Live for Speed / S1

Live for Speed is een racegame die in drie delen word gemaakt door een dapper drietal ontwikkelaars. Realisme staat voorop en voor de verrassing kan je ook nog lekker rallycrossen. Het rijden is lekker herkenbaar doordat je met normale wagens raced, al is er inmiddels ook een klein racewagentje beschikbaar. LFS deel 1 (S1) is sinds 9 maanden te koop en met de release van patch G is er aan het polijstwerk een einde gekomen. Tijd voor een review dus!

Achtergrond

Voor meer achtergrond rondom de game wil ik je doorverwijzen naar onze column. Kort samengevat is deze game het resultaat van een vol jaar ontwikkelen in combinatie met de feedback van de community en een rotsvast gevoel over wat een goede racegame zou moeten hebben.

Opzet

De opzet van de game is vrij uitgebreid. Je hebt in de huidige vorm 8 verschillende wagens tot je beschikking en alhoewel er in LFS vanwege de licentiekosten geen “bestaande” modellen zitten zijn er best vergelijkingen te maken. Het schijnt mensen dusdanig te intigreren dat er om de zoveel tijd wel weer een discussie ontstaat over welke types het eigenlijk zijn. Mijn eigen interpretatie is als volgt:

 • XF GTI – oud model Seat Ibiza
 • XR GT – oud model Toyota Supra
 • XR GT Turbo – oud model Toyota Supra
 • LX 4 – Lotus Super 7 cloon
 • LX 6 – Lotus Super 7 cloon
 • RB4 GT – oud model Toyota Celica
 • FXO TURBO – oud model Honda Civic Coupé
 • MRT5 – Is een bestaand autootje uit de formule SAE. De MRT is van het McGill Racing Team.

Voldoende gevarieerd dus om je lekker uit te leven. Daarbij komt ook nog dat je in Live for Speed niet alleen op asfaltcircuits kan racen maar ook kan rallycrossen en dragracen. Verder zit er een autocross construction kit bij de game zodat je, als je bent uitgekeken op de circuits je eigen parcours kan maken.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof er maar drie circuits in de game zitten maar schijn bedriegt (gelukkig). Iedere locatie heeft namelijk meerdere circuits zodat je in totaal op 12 verschillende tracks komt die je allemaal ook als reverse kan rijden. De langste van het stel is 6,6 kilometer lang dus ook op het vlak van variatie is er genoeg te beleven.

Knallen met die hap

Een minder kantje is dat je al die mooie wagens niet direct allemaal tot je beschikking hebt. Je moet eerst voldoende credits hebben om de snellere wagens te unlocken. Dat heeft wel een reden aangezien met name de LX’en niet makkelijk te rijden zijn en je dus noodgedwongen moet wennen met de andere wagens.

Naast het feit dat je met de verschillende circuits nog wel wat te leren hebt zijn de wagens in LFS van voor naar achter te wijzigen qua setup. Dit, in combinatie met de uitgekiende physics, maken dat je wel een slag van het simracen meegekregen moet hebben om goed met LFS uit de voeten te kunnen.

Ben je niet zo begaafd met setups dan kan je altijd nog op het LFS forum of bij LFS Files terecht voor inspiratie of kant en klare setups.

Nog niet af

Zoals al meerdere malen aangegeven is Live for Speed nog niet af. Je kan er prima mee racen en ook de online multiplayer werkt al goed met 16 man op een server. De graphics zijn al lekker strak maar op het gebied van de geluiden is bijvoorbeeld nog wel iets te verbeteren. Ook is er, behalve motorschade door overtoeren, geen schademodel.

Wat is er dan zo bijzonder aan Live for Speed ?

Dat is voornamelijk de prijs/prestatie verhouding (we blijven Hollanders niet waar ?). Met Live for Speed S1 heb je voor € 17 een dijk van een game die niet onderdoet voor games die drie keer zo duur zijn en stukken minder brengen dat wat er nu al aanwezig is. De physics zijn, zeker voor een titel van deze prijs, al helemaal top en kunnen alleen nog maar beter worden door de verbeteringen die in S2 en S3 nog te verwachten zijn.

Verder is de LFS community een bloeiend en boeiend geheel waardoor er, als je ook regelmatig online wilt racen, altijd wel wat te doen is. Kan je met pick-up racen je ei niet kwijt ? Dan zijn er ook al een aantal internationale leagues waar je je bij kan aansluiten.

Fun tot en met dus voor een prijs waar je je echt geen buil aan kan vallen. Op naar LFS S2, bij mij zal die ook zeker over de downloadlijn vliegen.

 1.   
  nfsgek's avatar

  cool 😮