Jak III

Wat hebben Jak en zijn vriend Daxter gemeen met de jaartallen 2001, 2003 en 2004. Op het eerste gezicht misschien niks, maar niets is minder waar!

Wat hebben die jaartallen dan met elkaar te maken? Nou, dat zijn de jaren waarin de Jak and Daxter games zijn uitgebracht en uitgebracht zullen gaan worden. In 2001 werd Jak and Daxter: The Precursor Legacy uitgegeven, een redelijk traditionele platform-gamepje met het bekende ‘klim-ren-spring’ spelelement. Ondanks de misschien wat simpel klinkende gameplay was de game, vooral voor platformfans, zeer goed te verteren.
Twee jaren (2003) later verscheen er het tweede deel, Jak II: Renegade. De oude en vertrouwde gameplay moest plaatsmaken voor vettere actie met geweren, vliegtuigjes en een gigantische stad. Echt veel gelijkenissen had Jak II: Renegade niet met het eerste deel, afgezien natuurlijk van de hoofdcharacters. Het resultaat van alle veranderingen was amuserend, maar er was ook kritiek. ‘Jak II met die geweren lijkt nu wel heel veel op Ratchet & Clank’, of ‘Jak II is veel te moeilijk voor mij’. Kritieken die naar mijn mening geen hout snijden. Jak II is immers een andere game dan Ratchet & Clank, in Jak II zijn die wapens namelijk meer een toevoeging dan een must zijn terwijl dat Ratchet & Clank weer andersom het geval is. Jak II was inderdaad ten opzichte van het eerste deel een stuk lastiger, maar een moeilijkheidsgraad bij een goede game hoeft niet slecht te zijn. Kijk maar bijvoorbeeld naar Ninja Gaiden, een meesterlijke game die daarnaast nog een beetje moeilijk is, maar die moeilijkheidsgraad vergeef je omdat de game zo fantastisch speelt. En zo is dat ook bij Jak II.
Aan het einde van 2004 staat Jak III gepland, alweer het derde deel. Ik kijk er naar uit, en zal jullie in het onderstaande proberen te overtuigen van mijn gelijk.

‘Arme Jak’
De tweede Jak and Daxter game had een verhaal over haat, wraak en verzet. Onze twee vrienden moesten vechten als leeuwen tegen Kor en zijn Metal Heads, een strijd die ze natuurlijk wonnen. Logisch, het zijn immers helden! Erg leuk en aardig allemaal van die overwinning, maar deze overwinning had helaas ook negatieve gevolgen; er zijn namelijk drie verschillende groepen die allemaal de macht willen grijpen in Haven City.
Naast alle onrust in de stad zijn er ook steeds meer inwoners die bang zijn voor Jak’s Dark Powers, dat zijn krachten die niet altijd even positief werken. En om alles nog erger te maken ontstaan er ook geruchten over connecties tussen Jak en Kor. Dit soort dingen zijn voor Jak erg vervelend, hij wordt het onderwerp van roddel en achterklap. Hij kan gelukkig nog leven omdat hij beschermt wordt, maar als er op een dag het paleis van Haven City verwoest wordt kan niemand meer Jak helpen. Jak wordt gearresteerd en verbannen naar Wasteland, een soort van woestijn met kale vlaktes. Jak ziet de bui al hangen, maar gelukkig komen zijn trouwe makker Daxter en Pecker er al snel aan. Waarna hij kan gaan strijden tegen de mensen die hem zwart proberen te maken. Jak zal wraak gaan nemen, en geen klein beetje ook!
Dat Jak dus wraak gaat nemen is inmiddels wel duidelijk, maar dat was ook al bij Jak II: Renegade. Wat vele malen belangrijker is of er nog een humor aanwezig zal zijn, humor die in het tweede deel voor de nodige opluchting zorgde. Het tweede deel was immers ook redelijk donker van aard, maar doordat Daxter af en toe een leuke one-liner er doorheen gooide werd het allemaal niet te duister. Op dit moment is duidelijk dat er zo’n 60 minuten aan filmpjes is gemaakt, tijdens die 60 minuten zullen er ongetwijfeld wel leuke humoristische dingen staan. Dus lijkt het kwa humor wel goed te zitten.

Here’s Daxter
Nee, dat kopje hierboven slaat niet op het feit dat dit spel buggy speelt. Het kopje gaat namelijk over de nieuwe manier van jezelf vervoeren; het rijden in een buggy. Want dat buggy-rijden is de nieuwe manier van transport in Jak III, ditmaal dus geen vliegtuigje of bootje maar een heuse buggy. Terwijl je in jouw buggy door Wasteland heen rijdt kom je (soms) vijanden tegen, die je vervolgens kapot kunt schieten. Net als in deeltje twee dus, maar dan met buggy’s. Er zijn van deze buggy’s vele verschillende, die je naarmate je verder komt in het spel zult kunnen unlocken.
Er zal in Jak III ook nog een mespuntje RPG aanwezig zijn. Je zult namelijk je wapens (net als in Ratchet & Clank) kunnen gaan upgraden, waardoor ze sterker en dus beter zullen gaan werken tegen het schorem van Wasteland. Verder zal Jak dit keer ook gebruik kunnen maken van Light Jak, het tegenovergestelde van de Dark Powers die eerder genoemd zijn. Wat we van deze Light Powers moeten gaan verwachten is nog niet helemaal duidelijk, maar vermoedelijk zul je tussen de Light en Dark Powers moeten gaan switchen om het gewenste resultaat te kunnen behalen bij bepaalde creaturen.
En dan nu, het allerbelangrijkste… (*tromgeroffel) Daxter zal ook speelbaar zijn! Erg tof natuurlijk, vooral gezien ik al sinds het eerste deel daarop zit te wachten. We hoeven overigens geen al te grote dingen van hem te verwachten, Daxter zal waarschijnlijk af en toe een klein deeltje in een level gaan voltooien, zoals bijvoorbeeld in een klein gat in de muur klimmen. Desondanks vindt ik het toch groovy dat Naughty Dog nu ook Daxter een speelbare rol gaat geven in de game.

Het einde…
Zoals je onlangs kon lezen op GN zal Jak III het laatste deel zijn van de trilogie. Erg jammer, maar aan de andere kant zullen de ontwikkelaars bij Naugty Dog graag nog voor een laatste keer alles uit de kast gaan halen. Dit geeft dus meer dan genoeg vertrouwen om positief naar dit laatste deel uit te gaan kijken.
En gelijk hebben ze eigenlijk wel bij Naughty Dog, de beste dingen komen immers in drieen: The Godfather (Part I, II en III), The Lord of the Rings (Fellowship, Two Towers en King), eten (voorgerecht, hoofdgerecht en dessert) en uiteindelijk Jak and Daxter… Of is dit misschien nog een beetje te voorbarig?

  1.   
    direct47's avatar

    dit spel heeft een vriend van mij het spel valt wel best mee als get deftig kunt spelen daarbij bedoel ik de besturing 😉

  2.   
    Dutch94's avatar

    Ik heb het uitgespeeld. Als je de verhaal lijn kent is het een leuke game. In jak 2 worden jak and daxter 500 jaar de toekomst in gestuurd. Het is alleen jammer dat de makers van het spel zijn gestopt met het maken van een nieuwe jak