Unreal Tournament 2004

Korte versie: Unreal Tournament 2004 is wat Unreal Tournament 2003 had moeten zijn om het een alom gewaardeerde opvolger van de originele Unreal Tournament te laten zijn. Lange versie: lees verder…

Unreal Tournament 2003
Toen Unreal Tournament 2003 verscheen, was iedereen laaiend enthousiast, want we hadden toch eindelijk een vervolg op het behoorlijk populaire Unreal Tournament. Dat enthousiasme verdween vrij snel, toen bleek dat Unreal Tournament 2003 een soort gestripte Unreal Tournament met een veel snellere speelstijl en veel maps met nauwe gangen die die extra snelheid alleen maar versterkte. De trick jumps en de plastic-met-zuurstokkleuren-look deden eerder denken aan een opvolger voor de online Quake-games dan een opvolger voor het Toernooi der Toernooien. De beloofde voertuigen ontbraken ook nog eens vrijwel volledig. Uiteindelijk werd het toch een redelijk populaire online shooter, die dankzij de goede modbaarheid en de daarbij horende mods nog wat meer mensen over de streep trok. Veel die-hard Unreal Tournament-spelers konden echter niet overtuigd worden dit nieuwe Toernooi te spelen.

Naast een nieuwe game introduceerde Epic ook een nieuwe gedachte: elke jaar zou z’n eigen Unreal Tournament krijgen. Elk jaar zou er dus een nieuwe Unreal Tournament verschijnen, met natuurlijk meer dan voorgaande jaren. Of het nu om updates ging of volledige nieuwe games was niet helemaal duidelijk, beloofd werd echter wel dat bijvoorbeeld de opvolger van UT2003 netwerkcompatibel zou worden met die game. Je hoefde dus alleen over te stappen, als je de nieuwe maps en eventuele nieuwe mogelijkheden van de volgende UT wilde benutten.

Vergeet Unreal Tournament 2003!
Helaas, de netwerkcompatibiliteit van UT2003 en UT2004 werd niet waargemaakt. Vlak voor het verschijnen van UT2004 werd bekend gemaakt dat dit niet mogelijk zou zijn. ‘Onzin!’ was het eerste wat ik zelf ook dacht, volgens mij was het slechts een kwestie van geld, want een patch uitbrengen om UT2003 op het niveau van UT2004 te krijgen moet echt wel mogelijk zijn. Mijn waardering voor UT2004 en eigenlijk alle UT’s na het origineel holde achteruit, totdat de demo van UT2004 verscheen. De volledige game maakte mij zelfs nog veel enthousiaster over de serie. Als jullie dat ook willen zijn, dan moet je slechts één ding doen:

Vergeet Unreal Tournament 2003! Vergeet dat dit ooit een game is geweest en als je er aan moet terugdenken, denk er dan over als een soort beta die door onbekende en duistere redenen in de verkoop is gekomen. Treur niet over het geld dat je hebt uitgegeven aan die game, maar verheug je op het plezier dat Unreal Tournament 2004 je brengt. Unreal Tournament 2003 is dood, begraven, heeft afgedaan! 2004 is de opvolger voor Unreal Tournament die je wel wilt spelen!

Voller
De verbeteringen beginnen al in het menu van UT2004. Wie een beetje oplet, die hoort gelijk een bekend deuntje op de achtergrond: een enigszins gewijzigde versie van de originele menumuziek van de eerste UT. Ook is het menu nu wat voller en de achtergrond ook wat meer van artwork voorzien. Ik voelde me een stuk meer welkom in dit menu dan in dat van UT2003. Die laatste kwam nogal kil over en het nieuwe menu is een veel betere inleiding voor de pret.

Die pret begint al bij de keuze van de spelsoort, want UT2004 kent er een aantal meer dan UT2003, met als belangrijkste nieuwe soorten Assault, Onslaught, Mutant en Invasion. Invasion is een soort ‘Serious Sam meets Unreal Tournament’, want in Invasion moet je wave na wave van computerbestuurde tegenstanders elimineren. Na elke wave worden tijdens de wave gedode medestanders weer tot leven gewekt. Invasion is een vrij hectische spelsoort, die je wel moet liggen. Een echt einddoel is er namelijk niet en daar knapte ik wel een beetje op af. Vond je Serious Sam (single player) geweldig, dan is dit wel je spelsoort.

