The Black Mirror

Fans van het genre Point & Click Adventure hebben het maar zwaar. De toevoer van dit gamegenre is schaars en mocht er al een game uit komen, dan is de kwaliteit vaak om te gillen. Is Black Mirror dat…?

The Story
Samuel Gorden spendeert zijn jeugd in een prachtig kasteel: Black Mirror. Daar groeit hij op samen met allerlei familieleden. Tevens werken er ook nog enkele personeelsleden. Wanneer hij vertrekt wegens een vreselijke gebeurtenis, neemt hij zichzelf voor niet meer terug te komen op het kasteel.
Na 12 lange jaren verbreekt hij echter zijn eigen beloften. Het Lot bemoeide zich met hem en dreef hem terug te keren naar een plek die hij het liefst nooit meer zou willen zien. De reden? De dood van zijn opa.

Om zijn laatste eer te bewijzen aan de oude man, keert hij dus terug voor de begrafenis. Je oma vraagt of je nog enkele dagen/weken wilt blijven, aangezien ze troost aan je zou hebben. Je stemt in op het voorstel mede door het feit dat je niet gelooft dat de dood van je grootvader een ongeluk was.

William Gordon’s dood was alles behalve een natuurlijke dood. Bates, de butler en tevens huisvriend van de familie, vond hem onder aan de toren, dood. Alles leek op een ongeluk, maar je wilt maar niet geloven dat William dood is gegaan aan het gevolg van een ongeluk. Ook de kans op zelfmoord acht je klein aangezien William al aardig op leeftijd was.
De laatste tijd bouwde William een reputatie op aangezien hij dagenlang op zijn kamer zat te schrijven. Hij moest wel een geheim met zich meedragen…

The Secret
William was een geheim op het spoor dat diep in de familie zat. Na enige rondvragen krijg je dan eindelijk het dagboek van William in je handen, hetgeen waar hij in de nadagen van zijn leven zo aan zat te werken. Je komt erachter dat William in de graftombe is geweest van een ver familielid. Dit blijkt één van de twee broers die de familie hebben gesticht. De een was ooit eens een kwade heerser. De andere bloedverwant was ‘de goede’ zetten een opstand op tegen zijn broer. Er ontstond een ruzie waarbij een vloek over de familie Gordon werd uitgesproken, wat William dus aan het ontrafelen was. Blijkbaar mocht hij het niet van een hogere macht weten en moest hij het met de dood bekopen. Jij besluit om verder te gaan waar je grootvader gebleven was…

The Succes
De game werd ontwikkeld door de redelijk onbekende Tsjechische ontwikkelaar Unknown Identity. Dit bedrijf heeft prachtige omgevingen gemaakt met mooie klimaatsinvloeden. Schitterend kleur gebruik roepen sterk telkens weer een bepaalde sfeer bij je op. Helaas doen de personages dit weer deels teniet. Ze bewegen zich houterig en zijn alles behalve van deze tijd.

De lay-out is simpel, maar doeltreffend. Wanneer je met de muiscursor op een voorwerp staat dat gebruikt kan worden, licht je cursor op. Wat misschien door de meer ervaren gamers met afschuw wordt gezien.
Er verschijnt een balk onder in het beeldscherm wanneer het aangewezen wordt met de cursor. Hierin staan alle voorwerpen die je gevonden hebt en waarmee dus logische puzzels opgelost kunnen worden. Doordat de balk verborgen is, verpest het dus niet de sfeer en is het geen storende factor.

De game is in een verschrikkelijk Engels accent gesproken, maar Nederlands ondertiteld. Hoewel het spel niet echt geschikt is voor de jeugdige snaken, is het voor hen dus wel handig.
Helaas kan je in de game soms niet verder voordat je een creatuur hebt gesproken, een voorwerp gezien hebt of gewoon iets anders vergeten bent. Dit is een onderdeel dat de vaart uit het spel haalt, wat toch iets is waar een point & click adenture over moet beschikken.

The Conclusion
Allereerst verdient Unknown Identity een pluim voor het geweldige verhaal dat wordt meegebracht in Black Mirror. De geweldige sfeer die de omgeving meebrengt met de sublieme kleurencombinatie is evenmin zo goed. Helaas helpen de characters de vage waas rond een cut-scene en de standaard 800×600 resolutie dit weer deels om zeep.
De game vereist geen super computer. Al op een PII loopt het spel en op een PIII met 16Mb beeldkaart zit je al aan de aanbevolen eisen. En dan toch zulke mooie omgevingen…

Een memorabele game in de gamegeschiedenis zal het niet worden, maar misschien wel in zijn genre. De game is alleen leuk als je ook echt van het genre houdt. Bij dit spel moet je ook nog eens afgehakte hoofden, bloedsporen of ander ‘geestig’ gespuis niet schuwen.

Ondanks het lineaire verloop van dit spel hebben we toch weer een nieuwe topper in het point & click adventure. Syberia 2 is gewaarschuwd…

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren