Colin McRae Rally 2005

Net als bij games als FIFA en Mario Party is er ook dit jaar weer een nieuw deel verschenen in de Colin McRae Rally serie. Het begrip “uitmelken” wordt al gauw genoemd als deze titels elk jaar weer opduiken. Elk jaar weer het zelfde concept en weer diezelfde racewagens. Nu Colin Mc Rae 2005 uit is denkt men meteen: ‘Wat is hier nu beter aan te maken dan CMR 2004?’. Weinig zul je denken en helaas moet ik je dit keer wel gelijk geven. Maar een interessante optie is aan dit nieuwe deel toegevoegd wat zorgt voor meer spanning en sensatie

Met concurrenten als World Rally Championship, Richard Burns Rally en het iets arcade gerichter RalliSport Challenge 2 is het natuurlijk niet makkelijk om aantrekkelijk te blijven tegenover de rest. Gelukkig heeft Colin McRae 2005 als grote vernieuwing de online mode waar ik later op terug kom. Toen ik echter de career mode gestart had, en ik met een nogal gebrekkige Volkswagen Polo begon, viel gelijk de goede gameplay op. De auto stuurde voortreffelijk en hoe vaker ik deze game speelden hoe makkelijker het allemaal ging. In het begin vloog je nogal is uit de bocht door de onervarenheid, maar zodra je het spel een beetje door had vloog je door de levels heen. Als je CMR al is eerder had gespeeld moest het begin van de career mode een eitje zijn maar zodra je verder in het spel vorderde lag concurrentie al gauw op de loer. Zoals bij de echte rallyraces word je ook vergezeld met een copiloot die jouw de nodige aanwijzingen geeft. Naar mijn mening komt de stem van de copiloot wel realistisch over maar nogal eentonig en saai. Wat meer enthousiasme was meer op z’n plaats geweest. Verder loopt hij soms wat vaak op de situatie voor. Je word bijvoorbeeld gewaarschuwd voor een scherpe bocht naar links terwijl je de vorige bocht nog niet bent gepasseerd. Dit zorgt soms voor wat verwarring waardoor je een bocht te vroeg afslaat. Desalniettemin is deze assistent wel vaak de redder in nood.

Beeld

Grafisch gezien is deze game in orde. De levels met de opwaaiende bladeren en opspattend modder zijn aan de orde van de dag. De auto’s zelf zien er ook gelikt uit en als je goed naar de zijkant kijkt staat je profielnaam er ook nog op. De omgevingen zijn dus wel interactief, het is echter jammer dat de polish van de omgeving niet wat hoger is. De game lijkt nog steeds met twee druppels water op de PS2 versie terwijl de Xbox best wel beter kan, en het grafische verschil met Colin McRae 04 lijkt minimaal. Wagens, schademodel, mensen langs de lijn; Het mag er best zijn, maar het kan beter! Als je de multiplayer opstart zul je zien dat je met de splitscreen-mode elkaar als blauwe of rode vlekken nadert. Het is dus niet zo dat je tegen elkaar kunt botsen om vervolgens iemand een afgrond in te duwen. Grafisch levert de multiplayer wel wat in ten opzichte van de singleplayer maar dit verschil is gelukkig miniem.

Geluid

De harde brom geluiden van de brute twee liter motoren zijn goed aanwezig en de piepende banden mogen uiteraard ook niet ontbreken. Gelukkig heeft niet elke auto het zelfde geluid en dus zal een andere auto ook echt als een andere auto voelen en zien maar ook horen. Zoals gezegd is de co-piloot een hele mooie toevoeging aan het spel en uniek in z’n soort. Ook al loopt ie soms wat voor op de situatie toch zul je hem soms hard nodig hebben. Wat echter nog steeds jammer is in heel de serie, is het feit dat er geen muziek aanwezig is tijdens races. Dit komt natuurlijk omdat de copiloot verstaanbaar moet blijven, maar een zachter deuntje wat hem niet in de rede valt zou niet verkeerd zijn.

Gameplay

Wat altijd al een sterk punt van de Colin Mc Rae series was is de gameplay. CMR 05 doet zijn naam ook dit keer weer eer aan en het realisme schiet van de controller af. Nu zit je je misschien nog af te vragen waar blijft dat puntje wat CMR 05 onderscheid van zijn voorganger. Dit is de online toevoeging die op de Playstation 2 en Xbox versie zit, en eigenlijk ook het enige herkenbare verschil is. Wanneer je het zat bent om tegen computer te spelen of de career mode plat hebt gespeeld kun je het realisme op online gebied gaan ontdekken. Was het in CMR 04 nog dat je alleen via de scoreboards kon zien wie de beste tijd heeft, dit keer kun je het ook online tegen elkaar opnemen.

Conclusie

Colin McRae Rally 2005 is nog steeds een goede game als het gaat om een realistische rallygame, het is echter jammer dat er zo weinig verschil te bekennen is met zijn voorganger. Codemasters heeft het geluk dat ze de online mode voor dit deel konden introduceren, want zonder deze toevoeging is het enkel een toevoeging in wagens, tracks en de Colin McRae Championship mode. Mocht je dus Colin McRae 04 (of zelfs Colin McRae 3) in huis hebben en je vind de online mode geen argument tot aanschaf dan wordt het een twijfel. Ben je echter tevreden met de laatste CMR’s uit de serie dan mag ook 2005 niet ontbreken, nieuwe gamers in dit genre halen tevens een goede rallygame binnen die nog steeds erg sterk is als het om gameplay gaat.

  1.   
    Golden Tears's avatar

    Ik vind het wel een vette game, alleen als je rijd tegen dat andere autotje die rood is en doorzichtig dat vind ik lelijk, maar een het is een goeie rallyspel. 😉