Gamersnet.nl

Pro Evolution Soccer 4

Tot voor kort was de Pro Evolution Soccer-serie exclusief speelbaar voor de Playstation 2. Dit jaar kwam daar bij het vierde deel verandering in. Pro Evolution Soccer 4 verscheen een paar weken na de release op de Playstation 2 ook op de Xbox en de PC. Op de Playstation 2 stond dit spel vooral garant voor de goede gameplay. Is het Konami gelukt om de meesterlijke gameplay goed te vertalen naar de Xbox-controller, of was het niets meer dan een poging?

Nieuwe edities van voetbalgames komen elk jaar weer als paddestoelen uit de grond zetten. Maar welke is nou de beste? Elk jaar laait de discussie weer op tussen de aanhang van FIFA en die van PES die elk beweren dat hun voetbalspel beter is. FIFA wint het van PES met haar licenties, maar PES weet echter FIFA steeds de mond te snoeren met een onverbeterlijke gameplay. PES heeft het dit jaar ook voor elkaar gekregen om enkele licenties in haar spel te verwerken. Zo is de Italiaanse, Nederlandse en Spaanse competitie voorzien van echte tenues, club –en spelersnamen. De Engelse, Franse en Duitse clubs zitter er ook in, maar dan onder een andere naam. Met het edit-menu is dit echter snel te veranderen.

Klompjes
Natuurlijk is het de gameplay waarvan PES het moet hebben. Maar de graphics is natuurlijk niet zomaar een bijzaak en weldegelijk belangrijk in deze game. Nu komen we gelijk ook bij een klein puntje van kritiek. De spelers bewegen zich overigens soepel over het veld maar toch zijn sommige dingen net even te onscherp. Zo lijkt het bijvoorbeeld dat sommige spelers klompen met uitstekels aan hebben in plaats van gouden voetbalschoenen en zit er bij sommige spelers wel een erge verdachte witte plek op het haar. Bovendien ziet het publiek in de stadions er als een stel planken bij elkaar uit en hoef ik over de bewegingen ervan al helemaal niet te praten. Dit had zeker beter gekund als je ziet hoe dit bij concurrent FIFA is weergegeven. Toen ik het spel opstartte en de menuutjes doorbladerde oogde het allemaal wat simpel, maar toen het fluitje van de scheidsrechter had geklonken verdween deze gedachte als sneeuw voor de zon. Alle bewegingen verlopen erg realistisch en de nodige special effects zijn ook aanwezig. Wanneer het bijvoorbeeld plenst en de bal stuitert op de grasmat zie je het water opspatten. De spelers zelf blijven ook niet ongeschonden, wanneer Maxwell met zijn hagelnieuwe shirt een sliding over de modderige grasmat maakt komt hij zelf ook onder de modder te zitten. Voor het eerst zijn de gezichten van de bekendste spelers zoals Van Nistelrooy en Henry opvallend goed nagemaakt. Goede grafische kwaliteiten bevat het het spel dus zeker, maar wat oneffenheden die wel opvallen, blijven toch een kleine doorn in het oog.

Het stadioneffect
Op het gebied van geluid zet PES niet bepaald zoden aan de dijk. De spanning vliegt niet van het commentaar af maar moet echt van het spel zelf komen. Dit is bij PES gelukkig wel het geval waardoor je je niet zo snelt zult irriteren aan dit commentaar. Jammer genoeg heeft Pro Evolution Soccer geen bekende soundtracks waardoor je alsmaar hetzelfde deuntje te horen krijgt als je de menu’s doorbladert. Nu liet ik mezelf nogal negatief uit over hoe het publiek eruit zag. Het gejuich en gefluit van dit publiek is echter wel positief te noemen. Bij het juiste moment creëert het publiek een geweldige hoeveelheid herrie wat je doet denken alsof je in een echt stadion zit.

Niet meer van de Xbox af te slaan
Toen ik eenmaal mijn eerste potje Pro Evolution Soccer 4 had opgestart was ik niet meer van mijn controller af te slaan. De verslaving sloeg aan en na enkele potjes voelde ik me helemaal thuis in deze game. In tegenstelling tot andere voetbalgames nadert PES toch wel heel dicht het begrip “realisme”. De bal kan niet zomaar blindweg worden gepast. Er moet ook daadwerkelijk een speler in de buurt staan wil je de bal door het veld kunnen laten rouleren. Wanneer een speler de bal te hard in de voeten gepast wordt zal deze van zijn voet afstuiten en hem achterna moeten lopen om hem opnieuw te controleren. Daarnaast is het ook niet bepaald gemakkelijk om te scoren. Bij een gelijkwaardige tegenstander zul je dan ook geen uitslagen als 8-6 of 9-5 krijgen. De keeper speelt hierin een grote rol maar vooral de verdediging staat uitermate goed opgesteld.

Bij voetbalgames als FIFA is een potje tegen de computer een fluitje van een cent. Deze zijn vaak zo dom dat je oma achter de controller een ware goaltjesdief kan worden. Daar begint het scoren langzaam aan wat eentonig te worden, maar bij PES is dit niet het geval. Je zult tegen de computer vol aan de bak moeten om je overwinning veilig te stellen. Het lijkt net alsof de computer weet wat jij wilt gaan uitvoeren en reageert hier ook adequaat op. Emoties spelen ook een leuke rol in deze game. Als je medespeler onderuit wordt gehaald door een tegenstander zal een andere medespeler het voor je opnemen door in de buurt van de dader te komen. De scheidsrechter weet hier altijd een einde aan te maken door tussen beiden in te komen. Zo ontstaan er (helaas) geen vervelende opstootjes en gaat het duel weer sportief verder.

Op de Playstation 2 controller zitten vier schouderknoppen en op de Xbox maar twee. Hoe heeft Konami dit weten op te lossen zou je zeggen? Heel eenvoudig, met behulp van de witte en zwarte knop onder de A-knop kun je toch nog de nodige bewegingen uitvoeren maar dan helaas op een wat andere manier. Voor de rest kun je wel stellen dat Konami erin geslaagd is de Playstation 2-controls goed heeft weten te vertalen naar de Xbox-controller. De nodige kleine dingetjes zorgen ervoor dat PES veel realistischer is dan menig ander voetbalspel.

Een dijk van een voetbalgame
Misschien komt deze review over het algemeen niet zo heel erg positief over, maar minpuntjes moeten ook genoemd worden. Gelukkig wegen deze minpuntjes niets tegenover het goede geheel van deze game. Aanhangers van FIFA zullen het misschien niet met mij eens zijn, maar doordat Konami erin geslaagd is meer licenties naar zich toe te trekken, de grafische kwaliteit heeft verbeterd en de gameplay goed heeft weten te vertalen naar de Xbox-controller moet je voor een potje voetbal toch echt wel bij Pro Evolution Soccer 4 zijn. Het ongekend goede realisme en de enorme hoeveelheid opties zorgen ervoor dat elke voetbalfan deze game in huis moet hebben. Vooral met de koude winterdagen in het vooruitzicht is Pro Evolution Soccer 4 de perfecte game om je verveling te stillen.

Nils de Borst

Herman’s Reflectie
Ik ben altijd de man van de Xbox geweest maar heb mede voor Pro Evolution Soccer 3 enkele tijd terug een PlayStation 2 aangeschaft. Voor een lekker potje voetbal op de console moest je deze titel gewoon in huis hebben, want FIFA voor de Xbox kon mijn honger helaas niet stillen. FIFA Football van EA heeft dan wel de goeie presentatie in huis, vrijwel elke wedstrijd is voor mij hetzelfde. Nee, ik kies liever voor fijne gameplay, daarom Pro Evolution Soccer 3.

Met de aankondiging van het vierde deel in de Pro Evolution Soccer serie werd alles gelukkig nog een tikkeltje beter, want dit keer zou Pro Evolution Soccer 4 ook op de Xbox uitkomen. Met nog twee meevallers, de game heeft de complete Holland Casino Eredivisie in huis en ondersteund ook nog eens Xbox Live. Je hoeft dus niet langer de Multitap voor de PlayStation 2 in huis te halen als je met 4 man wilt spelen, het is vanaf nu ook mogelijk om via het online netwerk van Microsoft te spelen!

Xbox Live
Door de samenwerking tussen EA en Xbox zijn vrijwel alle EA titels van dit jaar met Xbox Live ondersteund, qua support van Xbox Live is Pro Evolution Soccer 4 niet meer uniek dus. Het kan echter wel beter geregeld zijn dan Fifa, want EA games draaien nog steeds op de servers van EA zelf en dat loopt niet altijd even vlekkeloos. In Pro Evolution Soccer 4 heb je de keuze tussen Quick Match en Optimatch en je hebt de mogelijkheid om je eigen match op te zetten die mensen kunnen joinen. Daarnaast kun je ook jouw positie checken in de World Rankings.

Het spelen gaat natuurlijk net zo fijn als tegen de computer maar je hebt nu de voordelen dat je tegen een echt persoon kan voetballen en natuurlijk communiceren via de headset. Dingen die opvallen tijdens het spelen zijn bijvoorbeeld het maar drie keer kunnen pauzeren van het spel. Zo kunnen spelers niet irriterend lang de game stilzetten en ook in de rust is er maar 60 secondes om wijzigingen door te voeren, erg fijn als je op wilt schieten. Kleine tegenslagjes zijn er echter ook, de World Rankings die worden bijgehouden tracken echter niet de score als een speler het spel verlaat. Staat je tegenstander dus 3-0 achter met nog maar een paar seconden op de klok dan doet hij er beter aan zijn Xbox te resetten en een slechtere ranking in de ladder te voorkomen.

Spelen online gaat net als in Konami’s vorige Xbox Live game Dancing Stage Unleashed natuurlijk gewoon goed, al heb je meer plezier als je tegen iemand speelt die je ook daadwerkelijk kent. Zorg dus dat je vrienden ook het spel kopen en je kunt op lange afstand met ze spelen. Het online spelen van games is vaak een ware opluchting omdat de computertegenstander er weinig van bakt, in Pro Evolution Soccer 4 wordt je echter nooit verveeld door de computer. Vooral niet op de hogere moeilijkheidsgraden. Ook offline spelen is dus nog steeds een waar genot.

Natuurlijk kent de Xbox versie ten opzichte van de PlayStation 2 versie nog andere voordelen met zich mee. De graphics zijn naar mijn idee niet beter gemaakt door Konami maar komen er wel een stuk scherper en soepeler uit op de Xbox. Het grootste voordeel is daarnaast toch wel de verkorte laadtijden, op de console van Sony duurde het altijd nog aardig lang voordat je kon beginnen met een spel. Op de Xbox is dit verholpen en ben je in no-time op het veld, ook het opslaan gaat een stuk sneller nu je een over een harde schijf beschikt.

Pro Evolution Soccer 4 was op de PlayStation 2 al een ware verbetering ten opzichte van het vorige deel. De Xbox versie vind ik weer een verbetering van de toch al perfecte PlayStation 2 versie, dankzij het gemak en het online deel. Fifa is gewoon compleet overbodig geworden. Toch blijven er fans van de voetbalgame van EA, en die zullen waarschijnlijk ook te veel genieten van deeltje 2005 om nog over te stappen. Moet jij echter je keus nog maken, dan zal ik je natuurlijk Pro Evolution Soccer 4 aanbevelen!

Herman Karper