LMA Manager 2004

Voetbal staat hoog aangeschreven bij het stereotype gezonde man. Dikwijls is lekker voor de buis hangen met vrienden onder het genot van een biertje een favoriet tijdverdrijf. Omdat de beste stuurlui met een pilsje op de bank zitten, schelden ze dan vaak de spelers inclusief de staff van de voetbalclub de huid vol. Vaak blijkt echter in praktijk dat het runnen van een club en het tot een succes maken een veel moeilijkere taak is dan het lijkt.

En mocht je deze laatste stelling niet geloven, dan moet je beslist LMA Manager 2004 spelen. Deze game laat je in de huid treden van een echte yup in de vorm van voetbalmanager. Wanneer de game begint kan er gekozen worden welke taken je op je neemt. Zo kun je een assistent nemen die sponsoren en dergelijke voor je regelt, maar dit kun je ook uitbreiden met een financieel manager. Deze zal dan alle geldzaken doen waaronder ook de contracten vallen. Uiteraard heb jij het laatste woord en zullen ze ook als een hondje doen wat jij hen opdraagt.

Maar doordat jij de baas bent, ben jij wel degene die aansprakelijk is in zwakkere tijden. In die tijden nemen de bezoekers af en zullen ook de spelers liever gaan dan komen. Aan jou is het dus de taak om je team uit de neerwaartse spiraal te houden. Om je team op niveau te houden, zullen er transfers of goed gescoutte telgen naar je club moeten worden gehaald. Deze zullen je uiteraard bij vertrek nog een flinke som geld op kunnen leveren waardoor je alweer een leuk opstapje hebt voor een nieuwe transfer.

Alle ups and downs of ander nieuws wat ook maar iets met je club te maken heeft verschijnt keurig op je laptop. Vanuit deze riante positie heb je de mogelijkheid om belangrijke en minder belangrijke beslissingen te nemen voor je club. Deze club kan een echt bestaande club zijn, of een zelf samengesteld team waarin jij zelf als coach de spelers uitzoekt. Mannen zullen zich als een kind in een speelgoedwinkel voelen, wanneer zij hun eigen dreamteam samen mogen stellen.

Gameplay

In LMA Manager 2004 is het, net als in voorgaande delen, niet mogelijk om zelf te voetballen. Eigelijk heel logisch, want daar koop je een voetbalmanaging game voor. Het ligt zo niet aan de skills van de gamer maar echt aan de prestaties van de spelers op het veld, gestuurd door jouw tactiek.
Toch wordt je in zekere zin wel betrokken bij de wedstrijden, deze zijn namelijk schitterend te bezichtigen in volledig 3D. Traploos kun je elke hoek van het veld zien terwijl jij de laatste wijzigingen in je team maakt om een beter resultaat te behalen.
Vooraf van de wedstrijd is het natuurlijk zaak om de juiste instellingen en tactieken in te voeren. Zowel strategisch als economisch moet alles natuurlijk tip top in orde zijn. Helaas wordt dit niet allemaal even handig weergeven. Het begrijpen van alles alleen al zal voor sommige jonge gamers moeite kosten, aangezien er formeel wordt gecommuniceerd met andere clubs, scouts enz. Naast het vage taalgebruik is het soms ook de grootste uitdaging om de menu’s te besturen, dit dankzij de opmerkelijke knoppenkeuze.

Grafisch

Hoewel het vooral tekst is wat in manager-games aan de orde komt, ziet het er grafisch toch aardig uit. Het al eerder geprezen 3D-view tijdens het spelen is redelijk goed gecombineerd met het grafische onderdeel. Hoewel we niet ons shirt over ons hoofd trekken en een buikschuiver maken als we het grafische deel zien, scoort het onderdeel toch een voldoende.

Xbox exclusive

Hoewel wij de PS2-versie van de game hebben getest, bied de Xbox-versie van de game een leuk extraatje. Zo is het mogelijk, mits je over een Live-Communicator beschikt, je team volledig via voice-control te besturen. Zo sta je als een echte coach te schreeuwen tegen je team. Gelukkig maar dat ze op het gescheld en gevloek niet reageren.

Conclusie

Over de conclusie kan geen verwarring ontstaan, voor de managementfans is dit een pracht simulator, voor de gamers die zelf willen spelen is dit niks.
De besturing is in het begin erg vreemd, maar voor de langer spelende gamer zal alles een keertje wennen. Omdat LMA Manager een perfecte simulatie is zijn ook de kleinste dingetjes instelbaar, op de grasspriet na kun je een speler positioneren. Dit heeft echter wel een nadeel voor de overzichtelijkheid, maar voor de regelfreaks is dit uitgebreide gedeelte absoluut een must.

Hoewel het onderdeel grafisch en geluid niet echt aan de orde komt in dit spel, zit dit toch goed in elkaar, prima verzorgd en voldoende aandacht aan besteed dus. De up-to-date rate doet hier nog een gigantsich schepje boven op. Iedereen die een beetje goed voetbal volgt in Engeland weet dat Prso een goed seizoen aan het neerzetten is. Dat zie je duidelijk terug in de game. Voetballers die dit seizoen goed spelen zijn meer waard en zo blijft het leuk om te spelen. Bij de Xbox versie kun je zelfs via Xbox Live de meest recente stats downloaden.

Als jij liever vloekend langs de kantlijn dan spelend op het veld staat dan haal je met LMA Manager 2004 een pracht game in huis. Codemasters is er goed in geslaagd om opnieuw een goede simulatie van voetbalmanager te maken. Niet iedereen zal de game evenveel aanspreken, maar mij heeft het in ieder geval vermaakt…. als man.

Meer LMA Manager 2004

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren