GAMEXPO – The GAMEXPO

Vorig weekend werden in de Jaarbeurshallen in Utrecht de HCC Dagen en de GameXpo gehouden. Vele duizenden bezoekers konden hier de nieuwste games spelen waaronder Grand Theft Auto: San Andreas, Halo 2 en Half Life 2, maar ook spellen die nog niet gereleased zijn zoals Metroid Prime 2: Echoes, Killzone en Gran Turismo 4. Lars en Teun waren voor Gamersnet aanwezig en doen jullie in deze featureweek verslag van dit gamespektakel!

DE BELEVINGEN VAN LARS

Kwart over tien. Delft Centraal. Na mijn gammele fiets tussen de gammele fietsen te hebben gezet, loop ik het perron op. Daar aangekomen kom ik wederom NS-personeel tegen die dezelfde the Mama’s and the Papa’s-trekjes hadden als die Danny tegenkwamen. Ik haal mijn wenkbrauwen weer naar beneden en kijk op mijn horloge. Kwart over elf hadden we afgesproken voor het beursgebouw. Half een was het zover. Nog even, dan vertel ik Teun dat een mevrouw naast mij meer mannelijke kenmerken had dan mij. Na een persticket gehaald te hebben lopen twee nietsvermoedende potentiële slungels naar binnen. Ze wisten toen nog niet dat ze er als helden zouden uitkomen…

Menselijk instinct zegt dat je afgaat op geluid, dus gingen we naar de TMF-stand. Ter informatie: voor mij is het een BMW, voor Danny is het Half-Life 2, voor Herman is het Halo 2 en voor Peter zijn schoonmoeder de ultieme droom. Voor Teun was het Renate Verbaan. Daar stond ze! Lage spijkerbroek en een strak wit truitje. Teun werd slap wegens bloed te kort in zijn hoofd. Hij heeft de hele dag met zijn tas op zijn buik gelopen. ‘Zo kan ik makkelijker bij mijn boterhammen.’

Na een rondje gemaakt te hebben komen we tot een paar conclusies. We missen de boothbabes, we zien enkele nerds een DOOM III-kaartspel spelen, we stellen vast dat NFSU 2 net zo oogt als zijn voorganger, we vinden Ali Elkhattabi een n00b in het spelen van PES 4 en zien nog een steiger. Oh nee, het is de stand van Nintendo! Mocht je ooit nog eens je huis willen inrichten maar ruimtegebrek hebben, huur Nintendo in. Zij slagen er vast in om je hele huis op enkele vierkanten meters in te richten. De gehele stand van Nintendo stond volgestouwd met allerlei games. Helaas had je maar weinig ruimte, maar daar zag Teun zijn kans. ‘Sorry’, zei hij nog toen hij langs een boothbabe haar kont schaafde. Toen Teun’s oog daarna nog op de grote Samus pop viel, werd ons duidelijk dat deze constructie bewust was opgezet, om een rasechte Metroid stand neer te zetten.

Dan valt ons oog op Killzone, bij de Sony-stand. We zien twee jongetjes van acht en twee jongetjes van rond de dertig. We iene-miene mutten en wonderbaarlijk beslissen we dat we de jongetjes van acht een enkele reis gaan geven. Het eerste experimentele potje eindigt gelijk, en het scherm met ‘Even sterk!’ leek mij en Teun een mooi symbool. Helaas klik ik het scherm weg, zodat Teun me het volgende potje terug moet laten komen naar een 6-6 stand. Na een kwartier Killzone te hebben gespeeld komt ons progressieve ‘medemens gevoel’ uit een hele diepe put weer omhoog en laten we de jongetjes weer. Teun kon het niet nalaten om het jongetjes tasje om te tikken.

Na een presentatie van Alpha Black Zero liepen we door naar de Halo 2 stand. Daar stonden een aanzienlijk aantal Xdoosjes met Halo 2 (heeft Micro van haar fout geleerd op Gameplay?) waardoor de rijen nooit dikker waren dan 3 lagen. Best te doen. Na het uitspelen van het potje, verlies ik van Teun met 4-6, waar ik overigens nog steeds niet overheen ben.

We komen terug bij de TMF-stand waar een stelletje idioten de gekste dingen doen voor goodies. Na een mislukte beatbox en een wedstrijdje luchtgitaar, wordt naast Teun ook ik verliefd op Renate. Na uitvoerig haar lichaam op zoom 10x te hebben gefilmd en bepaalde lichaamsdelen meer zendtijd gaf, filmde ik haar gezichtje. En toen gebeurde het. Een hogere macht moet er in het spel zijn geweest. Renate keek mij aan en lachte naar me. ZE lachte naar me. On-ge-loof-lijk. Het was een emotioneel moment, voor ons beide. Ons oogcontact deed de wereld vergeten en verbleken. Mijn hart stond in vuur en vlam voor Renate en aan haar uitdrukkingen te zien het hare ook!

Na nog een rondje gelopen te hebben en diverse spellen later, komen we toch weer uit bij de TMF-stand. Na een geweldig optreden van Fatal1ty deelt mijn liefde Renate diverse t-shirts uit. En dan valt het oogcontact weer. Ik word verblind door haar glimlach. Ze pakt een hagelwit shirt van haar stapel, haalt het langs haar nek, knipoogt charmant naar mij en gooit hem richting mij. Al snel staat er een creatuur voor me, type lichtmast. Echter met de hulp van Teun stijg ik boven iedereen uit en terwijl ik het uitschreeuw van vreugde van ik mijn shirt. ‘ALL THE LEAVES ARE BROWN, uw kaartjes alstublieft.’ Ik word wakker. Kwart voor acht. Ik sterf van de honger en kijk mijn tas in. Onderin mijn tas vind ik een t-shirt. Wit. Ik ruik eraan en ruik een heeeeeeerlijk, zachte, lieve vrouwengeur. Tegenwoordig slaap ik met een t-shirt in mijn neus.

DE BELEVINGEN VAN TEUN

Ik kom uit Brabant. Brabant staat garant voor slechte verbindingen. Vandaar dat ik eerst 6,50 moet neertellen voor een strippenkaart (die ik precies helemaal gebruik), waarna ik na een half uur fietsen 45 minuten in de bus naar Eindhoven mag zitten. Maar goed, ik moest en zou naar de GameXpo gaan! Gevolg: mezelf haastten om nog op tijd in Utrecht te zijn. In mijn haast koop ik een eerste klas ticket, wat dus dertien (!) Euro duurder is dan een tweede klas ticket.

Eenmaal aangekomen in Utrecht stuur ik maar eens een SMS’je naar Lars, die er een kwartiertje eerder zou zijn. Uiteindelijk heb ik nog anderhalf uur op hem moeten wachten, waarna hij na een telefoontje van mijn kant ook nog eens verdwaald lijkt te zijn! Goed, ik hem dus gaan zoeken, tref ik hem sip en wel aan bij de Intertoys. Na nog vijf muntjes in het hobbelpaard te hebben geduwd, zeg ik hem dat we toch maar beter kunnen gaan.

We komen de GameXpo hal binnen en worden meteen volgepropt met Games Guide, het eerste nummer van dit gratis magazine. Na twee uur later er nog eens langs te lopen krijg ik er wéér een, maar ach. Tegen zulke mooie vrouwen kan ik toch geen nee zeggen?

Opeens valt mijn oog op een gigantische poster van een Hellghast… wtf? Killzone! Op deze game zit ik al een hele tijd te wachten, maar mijn verlangens zijn diep de grond in geboord door de slechte punten die de game ontvangt. Toch maar even uitchecken dan. Na twee deathmatches tegen Lars kom ik tot de conclusie dat Killzone meesterlijke graphics en animaties heeft, en erg goed aanvoelt. Over de AI heb ik helaas nog weinig kunnen zeggen, maar mijn eerste indruk was erg goed!

Na Lars een keer flink te fraggen met het coolste wapen van Halo 2, het zwaard, lopen we door naar de Gameparty.net ‘stand’: een grote tribune, waarvan je kunt kijken wie de ‘Best Of Benelux’ wordt. Na een tijdje daar te gaan zitten, in afwachting van de finales, komt er een kerel van Gameparty.net een praatje met ons maken. Erg grappige kerel, maar nog grappiger was dat op dat moment een potje ‘Blobby Volley’ werd gespeeld. Dezelfde gast vertelt ons dat men deze erg simpele game wel tien uur lang non stop speelt… het is maar net wat je leuk vindt.

De TMF stand was toch wel errug leuk! Niet alleen omdat Renate Verbaan daar haar hemelse stemmetje liet horen (zwijmel…), maar ook omdat daarnaast de heftigste race-simulator van Europa stond! Helaas moest je de achterlijkste dingen doen om hierin plaats te kunnen nemen. Koud kunstje dus voor Lars, maar hij wilde helaas niet. Na ongeveer 36 foto’s van al Renate’s hoeken genomen te hebben, neemt een of andere gast plaats voor een potje Painkiller. Hij zegt me niets, maar stiekem is hij de allerbeste FPS gamer die ik ooit heb gezien. Hij fragde iedereen die het maar tegen hem op wilde nemen – met dubbele cijfers, terwijl hij zelf op de nul bleef staan. Zelfs de Best Allround Gamer, Ali, wist de score slechts tot 14-0 te beperken. Johan Wendel, oftewel Fatal1ty, is deze fantastische gamer die intussen door ABIT gecontracteerd is om systemen uit te checken.
Tja, het was sowieso al leuk om Renate Verbaan en Jeroen Post eens in het echt te zien. Echter, toen ons opviel dat zij tijdens enkele gamerondes even langs de kant stonden, liepen we er naartoe. Opeens pakte Jeroen de camera beet, richtte die naar zijn gezicht en zei: “Gamersnet.nl, only for real gamers!” Terwijl wij nog een beetje beduusd om ons heen keken wat er zojuist gebeurde, stapte Jeroen alweer het podium op. Nu vonden we het echter écht tijd om naar huis te gaan, want deze hallucinatie was een teken dat we gek aan het worden waren.

EXPO-praat

Wist je dat?
…Een station te vroeg uitstappen fataal kan zijn voor je planning?
…Lars de gehele reis eerste klas heeft gezeten? Op illegale wijze welteverstaan!
…Teun ook eerste klas heeft gezeten nadat hij per ongeluk 33 Euro neertelde voor een kaartje?
…De binnenstad van Utrecht heeeeeeel groot kan zijn?
…Lars snel verdwaalt?
…Utrechters gieren zijn als Lars vraagt of hij Teun mag bellen omdat hij verdwaald is?
…Lars spontaan verliefd werd op Renate Verbaan na een lieve glimlach van haar?
…Teun dat al was?
…Jeroen Post de intelligentie van een tuinhek heeft?
…Jeroen Post toch een aardige gozer is?
…De gemiddelde man een erectie kreeg van EA’s Mazda RX-8?
…De meiden van Xboxworld.nl aardig en lekker zijn, maar heel eigenwijs?
…Teun en Lars twee keer gelijk speelden met Killzone?
…De gehele show Lars’ boxer in zijn bilnaad zat, maar hij hem er niet kon uittrekken vanwege de drukte?
…Lars’ gevangen Colin McRae shirt een maat te groot was?
…De meiden van Gamez goed lelijk waren?
…De gemiddelde controller een vetpercentage van slasaus had?
…De Nintendo stand net een omgevallen steiger was?
…Het overal zo’n focking donker was dat meer dan de helft van mijn opname is mislukt?!
…Lars niet weg te slepen was bij THUG 2 en de Sony stand?
…Teun heel grappig praat?

Leukste stand:
Teun: Halo 2. Halo 2 had een groot podium, waar je diverse (licht) shows kon bewonderen én met de enige echte Master Chief op de foto kon! Ook waren er genoeg Xbox zuilen beschikbaar, zodat ik Lars eens lekker alle hoeken van de map kon laten zien.

Lars: Ondanks dat Electronic Arts stand over Need for Speed: Underground 2 een beetje weggestopt was in een hoekje, vond ik het zeker een goede stand. Nogmaals zag ik de RX8 waar ik nog altijd hopeloos verliefd op ben. EA had de beste stand kunnen hebben, maar ik ga toch voor de Nintendo stand. Ondanks dat alles een beetje krap was heb ik toch heerlijk THUG 2 kunnen spelen, kon ik mijn liefde voor de Pikminnetjes ophalen en heb ik betoverende beelden van Resident Evil gezien.

Meest verrassende game:
Teun: Killzone. Na alle negatieve kritiek die over de wereld werd verspreid, zakte de moed om te blijven zeggen dat het een topper wordt ook bij ons in de schoenen. Na het spelen, echter, bleek dat dit geen kattenpis was en wel degelijk een dijk van een game wordt!

Lars: Om iets anders te kiezen dan Teun – ik ben het wel met zijn keuze eens – kies ik Airborne Troops. De kritiek die het spel kreeg, maar ook de uitstraling die het heeft deed mijn verwachtingspatroon voor de game niet veel goeds. Echter vond ik het wel geweldig om een keer een WO II-shooter te spelen in derde persoon. Rennen/richt optie is zeker een geslaagd idee en mijn eerste impressie was toch positief.

Most impressive gamer:
Teun: Johan Wendel, aka Fatal1ty. Het was ongelooflijk om te zien hoe snel en precies hij zich door de maps heen bewoog om vervolgens onverbiddelijk toe te slaan op zijn tegenstanders.

Lars: Met stip Fatal1ty. Ik sluit mij volledig bij Teun aan. Wat die gozer heeft laten zien is werkelijk ongelooflijk. De snelheid, de preciessie en toch de kalmte kunnen houden. Johan Wendel is ongetwijfeld de beste FPS-er die ik ooit heb gezien.

Mooiste boothbabe:
Teun: De spontane dames van Xboxworld zagen er toch wel erg lekker uit! Jammer dat Renate niet meetelt als boothbabe.

Lars: De dames van Xboxworld waren zeker leuk en spontaan, maar irritant eigenwijs. Toen ik tussen ze ging staan sloegen ze hun armen om me heen. Hallo, dan doe ik het natuurlijk ook. Het woordje ‘gamersnet.nl’ kregen ze niet over hun lippen.

Stand met de meeste weirdo’s:
Teun: Dit is een tweestrijdje. Bij de TMF stand had je natuurlijk de meest debiele kinders, die onder andere luchtgitaar gingen spelen (wat bij een jochie eerder leek op het krabben onder de oksels) en zo debiel mogelijk beatboxten. Daarnaast was er de Gameparty.net stand, waar het Blobby Volleyball werd gespeeld in plaats van Battlefield Vietnam…

Lars: Een Lanparty in Blobby Volleyball is weird, maar wel leuk. Net Rivella. Echt luchtgitaar is weird, echt weird.

Aardigste VIP:
Teun: Jaaa, Jeroen Post natuurlijk!
Lars: Jeroen Post was erg aardig, maar die lach van Renate naar mij… *zucht

Aardigste standhouders:
Teun: De mensen van Gameparty.net waren erg aardig; normaal lopen de mensen weg voor Lars maar dit maal kwamen ze uit zichzelf naar hem toe!
Lars: De standhouder van Gameparty.net was erg aardig. Ook de actie om een foto te maken van Ali El Kadaffi vond ik erg symphatiek. Dat de mensen wegliepen kwam trouwens omdat Teun naast mij liep

Hoogtepunt van de HCC:
Teun: Dat zijn er te veel om op te noemen. Het was natuurlijk erg leuk dat ik (zoals verwacht) Lars ownde in Halo 2, maar ook dat Jeroen Post zich wel heel erg aan ons opdrong om alleen maar op GN te komen!
Lars: Teun is gezellig, de RX8 was weer top om terug te zien, Killzone, NFSU2, THUG 2, Hao 2, de TMF stand met Renate en Jeroen (zo mag ik ze noemen inmiddels) alles was goed. HCC was weer top en ik kan niet wachten tot de volgende keer dat ik een reportage mag maken.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren