Football Manager 2005

Je moet in een grot hebben gewoond als je de scheiding tussen Sports Interactive en Eidos niet hebt meegekregen, maar voor degenen met een duidelijke fetisj voor donkere en vochtige ruimtes zal ik een kleine geschiedenis geven waarom deze ‘vreemde’ nieuwe management-sim bestaat. De ontwikkelaars van de bekende Championship Manager serie, Sports Interactive, beeindigden hun contract met uitgevers Eidos. Waarom? Volledig zeker ben ik er niet van en zover wil ik ook niet gaan, maar het komt er op neer dat SI (Sports Interactive) een nieuw uitgeversbedrijf heeft aangesteld genaamd ‘Sega’. Terwijl Eidos intern hun eigen ontwikkelstudio opzette, om te werken aan de nieuwe Championship Manager reeks. Het spel van Beautiful Game Studios (de nieuwe ontwikkelstudio van Eidos, red.) draagt enkel de naam CM met zich mee, terwijl SI alleen een naamsverandering moest geven aan het spel. Heb je dus enorm genoten van CM 03/04 en voorgaande versies dan zou ik als ik jou was FM2005 aan gaan schaffen.

Veranderingen
Ondanks de gedwongen naamsverandering is FM bijna misdadig hetzelfde als de vorige delen van de CM reeks, in bijna elk aspect. Het gebruikt grote stukken van de oude spel code en zelfs sommige nieuwsartikelen en verhalen zijn precies hetzelfde als in CM 03/04. Er zijn, uiteraard, veel verbeteringen, maar de enige belangrijke en opvallende verandering van FM is de nieuwe lay-out. Dit werd overigens afgedwongen als deel van de overeenkomst met Eidos. SI zou alle oude spelcode’s en statistieken krijgen, terwijl Eidos hun handen mochten leggen op de lay-out en de naamrechten. Dit redenerend is het natuurlijk meer dan logisch dat je alleen even een nieuwe lay-out wilt hebben en de oude code gaat gebruiken. Helemaal omdat dit ook altijd aansloeg en een gegarandeerd succes werd.

Nieuwe mogelijkheden
Nu moet je natuurlijk niet gaan denken dat er helemaal niets veranderd is in het spel. Net als met elk ander nieuw uitgebracht spel van SI zijn er meer competities, spelers en landen dan ooit om voor te spelen. In totaal zijn er 158 divisies verdeeld over 51 speelbare landen, welk optellen naar ongeveer 5.300 speelbare teams. Onthutsend materiaal en stats waar een ander management spel alleen maar over kan dromen. De meesten onder ons zullen vermoedelijk bij misschien vier of vijf landen blijven steken (ik gok op Engeland, Italie, Spanje, Duitsland en Nederland) en zullen dus nooit komen te spelen in die 45 andere landen. Al kan bijvoorbeeld spelen in Mexico weer leuk zijn tijdens een netwerk game met je vrienden.

Verslaving
De kans is groot dat je reeds meer dan vertrouwd bent met het oude CM. FM valt ook onder de categorie ‘verslavend’. Ik ben in mijn hele leven nog nooit zo’n verslavend spel tegen gekomen. Het betrekt je echt tot diep in de wortels en je hebt ook gewoon geen zin om dat los te laten, daar is het veel te leuk voor. Wat nog belangrijker is, is dat iedere keer verschillend is. Hier doel ik op bijvoorbeeld een zelfde competitie overdoen. Je zult zien dat het seizoen heel anders verloopt dan het eerste. Over RPG’s zoals Fable worden lovende woorden gesproken, terwijl FM nog een breder tijdbestek heeft. Elke seizoen is anders. Ook al stop je aan het eind van het seizoen en start je het opnieuw. Keer op keer! Spelers zullen naar verschillende clubs uitwijken, je zult nieuwe tactieken gebruiken, verzinnen, proberen en ga zo maar door. Clubs om je heen ontwikkelen ook weer anders, kopen andere spelers. Gebruiken andere formaties. De media reageert anders op jouw manier van handelen. Elke manier van doen is uniek. Misschien is dat dan wel het geheime wapen van de verslaving. Het is net alsof je eigen persoonlijke ervaring elke keer beter wordt hoe verder je komt. Dit zie je vooral als je kijkt naar het moraal van de spelers bij je club.

Nadeel van FM 2005 is dat het zo verslavend is. Soms gewoon gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan je examen voor school, je relatie met je vriend(in) en ga zo maar door. Je begint een nieuw spel te spelen en het is moeilijk om te stoppen. Waarschijnlijk denk je nu ‘..nou dat zal allemaal wel meevallen, ik speel gewoon vier wedstrijdjes en dan ga ik nog even leren,’. Geloof me, daar kom je op terug. Zo win je bijvoorbeeld de eerste drie wedstrijden met 3-0, 2-0 en 1-2. Speel je de vierde gelijk met 3-3 en ziet dat je vierde staat op de ranglijst. Je kijk tegen wie je de volgende wedstrijd moet gaan spelen en ziet ineens dat je over drie wedstrijden voor de UEFA-cup moet spelen. En dan ga je fout! Je blijft doorgaan en doorgaan. En uiteindelijk ben je bijna aan het einde van het seizoen en denk je: ‘mja, laat ik het nu maar afmaken ook..’. Ondertussen terwijl je bezig bent merk je dat de kat dood voor zijn etensbakje ligt, iets in de keuken in brand staat en dat je vrouw/man je verlaten heeft. Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel. Je koopt gewoon een nieuwe kat, laat je keuken opknappen en bestelt een geliefde via het internet.

Paparazzi
Een wat ik een fantastisch nieuw kenmerk in dit spel vind is de waanzinnige media-aandacht. Tegenwoordig is dit ook zo enorm. Dus moest SI wel meedoen. Je kunt naast het positief en negatief zijn van je elftal nu ook je rivalen bekritiseren. Lekker een confrontatie aan gaan met Sir Alex Ferguson en Arsene Wenger. Door dit te doen kun je natuurlijk ook weer een reactie verwachten van hen, maar ook van je eigen spelers. Zij kunnen het met je eens zijn, maar uiteraard ook oneens. En dat kan weer positieve en negatieve gevolgen hebben voor je wedstrijden.

Afsluiting
Ondanks alle bovengenoemde positieve punten is FM niet perfect. Voor wat betreft de spel-snelheid, hoewel het een grote verbetering op CM is, is het nog steeds een kwestie van hoeveel competities je kiest en wat voor machine je werkt. Dit is echt jammer. En dan het lange wachten, het kan ook eigenlijk niet anders met zo’n database, maar toch!

Maar het werkt en hoe! Tot zo ver heeft geen enkele andere voetbalsim SI kunnen overtreffen. En wanneer we zover zijn, dan laat ik van mij horen. Ondertussen duik ik gewoon nog even in FM2005! Want ‘Ohw’ wat is dit een lekker spel. Uiteraard is er nog steeds een wenslijst van zaken die we in het spel missen wat je wel in een ideale voetbalwereld zou moeten hebben. Het is verslavend tot op het punt waar dingen ongezond worden en je merkt dat je toch enige baardgroei hebt gekregen. Maar SI heeft zijn best gedaan.

Ik ben benieuwd hoe CM 5 is, want FM 2005 doet me nu al verlangen naar FM 2006.

p.s.
Voor de mensen onder ons die met kleine clubs beginnen, hieronder een lijstje (© Joost Nijhof) van goede jonge getalenteerde voetballers voor ‘weinig’ geld:

Thomas Kahlenberg – Brœndby (DEN)
Kasper Lorentzen – Brœndby (DEN)
Jan Kristiansen – Esbjerg (DEN)
Mohammed Zidan – FC Midtjylland (DEN)
Freddy Adu – DC United (USA)
Chris Holland – Boston United (ENG)
Lee Johnson – Yeovil town (ENG)
Leighton Baines – Wigan (ENG)
Vanden Borre – Anderlecht (BEL)
Vincent Kompany – Anderlecht (BEL)
James Frayne – Liverpool (ENG)
Manuel Curto – Benfica (POR)

Meer Football Manager 2005

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren