De Games van 2004

In 2004 kwamen heel veel topgames uit, wij gamers hadden het maar druk. Met Half-Life 2, Halo 2, Grand Theft Auto: San Andreas, Doom 3, Metroid Prime: Echoes, De Sims 2, Unreal Tournament 2004, Ninja Gaiden, Paper Mario, Killzone, Fable, Pikmin 2, Zelda: The Minish Cap, Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Rome: Total War, BurnOut 3, Need for Speed: Underground 2, Jak 3, Rachtet & Clank 3 en Prince of Persia 2 hoefde niemand zich te vervelen en 2004 is tot nu toe gewoon het beste gamingjaar ooit.
In deze feature lees je wat onze favoriete spellen waren, wat het grootste kutspel van dit jaar was en wat onze verwachtingen voor 2005 zijn. Daarnaast hebben we lang geruziet, maar we hebben toch de Gamersnet Game Awards voor 2004 kunnen bepalen. Lees snel verder…

Wat vonden wij nou de beste games van afgelopen jaar?

Danny “Achmal” Dam Wichers
Beste spellen:
1. Beyond Good & Evil

Eigenlijk verscheen deze vorig jaar al, maar ik kwam er pas in januari aan toe. In één woord: briljant!
2. Thief: Deadly Shadows
Kijk, zo moet een verhaal verteld worden. De gameplay was ook nog altijd super.
3. Half-Life 2
Wat?! Pas op de derde plek? Ja, ik was meer onder de indruk van BG&E en Thief 3. Verder toch zeker één van de beste titels van het jaar.
4. Doom III
Vele gamers walgden van het level design en de monsters, ik vond het juist een bijzonder vermakelijke game. ID software weet gewoon hoe het moet.
5. Far Cry (de goede levels)
Grafisch zeer mooi en de gameplay was ook lekker open en goed.

Slechtste spel:
Far Cry (de slecht levels)

Een paar eikels bij Crytek kon het niet laten enkele levels tjokvol supersterke tegenstanders te proppen, waardoor het plezier verschrikkelijk werd vergald. Helaas blijven deze levels langer in je geheugen zitten dan de goede.

Verwachtingen voor 2005
Pas in maart lijkt er weer echt wat te komen, in de vorm van Pariah en een Doom III-expansion. Daarna komt S.T.A.L.K.E.R. pas. Wat moet ik in de tussentijd gaan doen?!? Columns (met de beruchte foto’s) schrijven?


Herman “Maserati” Karper
Beste spellen:
1. Halo 2

Singleplayer tof maar niet schokkend. Multiplayer geweldig en een absolute klassieker!
2. Pro Evolution Soccer 4
Voetbal: You hate it or You love it , PES4: You love it or You love it.
3. Fable
Deze vernieuwende RPG is een goed begin geweest voor een nieuw tijdperk in het genre.
4. Splinter Cell: Pandora Tomorrow
Binnen een jaar alweer met Sam aan de slag, dit keer met een interessante Multiplayer.
5. Star Wars: Battlefront
Waarschijnlijk niet de beste in zijn soort, maar als Star Wars fan kom je met deze game absoluut aan je trekken.

Slechtste spel:
DRIV3R

Die game had nog niet uit mogen komen!

Verwachtingen voor 2005
De aankondiging van een echt revolutionaire Halo 3, de Xbox 2 die wellicht zal verschijnen, Splinter Cell 3, KotOR 2, Forza Motorsport, Gran Turismo 4, Wanda and the Giant Colossus, Jade Empire. De handhelds PSP en DS waar ik nog steeds niet uit kan kiezen. En alle verrassingen die er hopelijk gaan komen!


Lars “Lasso” Goossens
Beste spellen:
1. Half-Life 2

Half-Life 2 was voor mij de game voor 2004 en verdient dat door de geweldige vijandige characters. De demonen die na hun dood hun hoofd amputeerde en als een giga spin gillend op je afsprong wekte zelfs bij mij kriebels; iets wat ik zelden heb bij een game. Voor de rest was het leveldesign top, het verhaal was top, de wapens waren origineel (denk aan dat gravity ding en die crossbow) en sloeg de multiplayer de spijker op zijn kop. Wat een game!
2. Far Cry
Wat heb ik genoten van Far Cry. Zoals Danny al zei zijn er enkele mindere levels en dat maakt het verschil met Half-Life. Voor de rest hetzelfde liedje: goede wapens, mooi level design, mooie graphics, enge demonen. Top!
3. Killzone
Killzone is voor mij wat Halo 2 voor Xbox-ers is. Hoewel grafisch Killzone Halo 2 niet overtreft, vind ik de gameplay stukken aangenamer en dat is voor mij nog steeds de belangrijkste voorwaarde. Bovendien is Killzone van Amsterdamse makelei, hetgeen wat bij mij al sympathie oproept (behalve als je Davilex heet). Bovendien is het leuk om Teun weg te knallen…
4. Grand Theft Auto: San Andreas en Pro Evolution Soccer 4
Een gedeelde vierde plaats is voor mij Grand Theft Auto: San Andreas en Pro Evolution Soccer. De eerste vanwege de geweldige interactieve wereld, de tweede vanwege de hoge graad van realisme.
5. De Xbox line-up
Xbox zette een prima line-up neer met games als Ninja Gaiden, Sudeki, Fable en Halo 2. Hou je van de een, dan hou je ook van de ander. Ik hou er dan niet van, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van de games slecht waren. Integendeel zelfs!

Slechtste spel: Battlefield: Vietnam
Ondanks dat ik vind dat deze game de beste muziek heeft gebruikt van 2004 (Creedence Clearwater Revival, Box Tops, Count Five maar vooral The Kinks) was de game net zo ruk als Battliefield 1942. De singleplayer is totaal sfeerloos en zonder bezieling. Bah!

Verwachtingen voor 2005
Ik moet toe geven dat vooral Xbox dit jaar de toon zette, maar PlayStation toch ook geen misselijke line up had met Killzone en San Andreas. Volgend jaar heb ik het liefste een Playstation met games als Gran Turismo 4 en Metal Gear Solid 3. Of de DS of de PSP het wordt? Ik weet het niet, maar duidelijk is dat de concurrentiestrijd ten goede komt aan de consument. De games die ik volgend jaar MOET hebben zijn Brothers in Arms & Rainbow Six: Lockdown en geloof me, daar heb ik veel voor over.


Nils “Nylez” de Borst
Beste spellen:
1. Pro Evolution Soccer 4

Zowel singleplayer als multiplayer is dit een game die je blijft spelen.
2. Halo 2
Heeft zijn verwachtingen dubbel en dwars waargemaakt!
3. Ghost Recon 2
Ghost Recon 2 doet zijn voorganger als sneeuw voor de zon verdwijnen!
Voor mij geen nummer 4 en 5 uit respect voor de top 3.

Slechtste spel:
Catwoman

Oke een grapje is leuk maar deze game sloeg echt alles!

Verwachtingen voor 2005
2005 gaat voor mij het jaar van de Nintendo DS worden. Ook al oogt de PSP wat frisser en grafisch sterker, de DS gaat met dat pennetje nog voor heel wat verrassingen zorgen. Daarnaast wordt het qua consolegames betreft rustiger dan 2004 maar stilletjes hoop ik al op de opvolgers van de huidige generatie consoles.


Remco “The Superstar” Molenaar
Beste spellen:
1. Halo 2

Bungie flikt ’t ‘m weer; een topgame afleveren!
2. Grand Theft Auto: San Andreas
De geweldige GTA vrijheid en gameplay, en dan meer, groter en beter!
3. Half-Life 2 en Counter-Strike Source
Gordon Freeman pakt je bij je strot en neemt je mee op een trip door de beste PC game van 2004!
4. De Sims 2
Nu nóg verslavender en leuker!
5. Need for Speed: Underground 2
De wagens, de accesoires, het tunen, het is allemaal ongelooflijk goed gedaan!

Slechtste spel:
DRIV3R

Misschien niet het allerslechtste spel, maar wel de allergrootste teleurstelling!

Verwachtingen voor 2005
2005 zal spellen gaan brengen zoals Gran Turismo 4, Metal Gear Solid 3, Resident Evil 4, Star Wars: Knights of the Old Republic 2, S.T.A.L.K.E.R., Splinter Cell: Chaos Theory, Jade Empire en Age of Empires 3. Ook komen de Nintendo DS en de Sony PSP er aan, maar ik verlang gewoon het allermeest naar NBA Street v3!


Teun “Tha Duck” van den Heuvel
Beste spellen:
1. Grand Theft Auto: San Andreas

Drie ongelofelijk grote steden, een enorme variatie aan missies, GTA… need I say more?
2. Halo 2
Misschien niet al te origineel, maar daarom niet minder leuk. Vooral leuk om anderen (Lars bijvoorbeeld) te ownen.
3. Killzone
Mijn twijfels namen toe toen de game slecht ontvangen werd, maar dit bleek uiteindelijk een game te zijn met een fantastische sfeer en coole wapens.
4. Fable
Ik was al een beetje fan van Lionhead. Fable heeft dit zeker niet laten verminderen.
5. Prince of Persia: Warrior Within
De zeer atletische prins weer terug; dit maal duisterder, gewelddadiger en beter!

Slechtste spel:
DRIV3R

Toen deze op mijn deurmat viel, sprong ik een gat in de lucht. Daarna dat gat meteen maar weer geplakt, want DRIV3R was té slecht voor woorden.

Verwachtingen voor 2005
Ook 2005 belooft weer een heel goed jaar qua games te worden. Met persoonlijke favorieten als Wanda & the Colossus, Gran Turismo 4 en Splinter Cell 3 zal ik me zeker bezig kunnen gaan houden. Daarnaast komen de PSP en de DS naar Nederland, wat een mooie concurrentiestrijd zal gaan worden. Als ook nog de next-gen consoles uit komen dit jaar kan het niet anders of we zitten goed.


Peter “PeterXHG” Stout
Beste spellen:
1. Fable

Met name de geweldige sfeer maakt deze game tot een topper. Dit spel blijf je spelen!
2. Splinter Cell:Pandora Tomorrow
Verslavende multiplayer, maar ook met de single-player campaign was het weer genieten geblazen. Grafisch gezien weer van een ongekend niveau.
3. Grand Theft Auto:San Andreas
Ik ben voor het eerst echt gegrepen door deze serie. Hoewel grafisch niet echt hoogstaand, maken de soundtrack en gameplay heel veel goed. Sfeertje!!!
4. Halo 2
Mag eigenlijk in geen enkel lijstje ontbreken. Baanbrekende multiplayer waar iedereen op zat te wachten.
5. Chronicles of Riddick:Escape from Butcher Bay
Waarschijnlijk grafisch het hoogst haalbare op de Xbox. Korte maar heftige actie die je niet snel vergeet.

Slechtste spel:
Spiderman 2

Ik had gehoopt dat we hierdoor deel 1 konden gaan vergeten, maar het werd weer een onspeelbare baggergame van formaat.

Verwachtingen voor 2005
Hopelijk verschijnen er achter de uit te komen games in 2005 minder getalletjes. Hoewel we natuurlijk Splinter Cell: Chaos Theory weer massaal gaan spelen en Halo 3 er in de toekomst ook wel gaat komen, hoop ik stiekem toch op nog origineler games dan we nu al kunnen spelen. En het moet dan toch maar gezegd worden: heren/dames ontwikkelaars en uitgevers, breng een game pas uit als hij werkelijk af is. In het afgelopen jaar hebben we daar te veel slechte voorbeelden van gezien. Verder hoop ik dat de games die waanzinnig gehyped gaan worden, het volgend jaar hun verwachtingen wel waar gaan maken.


Gerard “LeBlanc” de Wit
Beste spellen:
1. Grand Theft Auto: San Andreas

This game rocks, homie!’
2. Pro Evolution Soccer 4
Voetbal zoals voetbal bedoeld is.
Ik heb geen derde, vierde en vijfde titel omdat er geen game echt was die dat verdiende. Mijn favorieten – GT4, MGS3, PSP etc. – kwamen allemaal niet uit, en dat is eigenlijk allemaal best teleurstellend. Vooral omdat ik een PS2-only gamer ben en dus weinig kan geven om een Halo 2 (hoe goed die ook is) of een Paper Mario. Tja, sorry…

Slechtste spel:
Backyard Wrestling 2: There Goes The Neighborhood

Jaja, Backyard Wrestling prolongeert haar titel van vorig jaar. Ruimschoots zelfs!

Verwachtingen voor 2005
Het jaar 2005 zal mooi worden, met fantastische titels – Gran Turismo 4, Wanda (ICO 2), Metal Gear Solid 3: Snake Eater -, nieuwe handhelds en ongetwijfeld nog veel meer waar we nog even op moeten wachten. Wellicht zouden onverwachte nieuwe versies van G-Police of Jumping Flash ook wel leuke verrassingen kunnen zijn, maar dat is dan weer mijn persoonlijke jeugdsentiment… Hoe dan ook, laten we hopen dat het volgende jaar beter, mooier en schoner zal worden dan het afgelopen jaar.


Gamersnet Game Awards 2004

Beste game
Grand Theft Auto: San Andreas
Runner ups: Halo 2, Half-Life 2

Beste PC game
Half-Life 2
Runner ups: Doom 3, Far Cry, Unreal Tournament 2004

Beste PlayStation 2 game
Grand Theft Auto: San Andreas
Runner up: Pro Evolution Soccer 4

Beste Xbox game
Halo 2
Runner up: Fable

Beste Gamecube game
Paper Mario
Runner up: Metroid Prime 2: Echoes

Beste Gameboy Advance game
The Legend of Zelda: The Minish Cap
Runner up: Fire Emblem

Beste Shooter
Half-Life 2
Runner ups: Halo 2, Far Cry, Doom 3, Killzone

Beste Racegame
Burnout 3
Runner up: Need for Speed: Underground 2

Beste RPG
Fable
Runner ups: Tales of Symponia, Final Fantasy X-2

Beste Sportgame
Pro Evolution Soccer 4
Runner up: Tony Hawk’s Underground 2

Beste RTS-game
Rome: Total War
Runner up: The Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth

Beste graphics
Far Cry
Runner up: Half-Life 2

Beste geluid
Grand Theft Auto: San Andreas
Runner up: Halo 2

Meest gewilde game voor 2005
Gran Turismo 4
Runner ups: Metal Gear Solid 3, Resident Evil 4

De Nintendo DS of de Sony PSP
Nintendo DS: 3 stemmen
Sony PSP: 5 stemmen


Zoals je ziet is dit een ongelooflijk goed gamejaar geweest, of je nou op je PC, PlayStation 2, Xbox, Gamecube of GBA’tje speelde, of op allemaal tegelijk. En als we zien wat de toekomst ons gaat brengen kunnen we nu alweer lachen, met een heel mooi voorjaar, een grote E3 met misschien de nieuwe consoles en natuurlijk de Nintendo DS en de Sony PSP. De hele Gamersnet crew wenst je een gelukkig nieuwjaar!

  1.   
    STRAIGHT FLUSH's avatar

    mooi gedaan. 😉