Mutant is een soort van Holy Wars, zie daarvoor het Unreal Tournaments Mods-artikel. In het kort is de beste speler de mutant, die alle power-ups heeft, maar wel langzaam dood gaat. Je blijft als mutant langer in leven door andere spelers te fraggen. De rest mag alleen op de mutant schieten, op de bottom feeder na. Die mag op iedereen schieten. De bottom feeder is de speler met de laagste score.

Assault is natuurlijk een oude bekende en hier is feitelijk niets aan veranderd. Dat hoeft ook niet. Assault heeft wel de snelheid en trick jumps die nu eenmaal bij UT2004 horen en dat voelde wel een beetje vreemd aan, aangezien na de originele UT een hoop ‘langzamere’ games deze spelsoort ook boden. Dat langzamere gevoel is een beetje blijven hangen, waardoor UT2004’s Assault weer te snel aanvoelt. Ach, eigenlijk is het ook een kwestie van een beetje wennen en dan merk je dat helemaal niet meer. De geboden maps/missies zijn van goede kwaliteit en daar gaat het uiteindelijk om.

Voertuigen
Nu blijft Onslaught nog over. Dit is de meest vernieuwende spelsoort in UT2004 en bij casual spelers misschien ook wel de populairste. Bij Onslaught zijn op de map verschillende control points geplaatst. Deze points zijn onderling verbonden. Je kunt een control point alleen overnemen, als je een gelinkte control point al in bezit hebt. Ieder team heeft een eigen ‘super control point’, de power core. Het is per team de bedoeling via de links en control points een pad naar de andere power core te maken, waarna die vijandelijke power core kan worden vernietigd. Wat maakt Onslaught nou zo cool, ook voor nieuwkomers? Je hebt er minder hardcore skills voor nodig dan voor bijvoorbeeld deathmatch, goede tactieken en teamwork zijn belangrijke vereisten en last but not least: je hebt de beschikking over voertuigen.

Voertuigen is ook één van de mooiste vernieuwingen van UT2004. Ze waren al aangekondigd voor UT2003, maar op een testmap na kon je ze niet gebruiken. Dikke pech een best wel nep ook. Maar nogmaals: vergeet UT2003! In UT2004 heb je de beschikking over snelle buggies en hovercrafts, zwaarbewapende trucks, tanks en zelfs helikopterachtig aanvalsvoertuig. Elk hebben ze een specifiek doel en hun eigen arsenaal, maar ze delen wel één geweldige feature: ze zijn bijzonder eenvoudig en goed te besturen! Niks geen steile leercurve, maar gewoon instappen en gelijk op het pad der vernietiging gaan! Zo hoort het ook!

Beter in de basis
Nou is al die nieuwe content wel goed en aardig en biedt UT2004 bijvoorbeeld ook een heleboel meer maps dan haar (vergeten!) voorganger, maar al had dat allemaal ook in UT2003 gezeten, dan nog betwijfel ik of die game wel zo geweldig als UT2004 was geworden. UT2004 lijkt in de wat moeilijker te beschrijven basis ook al een stuk beter. Of, in gewoon Nederlands: ‘het voelt beter aan’.

De nieuwe maps zijn bijvoorbeeld minder van nauwe gangen voorzien, iets wat de game ook voor beginners wat toegankelijker maakt, aangezien de extra snelheid zo wat wordt teruggebracht. Verder zijn de (nieuwe) maps van minder felle kleuren en minder plasticachtige texturen voorzien, waardoor alles ook weer iets meer op Unreal Tournament lijkt. Dat brengt een vertrouwd gevoel terug en dat maakt UT2004 ook weer beter.

Een andere verbetering is behoorlijk subtiel: elke wapen heeft eigen (instelbare) crosshairs. Nou lijkt dit helemaal niets uit te maken, maar ik kreeg al in het begin het gevoel dat het de speelbaarheid verhoogde. Ook kan het zo zijn dat UT2003 verder getweaked is voordat het UT2004 was, maar dat is niet echt te bewijzen. Het zou wel het betere gevoel voor de game verklaren, want als we nog eens goed kijken naar UT2004, dan zijn de trick jumps en de hogere snelheid (misschien net iets minder hoog dan in UT2003 door tweaks) toch nog aanwezig. Een andere verklaring kan ook zijn, dat we ondertussen gewend zijn aan die hogere snelheden en extra benodigde skills, omdat we UT2003 ook al gespeeld hebben. Samen met de minder nauwe en visueel meer op UT lijkende maps en de nieuwe crosshairs kan dat tot deze betere feeling voor de game leiden.

