Myst IV: Revelation

In dit volgende hoofdstuk van de grootste adventuresaga ooit, moet je het mysterie rond een gebroken familie oplossen, waarbij twee van Myst’s meest sinistere schurken zijn betrokken. De sleutel tot succes in je zoektocht ligt in het begrijpen van hun karakter.

Avontuur, Mysterie, Schoonheid, Verraad
Het begin van een nieuw verhaal, geweldig! Deze avonturier kon niet wachten om het spel te installeren. Bij het openmaken van de doos blijkt het spel uit twee DVD’s te bestaan. Wooah, dat belooft veel goeds, immers hoe meer data, hoe mooier het grafisch zal zijn in een adventure. Een CD-versie is, helaas voor sommige puzzelaars, niet verkrijgbaar. Het kost je wel wat harde schijfruimte (3 tot 8 Gb), maar daar krijg je wel iets moois voor terug. Zelfs met een relatief trage PC is Myst IV: Revelation goed te spelen. De installatie verloopt goed en weldra klinkt het signaal dat het spel gespeeld kan worden. Let’s go!

Verslaving…
Dit was ongeveer vier weken geleden…Wat een ongelooflijk fantastisch spel !!! Zoveel erover te vertellen, in zo weinig tijd. Laat ik maar bij het begin beginnen.
Je moet als gamer natuurlijk wel een beetje van puzzelen houden, wil je adventures leuk vinden. De oudere generatie adventures waren vaak dusdanig ingewikkeld, dat als je niet dagelijks met adventures in de weer was, het bijna onmogelijk was om sommige spellen uit te spelen. Bij Myst IV hebben ze hierover nagedacht In het spel zit de mogelijkheid om een cheat-functie in te schakelen (noem het liever een tipgever) waardoor ook de beginnende adventurer verder kan in het spel. En wat voor een spel! De werelden waar je in terecht komt zijn doorgeborduurd op zijn voorgangers, maar zijn nu zo rijk van details, dat je automatisch in ieder scherm gaat zoeken naar tips, objecten en allerlei dingen gaat uitproberen. Dat is tevens de enige beperking van het spel (als je het een beperking mag noemen). De werelden zijn niet volledig 3D, je klikt met de muis van de ene kamer naar de andere kamer. Bij sommige stukken zijn er ook weer animatiefilms tussen gemaakt waardoor het spel één groot avontuur wordt. Daarom ook de reden waarom de review niet eerder is afgekomen. Ondergetekende is verslaafd geraakt aan Myst IV: Revelation…

The story about…
De verhaallijn gaat over een gebroken familie. Het hoofd van de familie, de vader Atrus heeft je hulp nodig. Zijn twee zonen, Sirrus en Achenar, heeft hij verbannen naar de twee werelden Spire en Haven. Zijn vrouw, Catherine, wilde na verloop van tijd toch wel graag haar zonen bezoeken en hiervoor heeft Atrus speciale boeken geschreven waardoor het mogelijk werd om van en naar die werelden te reizen. De twee broers hadden zulke verschrikkelijke dingen uitgehaald, dat Atrus ze nimmer vrij wilde laten. Catherine dacht hier anders over en wilde ze wel vrijlaten. Hier komt dan ook jouw taak om de hoek kijken. Bemiddel in de verschillende visies van de diverse familieleden en zorg ervoor dat de familie weer herenigd wordt. Het dochtertje, Yeesha, blijkt hierin in grote rol te spelen…
De verhaallijn leidt je door verschillende werelden, met verschillende puzzels en problemen. Soms kom je familieleden tegen, die je wat willen vertellen, je in de war brengen, je tips geven. Soms zijn de indrukken zo overweldigend dat je niet van gekkigheid niet meer weet waar je moet beginnen. Zoveel te zien, zoveel uit te proberen. Is het alweer zo laat… hm, morgen weer gauw verder!
De verschillende puzzels spelen zich op verschillende werelden af. De puzzels variëren van makkelijk naar zeer ingewikkeld. Som heb je clues van één wereld nodig om deze in een andere wereld toe te kunnen passen. In het spel heb je ook een fototoestel bij, waardoor je foto’s kunt maken van belangrijke afbeeldingen of ook weer clues kan vastleggen waardoor je puzzels kan oplossen.

De gameplay…
…is ronduit prettig te noemen. Alles gaat met de muis. Het zicht, het manipuleren van objecten, alles werkt heel fijn. In de traditie van de voorgangers zijn de werelden niet zo gemaakt dat je er vrij in kan bewegen. Je klikt met de muis naar een bepaalde ruimte of deel van de wereld waar je je in bevindt en de beeldovergang brengt je naar een nieuwe ruimte met nieuwe puzzels en raadsels! In vergelijking met de voorgangers zie je toch een duidelijke vooruitgang. In Myst IV heb je een hand als cursor, die je over bepaalde objecten kan bewegen, en door met de linkermuisknop hierop te klikken en vervolgens de muis te bewegen kunt manipuleren. Op deze wijze is het veel realistischer om bepaalde sloten open te maken, of om hendels over te halen.

Ben je de Engelse taal niet machtig, dan nog niet getreurd: Myst IV: Revelation is ook in het Nederlands te spelen. Je zult de Engelse dialogen dan toch voor lief moeten nemen, maar een Nederlandstalige ondertiteling is wel aanwezig. De menu’s en het helpsysteem zijn volledig Nederlandstalig.

Frustraties en wilskracht…
…zijn de sleutelwoorden van een moeilijke adventure. Bij Myst IV: Revelation is dit in het geheel niet van toepassing! Dit betekent niet dat het spel makkelijk is, maar dat de makers ervan er wel goed over nagedacht hebben. Bij Myst IV hoef je ook niet een bepalende volgorde te hanteren om verder te komen in het spel. De help-functie biedt voor de beginnende avonturier de nodige hulp. De tips die je opvraagt zijn ook weer in drie stappen op te vragen (van cryptisch naar ronduit vertellen wat je exact moet doen). Zo is er voor iedereen altijd wel weer een manier om een puzzel op te lossen, met als voordeel dat het spel spannend blijft en je er bijna niet mee kan stoppen!

Conclusie
Al met al is het voor de beginnende avonturier een waanzinnig leuk spel dat veel mogelijkheden biedt om in deze donkere winterdagen mee onder de pannen te zijn en niet te gaan vervelen. Ook voor de doorgewinterde avonturier is Myst IV: Revelation een onmisbaar exemplaar waar lang naar uitgekeken is. Als je al een minpuntje zou kunnen benoemen, dan is het het feit dat je niet vrij door de werelden kan bewegen. De fantastische graphics, de onwijs mooi gecomponeerde muziek (speciaal geschreven door Peter Gabriel!) en de pracht aan puzzels & mysteries maken dit weer helemaal goed.

Het is een spel, dat haaks staat op de snelle games die we momenteel om onze oren krijgen. In onze toch al hectische samenleving is Myst IV: Revelation een genot, een oase van rust waarin je je hersenen kan breken over puzzels, met daarbij een heerlijk muziekje op de achtergrond. Het getuigt van wilskracht als je van de hulpfuncties af kunt blijven en geeft dan ook onwijs veel voldoening!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren