Mafia

Op een avond begin jaren ’30 van de vorige eeuw moet Tommy Angelo, een taxichauffeur, twee gewonde maffiosi vervoeren. Dit voorval zorgt ervoor dat het leven van Tommy omslaat, hij raakt verstrikt in een wereld die de meeste van ons alleen maar kennen uit films. De wereld van geweld, verraad, moord en tal van andere maffia clichés. Dit is jammer voor Tommy, maar leuk voor de gamer… ons levert het immers een heel sfeervol spel op met een goed verhaal en leuke gameplay.

Gameplay
Op het eerste moment dat je Mafia ziet denk je aan GTA. Dat is ook niet zo vreemd want die games hebben aardig wat overeenkomsten: In zowel GTA als Mafia kan je je vrij door een grote stad bewegen, je kan in beide games auto’s stelen, mensen doodschieten zonder reden, kortom chaos veroorzaken. Als je beter kijkt zijn de games eigenlijk heel verschillend. In GTA is er veel meer gefocust op het creëren van chaos, het is in GTA beter uitgewerkt en is ook leuker. In Mafia is veel meer aandacht besteed aan de missies en aan de feel van het spel. Deze komen dan ook erg goed uit de verf: Het spel ademt echt een sfeer zoals die ook is in gangster films. Dit is voor een groot deel te danken aan de geweldige soundtrack die de game heeft maar ook aan de missies (die je naar mooie en gevarieerde binnenlocaties brengen) waarin je typische maffia dingen doet: Geld ophalen, drank binnensmokkelen, aanslagen plegen enzovoorts. Als je van gangster films houdt zul je dus genieten en de bugs en fouten die helaas in het spel zitten voor lief nemen. Maar spelers die niet weg zijn van oude jazz muziek, oude auto’s en de andere typische gangstertrekjes waar dit spel mee is overladen, zullen zich ergeren.

Foutjes
De belangrijkste fout zit in de besturing. De besturing en dan vooral het schietgebeuren had veel beter uitgewerkt kunnen en moeten worden. Niet elke game hoeft zo als Halo te spelen (waarin het meestal leek of je directe controle had over de chief), maar toch de besturing in Mafia is wel wat magertjes. Het komt vaak voor dat je in een vuurgevecht het loodje legt omdat de controles wat overgevoelig lijken. Je hoeft de linker thumbstick maar een beetje opzij te duwen en tommy mikt zo’n twee meter zo is het wel heel moeilijk om de vijand (die altijd raak lijkt te schieten) te raken. Gelukkig is hier wat op bedacht wanneer op de zwarte knop wordt gedrukt mikt Tommy automatisch op de dichtstbijzijnde vijand. Probleem op gelost zou je denken. Maar helaas ook dit systeem werkt niet naar behoren. Wanneer de vijand een klein beetje opzij loopt schiet Tommy mis. Tommy blijft schieten op het punt waar hij net op had gemikt. Dit is vooral lastig bij vijanden in de verte. De enige oplossing is om tijdens het schieten op de zwarte knop te blijven rammen en dat had niet gehoeven.
Maar ook wanneer de cursor op de vijand gericht staat en een schot wordt gelost wil de kogel op magische wijze nog wel eens missen, dat is natuurlijk een hele stomme fout die niet in de eindversie had mogen zitten.
Naast deze grote fouten zitten er ook wat kleine tamelijk onbelangrijke fouten en bugs waar je niet echt last van hebt en waar wel mee te leven valt.

Graphics
Grafisch is Mafia wisselend, op sommige momenten is het prachtig (vooral in de binnenlevels waar je je tijdens de binnenmissies bevindt) maar wanneer je in de stad loopt is het een stuk minder mooi. Er is flink wat pop up en oogt het nogal eens grauw en grijs. Wel is de sfeer constant aanwezig. De cutscenes zijn gerenderde versies van scenes die op de PC in-game waren en zien er dus mooi uit. Sommige reviews zeggen dat je daardoor veel minder in de game opgaat, maar dat vind ik onzin het maakt het alleen maar leuker om naar de filmpjes, die je voor en na elke missie te zien krijgt, te kijken.

Geluid
Het geluid en dan vooral de muziek draagt flink bij aan de sfeer van het spel, ook al worden de jazzy muziekjes die je in de auto’s hoort na een tijdje wat irritant en eentonig. In Mafia wordt veel gesproken gelukkig zijn de stemmen van de personages dan ook goed en klinken ze realistisch (behalve dan misschien de stem van Ralph, de zwakzinnige en stotterende auto monteur, het stotteren wordt zo overdreven gedaan dat het lachwekkend wordt). Ook de rest van de geluid is goed; zo klinkt een shotgun schot heerlijk hard en de claxon in de auto’s erg schel en blikkerig.

Conclusie
De poort naar de Xbox is gelukkig goed gegaan (over de PS2 versie heb ik andere verhalen gehoord dus als je een PS2 hebt doe je er verstandig aan eerst nog wat andere reviews te lezen). Het spel heeft wel wat foutjes maar die zijn niet dodelijk, het spel is nog goed te spelen (hoewel je shoot outs soms over moet doen vanwege de besturing) en er zijn meer plus dan minpunten aan deze game. Of je deze game moet kopen is echter zwaar de vraag. Als je een degelijke PC hebt een volmondig ‘NEE!’. De game ligt ook in de budget bakken voor een 10e van de prijs die je voor de Xbox versie moet neertellen. Heb je echter geen PC of vind je gamen op de PC maar niks dan is het een titel die je best in huis kan halen. Bedenk wel dat er momenteel zoveel betere games beschikbaar zijn voor de Xbox, die deze game doen verbleken.
Mocht je houden van films als “The Godfather”, “GoodFellas” en “Once Upon A Time In America”, dan is Mafia zeker aan te raden.

 1.   
  mr. H's avatar

  Op de pc is deze game echt zoveel beter 😛

 2.   
  Noorddam's avatar

  mr. H schreef, "Op de pc is deze game echt zoveel beter 😛 "

  Gelijk heb je! OP de pc vind ik het echt 1000 keer beter! Ik overdrijf niet 😉