Midway Arcade Treasures

Als ik Arcade zeg, dan weten de meeste onder ons wel waar ik het over heb. Zeker diegene die het gametijdperk heeft mogen meemaken in bloei te komen. De games waren toen nog vrij eenvoudig, maar de gameplay maakte op zulke momenten weer alles goed. Verloren tijden? Zeker niet, want veel spelletjes zijn eindelijk weer terug te spelen op je Playstation 2. Midway komt namelijk met Midway Arcade Treasures en bevat welliefst 24 van de beste games uit die tijd.

Een kleine greep uit het assortiment

Als ik alle spellen individueel zou moeten behandelen, zou deze review te lang en langdradig worden. Daarom heb ik een aantal games eruit gekozen die voor mij weer oud plezier of juist nieuw plezier opleverde.

Joust en Joust 2

Leg de controller ontspannen in je hand, want je duim gaat dit keer goed kramp krijgen. Als ruiter op een soort van prehistorische struisvogel, de Ostrich, is het je taak om het op te nemen tegen vijandelijke ruiters en ander gevaarlijk gespuis. De bedoeling is een balans te vinden in het klappen met je vleugels en het manoeuvreren door je scherm, waardoor je uiteindelijk op je tegenstanders moet komen te landen. Landen zij op jou, dan is het bekeken zaak en verlies je een leven. Kortom, een hoog verslavingsgehalte.

Paperboy

Dit spel moet menigeen toch wel bekend in de oren doen klinken. Zoals de titel al omschrijft is het figuurtje die je gaat besturen een krantenjongen. Al rijdend op zijn fietsje moet hij allerlei hindernissen zien te ontwijken en de kranten uiteindelijk goed afleveren. Daarbij stappen we niet eerst netjes af, maar smijten wij, zoals het in Amerika gebruikelijk is, de krant op de goede locatie. En dat is in dit geval de brievenbus. Je kranten zijn beperkt en moet je onderweg ook nog zien op te pikken. Let op rondcrossende grasmaaiers, afstandbestuurbaar speelgoed en bezorg je kranten op de juiste locatie. Voldoende aspecten om je alert te houden en je gedurende het spel je goed te vermaken.

Klax

Bij arcade hoort ook puzzelen en zeker wanneer daar ook nog eens een behoorlijke dosis stress aan gepaard gaat. Het idee is de basis die voor heel veel andere spellen gebruikt wordt, namelijk zie drie of meer blokjes van dezelfde kleur op één rij te krijgen. Het leuke is dat je de blokjes eerst moet opvangen, voordat je ze netjes aan je rij kan toevoegen. Daarbij kan je de blokjes ook nog eens opsparen, voordat je ze uiteindelijk weer gaat gebruiken. Drie blokjes horizontaal brengen weer meer punten op dan drie blokjes verticaal en drie blokjes diagonaal levert weer meer op dan drie blokjes verticaal. Krijg je het voor elkaar om een rij van meer dan drie blokjes te maken, wordt je opnieuw voorzien van meer punten. Klax levert voldoende plezier om je weer een avond te vermaken. Zeker wanneer je met z’n tweeën speelt.

Rampart

Ook dit is een spel dat je zeker met meerdere spelers moet spelen. Alsof het bij de meeste mensen erin gebakken zit, is het veroveren van land voldoende motiverend om de strijd tegen elkaar op te nemen. Het spel begint op een stuk land dat netjes verdeeld wordt over het aantal spelers. Elke speler heeft een aantal kastelen die hij/ zij moet ombouwen met muren en kanonnen. Wanneer de verdediging gereed is, wordt het tijd om aan te vallen. Het spel wordt eigenlijk verdeeld in een viertal beurten. In beurt één vuur je de kanonnen op de muren van de tegenstander af om alles zo goed als weg te vagen. In beurt twee bouw je zo snel mogelijk je muren weer op, want je kasteel moet immers ommuurd blijven, wil je de kanonnen kunnen blijven gebruiken. Beurt drie is er om, indien er genoeg plaats is, nieuwe kannonen bij te bouwen. En in beurt vier vuur je de kanonnen weer af op de muren van je tegenstander. Dit gaat net zo lang door, totdat je tegenstander of jij niet meer de capaciteit hebt om snel genoeg je muur weer op te bouwen. Over het concept is erg goed nagedacht en daarom maakt het van Rampart een game om nooit te vergeten en keer op keer te blijven spelen.

Root Beer Tapper

Beer Tapper is ook typisch weer een spel dat de oudere gamers onder ons wel een gespeeld moeten hebben. Stel je voor dat je als vakantiekracht komt werken en je bent aangewezen om als enige dorstige en meedogenloze klanten te voorzien van hun drankje. Wat kun je dan als beste doen? Tappen alsof je leven er vanaf hangt, maar vergeet de lege glazen niet op tijd weer op te pakken. De bar is lang, maar de klanten dringen zich steeds sneller naar voren. Zorg er dus voor dat je ze op tijd bedient, want anders trekken ze je over de bar. Genoeg stress en genoeg fun.

En de rest

Ik zou nog veel meer kunnen vertellen en er zijn nog veel meer verschillende games om te spelen. Zo zijn er nog oude racegames als Spyhunter en Roadblasters of van die ouderwetse ruimte arcadegames als Defender en Sinistar. Titels die je misschien bekend in de oren doen klinken en die je wellicht nog wel een keer wilt spelen.

Conclusie

Het voordeel van een spel waarbij 24 spellen te spelen zijn, is dat er altijd wel een aantal tussen moet zitten die jou in ieder geval zullen aanspreken. Voor mij was het niet alleen leuk om wat oud sentiment op te halen, maar kon ik me bij een aantal onbekende spellen nog prima vermaken. Let er wel op dat je niet de verwachting hebt van goede graphics en goede sounds, want die zul je bij de oude Arcade games niet aantreffen. Het gaat hier vooral om de speelplezier die je naar mijn mening voldoende moet kunnen vinden.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren