Ford Racing 3

In de maanden dat er meerdere race-games uitkomen, komen Razorworks en Empire Interactive met Ford Racing 3. Het is heel gewaagd om met een racespel te komen op het moment dat alle grote namen een vervolg op hun succesreeks uitgeven. Begrijpelijk is het ook wel weer want van Ford Racing waren de vorige delen niet om over naar huis te schrijven dus de prestatiedrang is groot om het nu wel goed te doen. Lees verder om te zien of dat gelukt is.

Ford-feestje

Ontelbare Fordjes rijden er in Nederland. Dat is al jaren zo, alleen spraken de oudere types Ford heel wat meer tot de verbeelding dan de huidige generatie Ford wagens. Denk alleen al maar aan de Ford Mustang en de Ford Capri of Thunderbird. Stuk voor stuk auto’s waarvan het hart van de Ford liefhebber een stuk sneller gaat kloppen. Welnu, daar moet deze game het voor een groot gedeelte van hebben. Niet van de Focus, de Fiesta of de Escort. Die zitten trouwens al genoeg in andere race-games, dus daar hoef je dit spel niet voor aan te schaffen. Laat ik dus beginnen met te zeggen dat de Ford-rijder hier een feest van herkenning gaat beleven, want de auto’s zien er stuk voor stuk zeer goed uit. Het gaat in een race-game echter niet alleen om het uiterlijk maar ook om hoe deze wagens zich gedragen op de circuits en tracks.

Gameplay

En het moet worden gezegd: Razorworks heeft redelijk goed werk verricht. De wagens gedragen zich heel behoorlijk op de weg. De oudere types, zoals de Mustang, maar ook het pick-up type gedragen zich zoals de originele wagens zich ook zouden gedragen. Waarschijnlijk voelde je als je indertijd aan je stuur draaide, de auto het eerste stukje niet reageren en met de game is het ook zo. We weten niet helemaal zeker of de ontwikkelaar het ook zo bedoeld heeft, maar het voelt natuurgetrouw aan. Bij de nieuwere types is dit namelijk niet aanwezig, dus het lijkt er op dat de makers de eigenschappen van het voertuig terug hebben willen laten komen. Persoonlijk kreeg ik bij sommige tracks of circuits een beetje het Need For Speed Underground (deel 1!!)-gevoel. Niet alleen door sommige muziek-nummers (soundtrack stelt trouwens niet veel voor), maar ook een groot deel van de voertuigen rijdt net als de wagens uit NFSU1. Met name het bochtenwerk vind ik echt een positief punt van de game. Er zitten werkelijk heeeeerlijke bochten in de game, met name de eerste haarspeldbocht in de Harbour-Track, om er maar eens een te noemen. Lekker driften en in bochten hangen dus. Over bochten gesproken, tegelijk is dat ook een minder puntje: de meeste tracks/circuits zijn voornamelijk alleen maar opgebouwd uit bochten. Leuk natuurlijk, want het levert geen pop-ups op, maar wat meer rechte stukken om eens wat snelheid te maken zou geen overbodige luxe zijn. Op de rechte stukken die er zijn is het dan wel weer erg leuk om vooral met de auto’s die een wat zachtere vering hebben (en dat zijn er nogal wat), na een hobbel in de weg te springen. In combinatie met het geluid blijft dat leuk.

Wat echt niet leuk is, is dat je, ook al zou je het willen, haast niet van de baan af kunt rijden. Ook als je tegen obstakels rijdt, word je, door een onzichtbare hand, weer op de baan geduwd en kun je zonder al te veel kleerscheuren verder. Ik heb op diverse plaatsen geprobeerd om tot stilstand te komen door bijvoorbeeld tegen een groot rotsblok of tegen de kop van een vangrail aan te rijden. Je mindert in zo’n geval wel snelheid, maar stoppen is er niet bij en met een beetje stuurmanskunst haal je zo weer je voorgangers in of blijf je ze bij. Gewoon gas er op houden is ook een goede methode om goed mee te komen in een race, hoewel dit natuurlijk niets met racen te maken heeft. Schade maken is niet mogelijk en dit verklaart wellicht dat deze game ook is bedoeld als collecters-item voor Ford-liefhebbers. De vraag is immers of de potentiele koper van deze game er wel op zit te wachten om zijn Fordje aan bonken te rijden. Ik heb mij aan het ontbreken ervan persoonlijk in ieder geval niet gestoord.

