waarschijnlijk door de tekenfilm-achtige structuur van de beelden. Van de Playstation 2 wordt dus niet het uiterste gevraagd en dat hoeft ook niet. Belangrijk in deze game is dat je met The Incredibles kan spelen, zeker als je de film gezien hebt. In het benaderen van de film slaagt de game namelijk heel goed. De karakters gelijken prima en ook met de sfeer in de wereld waarin je je bevindt zit het wel snor. Dat komt ook omdat een aantal van de tussenfilmpjes uit de bioscoopfilm komen en je ook het een en ander kunt unlocken. Ik had soms wel wat moeite met de camera die het af en toe liet afweten. Met name op momenten dat je werd aangevallen had ik niet altijd het gevoel dat ik hierover de volledige controle had. Ook de kijk-functie is niet helemaal top. Liever heb ik dat je met de zogenaamde ‘Halo-besturing’ vrij om je heen kunt kijken in plaats van met een ‘L’- knop de camera steeds 90 graden verder moet verplaatsen of draaien.

Ik zei al dat de game nergens een echte hersenkraker werd. Een beetje knoppenrammer komt, zeker in de eerste levels, een heel eind en zal nergens grote problemen tegen komen. De eindbazen geven wel enige tegenstand maar ook hier lijkt het spel geheel afgestemd te zijn op wat jonger publiek. Later in de game ben je toch blij dat er regelmatig (automatische) save-punten in het spel verwerkt zitten, want bij deze game is het niet prettig om de levels keer op keer te moeten herhalen.

Sound and Vision
Hier komen we bij het wellicht sterkste onderdeel van de game, namelijk het geluid. De soundtrack laat je heel het spel door beseffen dat je volop in de actie zit en ademt het echte Amerikaanse filmsfeertje uit. Dit compenseert dan ook meteen de voice-acting van de stemacteurs die de hoofdrolspelers voor hun rekeing namen. Niet slecht, maar op sommige punten behoorlijk herhalend, hoewel het wel weer geloofwaardig en goed ingesproken is. De kinderen Incredibel/Parr hebben wel weer de originele stem als in de film, net als Samuel L. Jackson. Iets meer variatie in de verschilende uitroepen en wat minder frequent zou wel prettig zijn. Dit komt nu een beetje goedkoop over, net alsof hierop bezuinigd is.

Grafisch gezien heb ik weinig kritiek. De game levert gewoon wat de gamer waarschijnlijk zal verwachten. Niet hoogstaand, maar prima aansluitend op de film en bij wat je van een cartoonachtige game kan of moet verwachten.

Geld waard???
Het zal duidelijk zijn; The Incredibles is een leuke game die voor de wat jongere gamers veel te bieden heeft. De oudere garde zal wat sneller op het spel uitgekeken zijn. Met name het feit dat je met vier personages speelt die ook nog eens erg herkenbaar zijn, zal voor veel gamers een reden zijn om het spel aan te schaffen. Kritische (lees:verwende) gamers zullen al snel het gemis van een multiplayer bemerken, die juist door die vier personages heel wat mogelijkheden in zich had kunnen hebben. Voor de rest blijft het een game die aan de verwachtingen voldoet, maar die vrees ik snel in de budgetvakken terecht zal belanden. Of dat terecht is zul je zelf moeten gaan ervaren.

Overigens heb ik gezien de doelgroep die THQ voor ogen had, het spel ook nog even door enkele 11- en 12-jarigen laten checken. Die waren wat minder kritisch, zeker degenen die de film ook nog eens gezien hadden. Een klein unaniem puntje van kritiek en voor wat het waard is: ‘Je weet soms niet wat je moet doen…’ Ze vatten de game echter in een woord samen: ‘Ongelooflijk..!!!’ THQ heeft mijns inziens daarmee haar doel bereikt en kan men rustig overgaan tot het aanschaffen van dit spel.

Meer The Incredibles

  1.   
    jipjan's avatar

    Is hier ook een demo van???