MX Unleashed

De postbode! De klep van de brievenbus was die maandagochtend nog niet dicht of ik verliet luidruchtig mijn gameroom. Strompelend van de trap belandde ik uiteindelijk definitief op de plavuizen, aangezien mijn rode Europese Kortharige kater met zijn krent nog in dromenland lag. De plavuizen voelden koud aan maar mijn hele lichaam werd warm toen ik het fantastische aanzicht van een GamersNet-envelop aanschouwde. Dat gevoel… dat gun je iedereen.

Zonder te kijken welke game het was drukte ik op de eject-knop van mijn PlayStation2. Ik ramde de dvd-rom erin, om vervolgens handaangedreven het cd-laatje te doen sluiten. Nog even m’n ogen dicht om het logo niet te zien van de game, en snel daarna op Career Mode drukken. Nog steeds afvragend wat ik voor mijn kiezen zou krijgen zag ik een mannetje op een motor zitten. De spelbreker…

‘Echter motors in een spel zegt nog niets’, dacht ik bemoedigend! Snel maar gaan rijden op me bezinefiets. En dan rij je. En dan stuur je. En dan spring je. En dan aanschouw je de graphics. En dan weet je het zeker: dit is een game met potentie. Ik wist de naam nog niet van de game, maar ik herkende gelijk het werk van de Rainbow Studios. Het sturen, het springen en alles wat al niet mogelijk is op een motorisch aangedreven fiets, deed me onmiddellijk denken aan die geweldige oude Motocross Madness. Dát was nou nog eens motorcrossen. Hoewel deel 2 voor mij persoonlijk niet kon tippen aan deel één, leek het wel een poort qua besturing. Fantastisch!

Toen ik op het doosje keek, kreeg ik de bevestiging: het was inderdaad van Rainbow Studios. Ik dus gelijk het land uit proberen te rijden en kijken of die geweldige grap er nog in zit. *Snik… Ja!

Aan de slag
Na het bekijken van een instructiefilmpje, kun je gelijk met de Career Mode aan de slag. Na het kiezen van een rijder, zul je de keuze moeten maken tussen het racen en de Freestyle. In het racegedeelte neem je deel in een competitie. Daarin race je in afwisselende parcours in de vorm van beperkte indoor banen, de motocross, tot buiten parcours in het bos met de echte grote schansen, met een ander woord: supercross. Daar gaat het om echte timing, wat essentieel is voor de finishpositie en het hanteren van het clutch systeem. Door het bedienen van een bepaalde knoppencombinatie accelereer je sneller uit de bocht. Het klinkt net zo moeilijk als dat het is. Na menig uurtje spelen lukt het dan eindelijk een beetje, maar je tegenstanders gebruiken de functie des te harder en vaker.

Maps
De kracht van de game zit hem misschien wel in de maps waarin je rond crost; schitterende omgevingen en wederom erg uitgestrekt. Na 24 supercross parkoersen en 22 nationals, heb je de keuze uit 5 verschillende Freestyle maps. Dit lijkt een lachertje te zijn, tot je ondekt hoe gigantisch groot de levels zijn.
In die grote ruimte zijn er allemaal opdrachten uit te voeren om je rijder te upgraden, in de vorm van bijvoorbeeld een betere motorfiets. Van het springen en landen op de juiste plek, tot het racen tegen de meest absurde voertuigen, het zit er allemaal in. Wanneer je dat laatste wint, is het mogelijk om het verslagen voertuig ook te besturen. Denk daarbij aan monstertrucks en zelfs een helicopter!

Beukende concurrentie
Het leuke aan Xtreme-sport games is altijd de muziek die eruit voort komt. Lekker de meest idioten capriolen uithalen op ritmische raps of beukende rock-songs voelt gewoon adrenaline-verhogend. Ook THQ begreep het recept en voegde de gitaren van onder andere Cinder, 3againts1 en Trapt toe. Hoewel de motoren in het begin een relatief hoog geluid maken, wordt het muzikale vlak afgerond met op de achtergrond toepasselijke takkeherrie. De bandjes zullen vast geen wereldfaam hebben of ooit halen, toch is de muziek goed verzorgd.

In dezelfde maand dat MX Unleashed uitkwam, april, kwam tegelijkertijd een concurrent om de hoek kijken. Die concurrent heette MTX Unleashed en wordt onder de strijdwimpel van Activision uitgegeven. Left Field werkte samen met Activision en wist de populaire lawaaipapegaaien van Slipknot te strikken voor de sounds in de game. Activision heeft natuurlijk al lange tijd een naam als het gaat om muziek in de games, denk aan de uitmuntende muziek uit de Tony Hawk-serie.

Conclusie
Hoewel de titel anders doet vermoeden, is dit een kwalitatief hoog product. Ondanks dat het misschien geen origineel onderwerp meer is, denk aan games als MTX Motocross en Freestyle Metal X, krijg we hier toch een goede afwisseling voor onze kiezen in de Career Mode. Het feit dat de online multiplayer ontbreekt is jammer, dat had deze game namelijk nog beter gemaakt. Helaas lukte het me niet om deze game uren achter elkaar te spelen, ondanks het speelplezier en replay, omdat de game gewoon niet zo heel verslavend is.

Daarmee is echter alles ook gezegd… het moge inmiddels duidelijk zijn dat MX Unleashed een goede titel is, ondanks dat het zo goed als een poort is van Motocross Madness 2. But who gives a f*ck? Als dat een goed spel is en daar bovenop nog een paar leuke dingetjes komen die het spel een leuke invalshoek geven, waarom niet?
Rainbow Studios heeft een goed lopende game gemaakt. Nette graphics, uitgestrekte maps voor de afwisseling en de besturing die op één punt na geweldig is!

Tegen de concurrentie kan ik kort wezen:

“MTX Motocross, you’d better watch out for this gal.”

Meer MX Unleashed

8/5/2004E3 2004 Gamelist 0
  1.   
    Dotz's avatar

    Na zoveel jaar nog geen reactie op deze review? Ach ja, dan ben ik wel mooi de eerste die kan zeggen dat dit een prima review is en een nog betere game!