Killer 7

Killer 7 is verrassend en vernieuwend. Een echte Capcom game dus…

Killer 7 is een van die games die door Capcom een tijd of wat geleden werd aangekondigd voor de Gamecube. Die dag dat Killer 7 werd aangekondigd was een bijzondere dag, Capcom kondigde namelijk in een etmaal (24 uur) vijf nieuwe games aan voor de Gamecube. Naast de hieronder te bespreken Killer 7 waren dat PN 03, Dead Phoenix, Viewtiful Joe en Resident Evil 4.
En als je naar dat lijstje kijkt kun je niks anders concluderen dan dat Nintendo geluk heeft dat zij een third-party ontwikkelaar als Capcom achter zich heeft staan, en dat beseft Nintendo zelf ook wel. Nintendo staat immers bekend om zijn vrolijke en kleurrijke games, terwijl games als Resident Evil 4 en Killer 7 alles behalve vrolijke kleutergames zijn.

Zeven / seven / sept / sieben
In Killer 7 kom je in de rol van de rolstoelrijdende huurmoordenaar Harman Smith, en dat is geen pretje. We weten immers hoe vervelend het kan zijn om in een rolstoel te rijden, denkend aan recente aanslagen.
Harman rijdt dus in een rolstoel en is een huurmoordenaar, een gevreesde huurmoordenaar. Maar dat werken in de huurmoordenaars-branche is niet compleet risicoloos, onze character heeft namelijk 7 (!) verschillende persoonlijkheden er aan overgehouden. Al deze zeven persoonlijkheden hebben eigen namen, plus – en minpunten en uiterlijkheden. Je hebt de volgende persoonlijkheden als Harman: Garcian Smith, Masked Smith, Coyote Smith, Con Smith, Kaede Smith, Kevin Smith en Dan Smith. Zoals eerder gezegd heeft elke persoonlijkheid verschillende kunden en onkunden, dus kan de een zich door vlammen omringen of kan de ander zoveel kracht uitstralen dat alle vijanden gezien kunnen worden.
Je kunt overigens a la Brute Force ook tussen de verschillende persoonlijkheden transformeren, er komt dus een soort van strategisch sausje over deze game heen. Velen zullen het strategische in deze game leuk gaan vinden – dit omdat je niet alles wordt voorgekauwd – maar dat je zelf ook nog het nodige denkwerk krijgt te verwerken.

Nog meer getallen…
Met al deze zeven verschillende persoonlijkheden maak je veel mee, met veel actie en avontuur. Al lijkt het op het moment meer op echte actie te gaan lijken dan op het slomere avontuur deel in een game. Persoonlijk juich ik dit toe, het is namelijk naar mijn mening leuker om echt door die game te razen met veel actie dan naar het kijken van allerlei gesprekjes en conversaties. Want laten we eerlijk wezen; als je gesprekjes wilt volgen ga je wel GTST op RTL4 kijken.
In Killer 7 zijn maar liefst vijf verschillende verhaallijnen in vier verschillende werelden, wat gelijk zorgt voor de nodige diversiteit. Naast dit alles speelt de game zich ook nog in verschillende tijden af, zo speel je in het heden en in de toekomst. En je hoeft geen afgestudeerde doctorandus te zijn om te weten dat besluiten die in het heden gemaakt zijn hun invloed zullen hebben op de toekomst.
Maar al het bovenstaande van deze valt in het niet bij de briljante grafische stijl die Capcom gebruikt. Ze gebruiken dan wel cell-shaded graphics, wat op zich niet meer zo vernieuwend is, maar bij Killer 7 is het zo vernieuwend en revolutionair omdat er een duistere wereld wordt gemaakt. Cell-shaded graphics en donkere werelden, naar mijn weten is deze mix tussen nog nooit gebruikt. En als je kijkt naar de screens in het mooie kadertje aan de rechterkant van deze pagina, dan zie je precies wat ik bedoel. Erg knap en revolutionair dus van Capcom, of zoals de Belgen zeggen: ‘plezant als een geit’.

‘Only time will tell’
In al mijn enthousiasme ben ik helemaal vergeten te vertellen wie de vijand is van Harman… Kun Lan. Deze Kun is een oude vriend van Harman, maar hij is z’n boekje te buiten gegaan door de vrouw van Harman te vermoorden. Daarnaast maakt Kun ook nog misbruik van onschuldige mensen door ze te veranderen in afschuwelijke monsters. De moord op z’n vrouw en al die monsters stelt Harman niet erg op prijs, hij is boos en zal wraak nemen. Het gevolg hiervan is dat er een hoop bloed en onrust door het beeld zal gaan vliegen, niet echt Nintendo stijl dus…
Maar ja, Killer 7 kunnen we waarschijnlijk rond het laatste kwartaal van 2004 in de winkels kunnen aantreffen. Een game met zeer veel potentie, al is het de vraag of er ook maar iemand deze game gaat kopen. Hetzelfde gold namelijk voor Viewtiful Joe, een vernieuwende en erg coole game, maar er zijn maar 13 mensen in Nederland en Belgie die de game gekocht hebben. Misschien zal Killer 7 net als Viewtiful Joe een soort van cult-status gaan bereiken, maar zoals een wijze Brit ooit al verzon: ‘Only time will tell’.

  1.   
    Bakura's avatar

    “Killer 7” is een game die uniek en enige in zijn soort is.Het heeft soms een comic-achtige gevoel.
    Capcom heeft voor mijn mening niet goed werk vericht met “Killer 7”. Ik ga liever voor de game “Okami” als ik een “Capcom”game voor mijn “Sony Playstation 2” moet kiezen. (ik baseer mijn comentaar met beeldmateriaal uit videoargieven ui diverse bronnen dit was helaas de enige mogelijkheid om mijn mening hierop uit te wijzen).

  2.   
    DutchFreeze's avatar

    lijk me weredelek

  3.   
    gillian70's avatar

    lijkt me niet echt vet