Kirby Air Ride

We kennen Kirby allemaal als het kleine lieve schatigge roze bolletje met zijn verschillende avonturen in Kirby’s Dreamland. We hebben al een tijd niets van onze kauwgombal gehoord maar Kirby is zoals vele oude nintendohelden weer terug. Je zou verwachten een totaal nieuw Dreamland-avontuur in een 3D-jasje, maar nee we kregen te horen dat Kirby in een geheel eigen nieuwe racegame zou debuteren. Bij veel mensen was de teleurstelling groot dat zo’n aardig concept weer is vergooid werd door er een simpel racespelletje van te maken. De nostalgie zou niet meer in een 3D-avontuur te zien zijn, en om nog wat laatste fun van onze vriend op te snuiven werd men verwezen naar de GBA waar Kirby nog wel in 2D-actie te zien is. Kortom men verwachtte niet meer een goede game, maar is deze teleurstelling eigenlijk wel terecht of is Kirby’s Air Ride gewoon een doodgoeie racegame?

Bij het opstarten zag ik al meteen dat het weer een kleurrijk spelletje was wat duidelijk voor de wat jongere doelgroep onder ons is gericht. Maar zoals mij altijd wel is bijgebleven stonden dit soort spellen altijd wel garant voor veel uren speelplezier. Afin, eenmaal bij de start aangekomen wachtte ik op het aftellen: 3,2,1 GAS! Na nog steeds niet uitgevogeld te hebben wat de gas-knop was kwam ik tot mij grote verbazing dat Kirby met zijn gouden warp star zelf al gas gaf. Hoe moet je dan winnen zou je je dan afvragen? Door de vele interacties en powerups is er voldoende uitdaging om het tegen je tegenstanders op te nemen. Gedurende de race kun je met de A-knop afremmen en er beesten mee opzuigen. Vooral de beesten opzuigen daar draait het eigenlijk om in Kirby’s Air Ride. Door verschillende beesten in de baan te inhaleren neem je zijn kracht over. Dit varieert van vuurballen schieten tot omgetoverd worden in een band die niet te stoppen is.

De spelmodes zijn exclusief maar toch zeer slecht uitgewerkt. Zo is er de Air Ride, Top Ride en City Trial. Om te beginnen is de Air Ride nogal snel uitgespeeld en begint snel te vervelen. Het racen in de banen, die wel wat van F-Zero weg heeft, is voor een uurtje leuk maar is veel te eenvoudig en dus bijna geen uitdaging voor de gemiddelde gamer. De Top Ride is wel enigszins origineel bedacht. De speler ziet alles vanaf de bovenkant in een 2D-vorm en rijd net als in de Air Ride een aantal Laps. Een leuke toevoeging aan het spel maar meer ook eigenlijk niet, doordat het besturen maar raar gaat. Dan komen we bij de City Trial wat eigenlijk een aantal minigames bevat die wel heel vermakelijk zijn. Je kunt er voor kiezen om eerst 5 minuten in de “stad” rond te rijden en daarna een minigame af te werken, of records vestigen in het “stadium” waar de verschillende minigames apart te spelen zijn. Ook kun je tijdens de City Trial afstappen om bijvoorbeeld een ander voertuig te pakken De City Trial is toch wel het leukste van deze game als je samen met drie vrienden een middagje niets te doen hebt.

Beeld

De omgevingen zien er kleurrijk uit, maar zijn gewoon niet goed uitgewerkt. Zo zien de omgevingen en er in de single-player al niet mooi uit dan hoef je al helemaal niet te kijken naar de multiplayer. De grafische kwaliteit gaat zodanig achteruit dat het min of meer pixelachtig wordt. De banen in de Air Ride hebben wel enigszins wat weg van F-Zero, maar zien er duidelijk niet zo mooi uit. Wat dan er dan nog wel aardig uitziet zijn de effecten die voortkomen als Kirby een beest van de baan opzuigt. Verder kan ik alleen zeggen dat HAL Laboratory veel meer aandacht had moeten besteden aan de grafische kwaliteit van deze game.

Geluid

Een stevig pluspunt aan deze game is het geluid. De leuke Nintendo muziekjes en interacties doen het “happy” gevoel gelukkig weer herleven. De geluiden sluiten perfect aan op de bewegingen die de speler maakt, maar is ook niet weer van ongekend hoge kwaliteit. Kortom net als in de andere Nintendo games als Mario Kart: Double Dash!! en Mario Sunshine zorgt het geluid weer dat je dag goed is en is dus daarom dik in orde.

Gameplay

De Gameplay in Kirby’s Air Ride is doodsimpel te noemen. De wagentjes bestuur je met je control stick en afremmen of items weggooien doe je met de A-knop. Er is een voldoende keuze aan wagentjes maar helaas niet aan banen. Het aantal banen telt acht plus een die je kunt verdienen. Dit zijn er gewoonweg te weinig voor een racegame! Verder kun je bijvoorbeeld tijdens het racen geen scherpe bocht maken omdat je niet beschikt over een gas –en remknop. Bovendien is het systeem met een knop alles doen wel gewaagd maar niet echt logisch. Voor een racegame zijn naar mijn mening meerdere knoppen nodig om jezelf goed te kunnen meten met anderen. Je kunt via het LAN systeem ook nog vier gamecube’s aan elkaar linken om het vervolgens met zijn zestienen tegen elkaar op te nemen. Tegenwoordig is er op het internet al een programmaatje dat er voor zorgt dat je het online tegen elkaar kunt opnemen.

Conclusie

Ik ben altijd wel in voor een potje gezellig gamen, maar helaas moet ik zeggen dat Kirby’s Air Ride niet altijd voor die gezelligheid zorgt. Ondanks het aardige geluid laten de gameplay en de grafische kwaliteit te veel steken vallen. Een ding dat ik wel positief vind over deze game is dat het wel origineel is. Maar met voor slechte uitwerkingen bereik je ook niet veel dus beter goed gejat dan slecht verzonnen. De jongere gamer zal er nauwelijks erg in hebben dat de game nogal gebreken vertoond, maar het wat oudere publiek zal deze game al gauw links laten liggen. Kirby heeft onder ons en vooral jongere mensen een enorme aantrekkingskracht en daarom verwacht ik toch wel dat vele bezitters van een cube deze game toch gaan aanschaffen. Wanneer dit leuke en vooral originele idee beter was uitgewerkt en mooiere grafische kwaliteiten had gehad, had het ook kwalitatief een goede game zijn geweest. Als je niet om deze gebreken die ik je heb voorgelegd geeft en vooral voor Kirby gaat raad ik je het toch wel aan om te kopen. Als je echter een game met goede kwaliteiten wilt zou ik je toch doorverwijzen naar een andere game van Nintendo, deze zijn vaak top-notch.

Meer Kirby Air Ride

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren