NBA Street v3

Na American Football gaan we nu naar een veel bekendere sport hier in Nederland: Basketball. De sport wordt door veel mensen in clubs of op veldjes op straat gespeeld en wordt ook steeds populairder. Basketball is van nature een spectaculaire showsport, maar in NBA Street gaan echt alle remmen los. De dunks, alleyoops, schijnbewegingen, blocks en steals vliegen je om de oren. Deel 2 was al heel erg goed, maar v3 lijkt dat op alle punten te gaan overtreffen!

EA Sports Big houdt ervan om de natuurwetten schandelijk voor lul te zetten. Zo hadden ze al ongelooflijke stunts in SSX3, grote rennende spierbundels in NFL Street en vechtende rappers in Def Jam Vendetta. Deze lossere en onrealistischere varianten op sporten spraken veel mensen aan, en daarom kunnen we komend voorjaar NFL Street 2, NBA Street v3 én FIFA Street verwachten, maar in deze tweede preview van deze special neem ik een kijkje in de basketballgame NBA Street v3.

Dunkalicious!
Straatbasketball is al een bestaande sport met versimpelde regels en veel moves. Het basketball van NBA Street wordt gespeeld op kleinere veldjes met 3 spelers. De potjes gaan tot de 21 en hebben geen tijdlimiet. De scores tellen voor 1 punt, de schoten van veraf (driepunters) voor 2. Daarnaast zijn er geen overtredingen, maar in NBA Street zal het nooit tot knokken komen. Voor duwen of schouderduwtjes krijg je echter geen vrije worpen, omdat dit de snelheid alleen maar uit de game zou halen. Ook kan de bal niet ‘uit’ gaan.
Dunks en moves spelen de belangrijkste rollen in de gameplay van NBA Street v3. Je bestuurt de handen van je basketballer nu met de rechteranaloge stick, de ‘Trick Stick’, om zo spectaculaire dunks en moves uit je mouw te schudden. Zo zagen we in de trailer LeBron James al een metershoge sprong maken, 5 hele rondjes om zijn as maken en de bal door zijn benen halen om hem daarna keihard door de ring te smashen. Ook waren er andere NBA spelers te zien die aan het freestylen waren met perfecte ballhandlings.
Het Gamebreakersysteem zou ook helemaal aangepast worden aan de vernieuwde gameplay. Wanneer je dunkt, blockt, moves of andere mooie acties maakt dan loopt er een balkje vol en die laat je een Gamebreaker uitvoeren. Dit is een bijna onblockbare aanval waarmee het spel helemaal omgegooid kan worden, omdat er bij jouw punten bijgaan, en bij de tegenstander punten eraf. Daarnaast kun je ook nog Gamebreakers opsparen om zo een super-Gamebreaker op de verdedigende partij los te laten die je bijna zeker stelt van de overwinning, …totdat je tegenstander er een maakt.

Back 2 Papa
Wanneer je naar een willekeurige NBA wedstrijd kijkt zul je zien dat Basketball een erg snelle sport is. De ene partij probeert te scoren, mist, de rebound wordt gepakt, de point guard dribbelt de bal op, past, en er wordt gescoord. Zo gaat dat maar door en scores boven de 100 zijn dan ook geen uitzonderingen. Vooral het schotpercentage van de meeste spelers ligt hoog, er worden bijna meer driepunters dan lay-ups of schoten van dichtbij gemaakt.

In NBA Street is dat echter heel anders. De makkelijkste manier om te scoren is ongetwijfeld het schot van dichtbij. Deze gaat bijna altijd raak maar geeft je erg weinig punten en dus ook geen Gamebreakers. Dunks en alleyoops zijn een stukje lastiger maar geven ook meer punten en voldoening. Een alleyoop is een dunk vanuit de lucht. Een medespeler neemt een aanloop, springt en vraagt om de bal. Als je de bal dan past scoort hij vrijwel altijd. Wanneer je wil dunken maar er springt een gigantische tegenstander voor je zal je dunk zeker weten geblokt worden, maar je kunt ook een lay-up maken, langs de tegenstander. Ook deze manier is erg stijlvol.
Al deze manieren laten je score maar met één stijgen, maar geven je ook snel een Gamebreaker. Als je achterstaat is het echter beter om een driepunter proberen te scoren, omdat die meer punten opleveren. Je ziult er echte weinig Gamebreakers mee krijgen, maar anders zul je de tegenstander ook niet inhalen. Je kunt een schot wel succesvol maken door er een aantal moves voor te doen. Zo maak je een combo en kun je toch nog enkele duizenden punten ophalen. Een succesvolle dunk met combo kan je soms wel tienduizenden punten opleveren. Zo zit er een natuurlijke balans in de game die je steeds tussen het stijlvol scoren van punten en het snel scoren van punten houdt.
De dunks en moves zijn erg leuk en mooi om naar te kijken. De betere dunks laten je eerst een aantal keer draaien of de bal door je benen halen, of de bal tegen het bord aan gooien, hem opvangen om hem daarna keihard te dunken. Dat kan ook in de vorm van een move, Back 2 Papa. Je gooit de bal tegen het bord en vangt hem daarna weer op, om zo de tegenstander te misleiden. Om hem ook nog eens duizelig te krijgen kan je ook de bal tegen zijn hoofd aangooien en hem dan weer pakken, Off the Hezay!

Be A Legend
In v3 is het hart van het spel ook weer de Be A Legend mode. Hierin maak jij je eigen basketballspeler met zijn eigen uiterlijk, kleren, schoenen, hairstyles en blingbling. Daarna ga je de straat op om het in vele parkjes op te nemen tegen andere teams. Wanneer je wint krijg je punten om je eigen speler mooiere kleding te geven, of om hem te verbeteren op vaardigheden zoals Shots, Dunks, Power, Speed, Handlings, Steals en Rebounds. Maar je mag ook een speler uit het team van je verslagen tegenstander uitkiezen om je eigen team mee te versterken. Zo ga je uiteindelijk de hele wereld over, van Rucker Park en The Cage in New York tot Foss Park in Chicago en van Brighton Beach in Londen tot Venice Beach in LA.
Zo wordt je uiteindelijk steeds beter en mag je het op het laatst opnemen met de groten der aarde, de beste basketballspelers die de NBA ooit gekend heeft, zoals Julius Erving, Bill Walton, Clyde Drexler en natuurlijk Micheal Jordan. Daarnaast zijn ook alle 30 teams uit de NBA gelicenseerd, met elk 5 van hun sterspelers. De Los Angeles Lakers, de Chigago Bulls, de Philadelphia 76’ers, ze zitten er allemaal in, net zoals hun sterspelers zoals Allen Iverson, LeBron James, Kobe Byrant en Shaquille O’Neal. Het is een feest van herkenning voor basketballfans.

Online
Nieuwe verbeteringen zijn bijvoorbeeld dat je nu je eigen basketballveld kunt maken. Een pleintje, een modderveldje, een binnenzaal, het is allemaal mogelijk om het helemaal aan je eigen wensen aan te passen. Wil je het in de stad, op het strand, onder een viaduct, in de buitenwijken, bij een NBA ster in de achtertuin? Geen probleem. Een toeschouwersbankje, een hek, bomen, bloemen, een zwembad op de achtergrond, het kan allemaal. En het leuke is dat je deze ook nog eens simpel online kunt uploaden en downloaden, want dit keer kan je ook online basketballen!
Op de Xbox en PlayStation 2 wordt namelijk Xbox Live dan wel PlayStation Online ondersteunt. Je zult tegen wie dan ook maar ter wereld kunnen basketballen met een gewoon potje, een streetmatch, een wedstrijd waarin alleen dunks of alleyoops tellen, etcetera. Daarnaast zit er nu ook een dunk contest in de game, waarin een jury jouw spectaculaire dunk beoordeelt die jij net met de Trick Stick zelf gemaakt hebt.
Ook lijkt het erop dat in de Gamecube versie Mario, Link, Yoshi en kornuiten in het spel komen te zitten, omdat deze opdoken op een boxart van het spel.

Verwachting
NBA Street v3 zal een ongelooflijk goede basketballarcade worden die zeker weer bovenin de charts te vinden zal zijn en heel veel online gespeeld gaat worden. De zeer mooie graphics, de verslavende en flitsende gameplay en de onlinemode zullen hier zeker weten aan bijdragen. NBA Street v3 gaat rocken!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren