Full Spectrum Warrior

Op de E3 van 2003 was hij al aanwezig, Full Spectrum Warrior, deze squad-based tactical-action game gebaseerd op een trainingssimulator van het Amerikaanse leger was THQ en Pandemic’s paradepaardje die dankzij het innovatieve spelconcept menig award binnensleepte. Afgelopen zomer lag hij in de winkels, maakt de game de verwachting waar of blijkt dat door het realisme de game geen voldoening meer kan geven?

Wees maar gerust, laatst genoemde is het niet geval, hoewel mij lange tijd onbekend was hoe de interface van deze game nou eigelijk zou gaan zijn en ik me enkel nog bekwijlde bij wat filmpjes is het tijdens de laatst gehouden E3, de editie van 2004, mij een stuk duidelijker geworden. Een ware opluchting dat we hier niet met een strategy-game te maken hadden, want eerlijk als ik ben, ik moet toegeven dat ik nog nooit mijn handen had vuil gemaakt aan dat genre.

De game geeft je de besturing over twee teams, Alpha en Bravo die je met de linkerjoystick van je Xbox controller kan leiden naar alle plekken op het strijdtoneel van het Midden-Oosten, het team wat uit vier man bestaat kan dus niet afzonderlijk bestuurd worden. Via de knoppen op je controller kun je het team commando’s geven zoals schieten, dekking geven, granaten gooien of je GPS naar boven halen, elke knop heeft een bepaalde simpele instructie, waardoor je dus geen gecompliceerde knoppen combinatie’s tegen komt. Niet zo realistisch als beloofd, maar zo blijft de game overzichtelijk en heb je nog steeds redelijke vrijheid als het om het kiezen van de juiste middelen gaat.

Het belangrijke aspect van de gameplay is echter dat je van beide teams goed gebruik moet maken. Probeer je met maar een enkel team de missie tot een succes te brengen dan is de kans dat je met een winkelwagentje de A1 op een doordeweekse dag rustig over kunt steken waarschijnlijk groter. Door om de beurt te switchen tussen de teams en ze te verplaatsen kunnen ze formaties aannemen waar ze het andere team rugdekking kunnen verlenen. Wanneer een tegenstander op één team gefocused is kan het andere team er dan zonder al te veel moeite langs gaan en op hun beurt weer hulp verlenen zoals het gooien van een gasgranaat die het zicht verblind. Het gebruik van twee teams is iets nieuws wat ik erg goed uit vond pakken, en het maakt de game interessanter dan dat het zou zijn, mochten we met iets realistisch te maken hebben.

Motha-F’cing Son of a Bitch
Omdat de developers Full Spectrum Warrior als een echte combat-simulator zien heb ik op ongebruikelijke wijze in mijn reviews het verhaal wat naar onder verplaatst. Full Spectrum Warrior speelt zich af in een golfoorlog scenario in de fictieve staat Zekistan. In de vette introfilm begeleiden de personages van beide teams een transport naar het vliegveld, totdat ze onder vuur worden genomen door een aantal Arabische troepen. De gevarieerde personages, waaronder natuurlijk een paar Amerikaanse downtown grofbekken die de age rating van 16+ goed onderstrepen, worden leuk geïntroduceerd maar krijgen helaas weinig aandacht in het verdere verloop van de game. Nadat jij verspreid over een paar missies afgehandeld hebt met de vijanden en het transport veilig naar het vliegveld hebt gebracht volgen er nog een aantal missies, dat vaak het bevrijden van good guys of het vangen of neutraliseren van bad guys omvat. Je bent dus vrijwel heel de game bezig met hetzelfde, en dat eentonige kan sterk gaan irriteren. Natuurlijk is dit realistisch en doet een reguliere Amerikaanse soldaat in Irak niet anders, maar of dit in een game leuk kan blijven is een tweede. Daarnaast hebben ze bij Pandemic ook nog een technisch foutje gemaakt, voor de Artificiële Intelligentie van de Arabische terroristen hebben ze in plaats van het IQ van een van hen het IQ gepakt van de grootste hater van Arabische terroristen, die van de heer G.W. Bush himself. Wanneer je al bezig bent met herhalen van steeds dezelfde acties zou natuurlijk een intelligente tegenstand het ‘leed’ verlichten, helaas ben jij vrijwel altijd je vijanden te slim af, zelfs op de hogere moeilijkheidsgraad.

Om beide moeilijkheidsgraden af te werken ben je zo’n 25 uur bezig, en dat betekend ook dat de grote groep aan gamers die het spel alleen op Normal spelen na zo’n 12 uur er al doorheen zijn. Oplettende lezers hadden onderin ook Xbox Live zien staan, de game bevat een Co-Operatieve modus die je samen met een andere Live gamer kan afwerken. De levels zijn echter hetzelfde als in de Single Player modes met als enig verschil dat jij het ene team en je Live-maat het andere team op zich neemt, natuurlijk erg leuk om het samen tactisch aan te pakken, maar na ook dit te hebben afgerond is er geen hunkering naar replay. Misschien kan de Content Download in de toekomst hier nog verandering in brengen.

Grafisch is de golfoorlog sfeer erg goed neergezet, de omgevingen komen realistisch over en lijken erg op de beelden van de oorlog in Irak die CNN en CNBC nog dagelijks uitzenden. Vooral het team zelf en andere personages zien er erg gedetailleerd uit. Ook is er interactiviteit met de omgeving, veel objecten die jouw beschutting geven kunnen op mooie wijze tot stukjes worden geschoten.
Natuurlijk heb je bij een game als Full Spectrum Warrior ook realistisch oorlogsgeluid nodig, en het vuren van geweren, ontploffen van granaten of de laatste kreten van hiernamaals bezoekers worden goed en realistisch weergeven. Wel gaan ze, net als de goed gesynchroniseerde kreten van jouw teams, wel vervelen naar verloop van tijd.

Conclusie
Full Spectrum Warrior is natuurlijk niet de ultra-realistische combat simulator geworden als werd gezegd, het zou niet mogelijk zijn op een console en het zou ook te weinig plezier geven tijdens het spelen. In plaats daarvan is er goed gebruik gemaakt van de twee teams, wat de game onderscheidt van games zoals Rainbow Six. Helaas heb je na de korte Single Player en teleurstellende Live mogelijkheden niet de wil om de game nog een keertje te spelen wat dus een verplichte aanschaf overbodig maakt. Gamers die echter een keertje niet achter het geweer, maar achter de tactische tafel willen zitten moeten Full Spectrum Warrior zeker proberen.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren