D-Day

De laatste tijd zijn er al een boel Squad-Based Real Time Strategy games verschenen; Soldiers: Heroes of WWII, Codename: Panzers – Phase One en nu is daar ook D-Day bijgekomen. D-Day speelt zich af voor, tijdens en na 6 juni 1944, de dag die de geschiedenisboeken in is gegaan als de dag waarop de Amerikaanse, Britse en Canadese troepen landden op de stranden van Normandië om aan de bevrijding van Europa te beginnen, de dag die jij over moet spelen in de game D-Day.

Geschiedenisles
Het verhaal van D-Day kopieer ik maar even uit mijn geschiedenisboek; Hitler en zijn Nazi-Duitsland veroveren in de Tweede Wereldoorlog grote delen van Europa, vele, vele mensen werden gedood of gemarteld in de oorlog, miljoenen burgerslachtoffers vallen en er wordt zeer veel gebombardeerd. En de rest van de wereld moest wel iets doen.
Toen de geallieerden aan land wilden gaan op het vasteland van Europa was Normandië de meest logische plek. Honderdduizenden militairen kwamen met schepen aan op Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword Beach en vochten voor hun leven om door te stoten naar het vasteland. De Duitsers hadden echter de stranden zeer goed beveiligd, met bunkers, prikkeldraad en mijnenvelden. D-Day liep bijna uit op een mislukking maar toch zijn de geallieerden erin geslaagd Europa te bevrijden. En dat moet jij ook voor elkaar krijgen in de game.

Compétences Spéciales
D-Day is een Squad-Based Real Time Strategy game, wat betekent dat je je troepen altijd overal heen kunt sturen en opdrachten kunt geven, maar geen basis kunt bouwen, grondstoffen verzamelen of upgrades kopen. Je wordt met een team het oorlogsgebied ingestuurd en daarom moet je slim en zuinig omgaan met je soldaten en hun eigenschappen goed gebruiken. Dat laatste is in D-Day zeer duidelijk aanwezig. Je hebt gewone riflemans, snipers en scouts, maar ook bijvoorbeeld Flamethrowers, Sappers die mijnen kunnen leggen en soldaten met een grote bazooka over hun schouder. Het slimste is meestal om eerst een scout en een sniper het veld in te sturen om de buurt te verkennen en de meeste mannen neer te leggen, om vervolgens met je leger over het uitgedunde Duitse team heen te walsen. Soldaten kunnen ook gebouwen innemen en vanaf daar het vuur openen voor meer dekking, of voertuigen instappen voor sneller vervoer en enkele bonussen. Denk hier aan gewone jeeps en motors met zijspan, maar ook aan tanks en anti-aircraft voertuigen.

D-Day kent 12 missies in de singleplayermode, 4 voor elke Britse, Amerikaanse en Franse campaign. Zo is er natuurlijk de Amerikaanse bestorming op Omaha Beach, maar ook de Britse voorbereiding op D-Day of het gevecht bij het stadje St. Mère Église kun je naspelen. Elke missie is weer anders en heeft weer een andere aanpak nodig. Bij de ene missie is het het handigdst om zo stil mogelijk een kamp binnen te sluipen en zo het hoofdkwartier in te nemen. Maar bij het volgend level kun je het beste om een pattrioulle opwachten, een tank en een jeep kapen en zo de vijandelijke bunkers bestormen. Daarnaast kun je met D-Day ook online. Er is dan een deathmatch, capture the flag en conquest mode te spelen. Deze modes zijn echter niet zo Squad-Based als de singleplayer. Er zijn grote maps en je krijgt een HQ toegewezen waarvan je nieuwe manschappen moet kweken. Door de maps heen liggen bonussen verspreid en ook hier is het tactische sluipelement volop nodig.

Les graphiques et semble
Grafisch doet D-Day het goed. De graphics zien er realistisch uit, soldaatjes en voertuigen komen goed uit de verf en de framerate gaat niet omlaag als er teveel units in beeld zijn. Ook special effects zoals ontploffende jeeps, instortende bunkers of kogelinslagen van een MG60 op een huis komen flitsend in beeld. En dan de omgeving. Van de akkers tot de krijtrotsen van de Noord-Franse kust, van de pittoreske dorpjes tot het strand bij Omaha Beach ziet alles er tiptop uit. Dit alles is natuurlijk in 3D en er is ook nog eens nog geen videokaart van een heel jongerenmaandsalaris voor nodig.
D-Day komt helaas wat minder mooi uit je boxen dan uit je monitor. De special effects gaan dan nog wel maar de stemmen van je legertje beginnen na een tijdje wel te vervelen. Ook de tragische muziek wordt soms wel eens té tragisch en als voor de zesde keer je leger dan weer in een hinderlaag loopt wordt het soms wel een beetje vervelend.

Conclusion
D-Day ontspringt qua zijn gameplay of levensduur de middenmoot niet, maar de beelden maken het mindere geluid meer dan goed. Wat je dan overhoudt is een leuke game waar je een boel plezier aan kan beleven. Ben je dus al uitgespeeld met Soldiers en Codename: Panzers, dan is hier D-Day nog als aangenaam toetje. Wat niet wegneemt dat andere mensen niet van deze game kunnen genieten.

  1.   
    stormtrooper's avatar

    leuk spel vooral als je van de 2e wereld oorlog houd, maar dit is niet beste een mooiste spel, , maar ik raad het je niet aan op hem te kopen