Ratchet & Clank: Up Your Arsenal

Ratchet en Clank, de neefjes van Jak en Daxter komen ook weer terug voor een avontuurtje…

Net als de neefjes Jak en Daxter zijn Ratchet en Clank toe aan hun derde avontuur. Een avontuur dat voor de derde keer ontwikkeld zal gaan worden door Insomniac, voorheen makers van Spyro The Dragon. Respect voor deze mensen uit Californie, ze zullen namelijk voor de derde keer op rij een game met de kerst afhebben. Erg knap, maar het knapste is nog wel dat de eerste twee delen toch nog behoorlijk anders waren. Zo werden er voor dat tweede deel veel nieuwe levels bedacht, kwamen er weer een hoop nieuwe coole wapens en gadgets en was er natuurlijk weer de knotsgekke verhaallijn. Fun of plezier, dat zijn de aanduidingen die precies aangeven wat voor een tijd ik heb gehad met beide games.
Rond het vierde kwartaal verschijnt het derde deel in deze serie, Ratchet & Clank: Up Your Arsenal. Een game die gebruik gaat maken van… van… van… O ja, Up Your Arsenal gaat online!

Televisie-sterren
Nadat Ratchet en het robotje Clank hun tweede avontuur, Locked and Loaded, goed hebben afgesloten krijgen ze een TV-show; Secret Agent Clank. Een show die, zoals de naam doet vermoeden, eigenlijk alleen maar over Clank gaat. Al is dit niet helemaal waar, Ratchet heeft nog een klein rolletje als beeldvulling… Ratchet is not amused, maar hij is weer amused als er weer een of andere gek is, een gek die het universum onder zijn hoede wil hebben. De naam van deze gek: Dr. Nefarious. De mannen die Dr. Nefarious gaan uitschakelen: Ratchet en Clank.
O nee, niet met z’n tweetjes; ze zullen namelijk ook de hulp inroepen van Captain Qwark (zie screen hiernaast). Deze Qwark is de enige uit het universum die Dr. Nefarious al eerder heeft verslagen, en is dus een goede hulp in je strijd tegen de Dr. Nefarious. Het leuke is nog wel dat Captain Qwark speelbaar aanwezig zal zijn, dit zal volgens Insomniac ‘gloednieuwe ervaringen geven in bepaalde levels’. Dat klinkt goed, maar teksten als ‘gloednieuwe ervaringen geven in bepaalde levels’ zijn woorden die vaak (onterecht) in de mond worden genomen door ontwikkelaars. Al heb ik wel alle vertrouwen dat Insomniac leuke aparte dingen zal gaan verzinnen voor Captain Qwark, ze hebben immers voor Clank in de vorige games ook amuserende gedeeltes en levels bedacht!

Kaboem!
Je zegt Ratchet & Clank, en niet veel later hoor je termen als ‘maffe wapens’ en ‘coole gadgets’. Niet zo gek ook, dat zijn immers de grote pijlen waaraan Ratchet & Clank hun populariteit te danken hebben. En wat misschien nog wel belangrijker is: het speelt gewoon zo gigantisch lekker. Je hebt geen geklooi met al die schermpjes, een druk op de knop en je krijgt het gewenste wapen. Makkelijk, snel, easy as… Ratchet & Clank! Insomniac wil in het derde deel de gameplay nog lekkerder maken, door nog maffere wapens en gadgets aan te bieden. Zo zullen er dit keer ook wapens zijn die een soort van injectie geven aan de vijand, hierdoor zullen de vijanden zicht tot elkaar gaan richten met als gevolg dat jij weg kunt komen. Dat is maar een voorbeeldje, maar in de uiteindelijke versie zullen nog veel meer van dit soort wapens en gadgets bestaan die erg leuke acties op je beeld zullen gaan toveren. Verder zullen deze wapens bijna allemaal zo’n vier keer kunnen worden ge-upgrade, het leuke daarvan is wel het feit dat dit upgraden gelijk al vanaf het begin van het spel kan. Je hoeft dus niet het spel eerst drie keer uit te spelen, wat toch wel zo fijn is.
Het eerste deel van deze alinea klinkt misschien allemaal een beetje vertrouwd, maar vanaf is deze alinea niet meer vertrouwd. Ik ga het namelijk over de online-optie hebben in deze game. Online zul je met z’n achten tegen elkaar kunnen gaan knallen, in zes speciaal voor online-gameplay gemaakte levels. Je zult onder andere online een soort van ‘Capture The Flag’ kunnen gaan doen, waarbij je vier-tegen-vier speelt. Verder zijn er ook voertuigen, die je in de co-op kunt besturen; de ene stuurt, en de andere schiet z’n wapens leeg. Het klinkt erg boeiend, maar wat als je nou niet online speelt? Daar is ook een oplossing voor gevonden, je zult namelijk ook gewoon met z’n vieren via Multitap kunnen gaan gamen. Of deze online-mode echt een groot succes gaat worden is natuurlijk nog moeilijk om te zeggen, maar vooralsnog lijkt het mij (als platformfan) een stuk leuker om Up Your Arsenal online te spelen dan bijvoorbeeld Syphon Filter of SOCOM.

Knal!
Up Your Arsenal lijkt, als je kijkt naar de feiten die hierboven staan, een cocktail te worden tussen allerlei verschillende genres. Actie-, platform-, strategie-, adventure-, shooter- en RPG-elementen, ze zijn allemaal op de een of andere manier aanwezig. Ik denk doordat de gameplay zo divers is veel mensen aangesproken zullen zijn door deze game. Maar of dit derde deel van Ratchet & Clank net zo groot succes zal gaan worden als de vorige twee delen? Geen idee, antwoord op zo’n vraag zullen we pas kunnen geven als de game beschikbaar is. Een ding is echter wel zeker: de game heeft potentie…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren