Colin McRae Rally 2005

Colin McRae heeft het lekker voor elkaar. Hoe wel de schot tegenwoordig niet meer op het hoogste niveau aan rally doet (hij racet nu in een uit de kluitengewassen pick up) heeft hij nog altijd een van de meest succesvolle rallygame franchise aller tijden lopen. Deel een en twee kwamen als een revolutie, deel drie miste de kwaliteit die we gewent waren van de reeks, maar vorig jaar kwam Codies ijzersterk terug met Colin McRae Rally 04. Ik had verwacht dat 2005 de boeken in zou gaan als de meest succesvol deel van de serie, maar daar kwam ik direct op terug na de preview disc die we van Codemaster toegeschoven kregen.

Wat viel dat preview exemplaar tegen. Grafisch was het net deel 3, het stuurde loodzwaar en was bovendien slecht van geluid. Daar moest nog een hoop aangebeuren, want dit zou zo absoluut een wanproduct worden. Enkele weken later kreeg ik dan de PC versie op DVD en die beviel stukken beter. Hoewel ik het grafisch nog niet echt lekker vond, was de gameplay een stuk verbeterd. Het sturen en schuiven door de bochten ging een stuk aangenamer en tevens was een nieuwe optie ‘hard steering’. Nutteloze uitvinding. De ‘hard steer’ optie maakt het mogelijk in een keer het stuur om te gooien, zodat je als een reflex snel kan uitwijken. Dit zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn als je een bocht op 10 meter ziet naderen waarvan jij dacht dat ‘ie niet bestond. In theorie best aardig, maar in praktijk gebruik je deze optie zelden tot niet. Als je echt een reflex hebt, gooi jij een stuur om, maar denk jij niet aan een knopje wat sterk sturen mogelijk maakt.

Carrière in de modder

Wederom is het opklimmen van een lange rallyladder weer de belangrijkste mode waarmee je speelt. Je doet dit niet zoals in voorgaande delen met onze Her. Colin, maar als jezelf! Je begint met een tamelijk onschuldige Volkswagen Polo. Dit is natuurlijk een tweewiel aangedreven stuk blik met enkele onschuldige trappelende pony’s onder de motorkap, maar naarmate er meer wordt gewonnen, komen de echte bolides met galopperende volbloeden tot je beschikking. Al snel win je gemakkelijk races waardoor er meer wordt geunlockt.

Die races vinden over de gehele wereldplaats. Van koukleumen in Finland, stofhappen in Australië tot aan gewone geasfalteerde wegen ergens in Europa, alles zit erin. Dat betekent echter niet dat Colin McRae 2005 erg verschillend is tegenover zijn voorganger, integendeel. Een teleurstellend detail is namelijk dat het grootste gedeelte van de tracks is afkomstig uit deel 04. Enkele stages zijn letterlijk gekopieerd of alleen maar omgedraaid. Let op, dit is een aanzienlijk percentage waar men natuurlijk niet blij mee moet zijn als de game wordt aangeschaft ter vervanging van de oude. Foei, Codemasters!

Natuurlijk is het ook nog mogelijk om met de naamgever van dit spel te racen. Dit doe je dan in de Championship mode. Hierin speel je een gewoon kampioenschap zoals we die kennen van voorgaande delen. Het kampioenschap bestaat uit verschillende rally’s die weer uit verschillende stages bestaan. Uiteraard is de auto na een rally niet veel minder waard dan het karretje van de familie Tokkie. Daarom is het mogelijk na 2 stages in een beperkt tijdlimiet aan je bak te sleutelen en te repareren.
Ook het afstellen van de auto gebeurt nog als van ouds. Hierin moeten keuzes worden gemaakt zoals onder andere suspensie en remmen. Het allerbelangrijkste om af te stemmen op je stage is echter je banden. Verkeerde bandenkeus leidt als snel tot een flinke achterstand en natuurlijk ook omgekeerd. Je type banden kiezen is een kwestie van tijd tot het geen probleem meer is voor je. Daarna kun je je voordeel daaruit halen.

Online

Emotioneel moment maanden geleden toen de Xboxers uitverkoren (niet geheel ontoevallig) als eerste platform met een Colin McRae game online gegaan. Die pret minimaliseerde echter snel toen bleek dat het enkel een scoreboard betrof. In dit deel kunnen we dan eindelijk zeggen dat Colin McRae Rally 2005 écht online is gegaan. Via Xbox Live en internet via de PC kan men tegen elkaar racen. Fysiek contact zit er niet in, want het racen gebeurd helaas met ghostcars. Wij hadden graag gezien dat er op extra brede landwegen tegen elkaar gestreden kon worden met echte auto’s tegen elkaar.

Meer van hetzelfde

Colin McRae Rally 2005 kun je kort samenvatten als meer van hetzelfde. Simpelweg zijn er gewoon meer kampioenschappen beschikbaar en is er een online functie bijgekomen. Als deze aspecten je aanspreken en je hebt 04 al, dan kun je deze game absoluut kopen. Ander zal je het alleen doen om het rijtje 1 tot en met 5 compleet te hebben. Mensen die opzoek zijn naar een leuke rally titel, doen hier absoluut geen miskoop aan. Alleen is de vraag voor Codies of met de schreeuwende concurrentie dezer dagen ‘best aardig’ voldoende is, want mooie rally titels hebben we komende jaren geen tekort aan.

 1.   
  Golden Tears's avatar

  Een vet racespel wat vinden jullie? 8)

 2.   
  ckerigon's avatar

  kheb hem hijs vet maar kan niet met de concurrentie mee vind ik ….

 3.   
  nfsgek's avatar

  niet zo orgineel meer he 😮

 4.   
  rocky1's avatar

  dank u

 5.   
  rocky1's avatar

  dank u