De opbouw van de game is vrij standaard, hier niets bijzonders dus. Je begint met een aantal wagens en je zult daarna steeds meer vrij moeten spelen. In totaal zijn er 55 Fordjes te unlocken en deze zien ook zeer authentiek uit. De hoofdmodus is natuurlijk de Competition, waarbij je steeds weer op andere circuits een race moet winnen. Erg veel variatie is er niet en je zult dus ook regelmatig op hetzelfde circuit komen te staan. Ook zag ik in sommmige tracks weer stukjes van andere circuits terugkomen (waar ken ik dat toch van???). Wat wel weer erg geslaagd is, is dat er naast gewone wegraces ook wedstrijden op onverhard terrein en zelfs in de sneeuw worden gedaan. Naast de races zijn er veel challenges die de gamer moeten verleiden tot onder andere het volgen van de ideale lijn of het zo kort mogelijk volgen (draften) van een voorganger. Ook hiervoor geldt dat ik het allemaal al eens eerder heb gezien met als klap op de vuurpijl het installeren van lachgas op je Fordje. Het werkt allemaal wel maar het is de vraag of dit heel lang blijft boeien.

Graphics

Hoe ziet dit alles er dan eigenlijk uit op je televisiescherm??. Het antwoord is: best wel goed! Op meerdere momenten ben je echt blij verrast met sommige details. Ik noem bijvoorbeeld de opkomende zon in de eerdergenoemde Harbour Track, overigens vlak voor die bewuste scherpe bocht naar rechts en het vallen van bladeren op het circuit. Tegelijkertijd wordt die euforie vrij snel daarna weer teniet gedaan door andere (eerder genoemde) details, waaronder het rijden tegen onzichtbare muren en enkele blokkerige textures. Over het geheel genomen ziet het spel er echter goed uit en zijn er geen haperingen te bespeuren, waardoor de game gewoon vloeiend loopt.

A.I.??

Wat mij zeer verbaasde is dat de maker van Ford Racing 3 de game heeft voorzien van een behoorlijke A.I. Je tegenstanders geven zich niet zomaar gewonnen en maken je het soms zelfs erg lastig door zeer hinderlijk voor je te gaan rijden of je zelfs te snijden. Erg realistisch dus, hoewel de game nooit erg moeilijk wordt.

Oordeel

Ford Racing 3 lijkt in eerste instantie een game voor Ford liefhebbers van de wat oudere modellen. Degene die wat verder kijkt, vindt in Ford Racing 3 een spel dat best goed in elkaar zit, ondanks de niet echt originele onderdelen. Het spel speelt lekker en ziet er toch goed uit, ondanks enkele (vervelende) beperkingen. Het rijgedrag van de wagens is ook heel behoorlijk, maar ook hiervoor geldt dat het positieve van dat onderdeel naar beneden wordt gehaald door andere factoren. Desondanks is Ford Racing 3, zeker gezien zijn prijs (24,95 euro), geen miskoop. Het woord ‘aanrader’ wil ik niet in mijn mond nemen, maar gamers met een klein budget en/of die helemaal wild zijn van racegames, doen hier absoluut geen miskoop aan. Om twee redenen wordt het eindcijfer echter naar beneden afgesteld:

1. Er zijn zoveel mooiere race-games te koop en
2. Originaliteit is ver te zoeken.

Plus en min:

+ Redelijk tot goede graphics
+ Veel te doen
+ Ford Mustang !!

– Onzichtbare muur houdt je op de baan
– Geen verrassingen

Meer Ford Racing 3

  1.   
    Dotz's avatar

    1. Er zijn zoveel mooiere race-games te koop

    Zucht.. Horen die games dan geen hoger cijfer te krijgen i.p.v. deze game een lager? Dit is verreweg de beroerdste review die ik op Gamersnet tegen ben gekomen.. En dat zegt wat over de kwaliteit van Gamersnet want ook deze review staat nog enigszins zijn mannetje.. Met de nadruk op dat enigzins..