DVD
Unreal Tournament 2004 komt in drie verschillende versies: de CD-versie, de DVD-versie en de DVD SE-versie. De CD en DVD-versie zijn gemiddeld even duur, maar de DVD-versie heeft wel het voordeel dat je tijdens de installatie niet zes keer van schijf hoeft te wisselen. Nadeel is wel dat je een DVD speler nodig hebt, ook als je de game eens een keer in een andere PC wilt spelen. Houd daar dus rekening mee.

Is DVD geen probleem, dan is de DVD Special Edition misschien nog interessant. Deze versie is meer dan het blikken omhulsel om de verpakking, de inhoud is ook uitgebreider. Zo vind je naast de game-DVD een DVD met 150 uur aan map- en modtutorials, een must voor iedere (aspirant) modmaker. Ook omvat het SE-pakket een Logitech Internet Chat headset, die goed aansluit bij de voice chatmogelijkheden van UT2004, waarbij je overigens ook nog met je stem bots kunt aansturen. Deze headset kost volgens Logitech zo’n 50 dollar, terwijl de SE-versie slechts gemiddeld 10 euro duurder is dan de normale versie. Mocht je nog geen headset hebben, grijp dan je kans.

Conclusie
Unreal Tournament 2004 biedt niet alleen veel meer dan zijn voorganger, op de één of andere moeilijk te beschrijven manier speelt deze game ook nog beter dan Unreal Tournament 2003. Zelfs verstokte fans van het originele Unreal Tournament, die UT2003 totaal niet mochten, zijn behoorlijk enthousiast over versie 2004. Mocht jij dankzij UT2003 nog twijfelen, doe dat dan niet en haal deze game. Je wordt niet teleurgesteld. De rest heeft hem ondertussen al en speelt deze fantastische game. 2005 ziet er ineens een stuk rooskleuriger uit!

 1.   
  denjaap's avatar

  mooie review ! 😆

 2.   
  cnribbens's avatar

  Geweldige shooter, die ik vaak nog speel op lans

 3.   
  Rrm's avatar

  Misschien wat laat, maar ik zal hier ook maar m’n rating op geven 😀

 4.   
  nightgamer's avatar

  het is een kikke spel ik heb een team genaamd team metal dragons en heb mijn eige skin en wapen ik zech dat ze meer van deze soort spelllen moeten maken 😆

 5.   
  jack.'s avatar

  Unreal Tournament 2004″het is gewoon een vet spel zijn en verschillende speltype’s singelplayer,onslaught, Bombing Run,Capture the Flag, Deathmatch, Double Domination,meer dan 20 maps maps downloaden go to http://unrealtournament2004.filefront.com/files/Unreal_Tournament_2004/Maps;3989
  Character – skins nodig go to http://skincity.beyondunreal.com/ geweldige gameplay .

 6.   
  Xiner's avatar

  Dit spel heb ik nu al sinds 2004.. Tussen de keren dat ik speelde ben ik vaak gestopt en weer aan een ander spel begonnen.. Maar ik bleef dit spel elke keer spelen! Het verveelt gewoon nooit, deze is gewoon veel beter als UT3. Geweldige game met heerlijke speelstijl!
  Ik speel online altijd Assault! Beste speelmode die ik ooit heb gespeelt! Super game!

 7.   
  Tidoos's avatar

  Dit spel is echt uber vet kspeel het nu een jaartje en kvind het nog steeds top!
  Kga eerst ook neit over op een andere game 😉

 8.   
  OkkieBOOMER's avatar

  Echt een fantastisch spel, Demo is ook al perfect!

 9.   
  Snijplankje's avatar

  Geluid en beeld zijn erg mooi!
  Ik vind het ouderwetse DM, TDM en CTF wel veel leuker, dan bedoel ik zonder al die voertuigen
  Daarom conclusie een 6, Zo is het niet meer “My type of game” 😳

 10.   
  Kefinus's avatar

  Goeie review!
  ik speel dit spel al sinds release alleen had hem toen nog gekopieerd
  en heb m toen toch maar orgineel gekocht
  dit blijft gewoon het beste spel ooit gemaakt vind ik
  goed uitgebreide info 😀

 11.   
  jipjan's avatar

  Goede review! Helemaal mee eens! 🙂