Het Ruimteschip van Catan

De Kolonisten van Catan is een simpele versie van de economie van een land. Je moet je grondstoffen verdienen door op de beste plekjes te bouwen en die grondstoffen ook zorgvuldig gebruiken. Het verhaal in het orginele spel vertelt over een stel kolonisten die op het eiland Catan aankomen en daar allemaal een eigen land gaan proberen te bouwen. Catan heeft vele bossen, weilanden, bergen, akkers en woestijnen waar je grondstoffen vandaan kunt halen door te dobbelen. Elk stuk land heeft een nummer en gooi je dat nummer dan krijg je 1 of 2 grondstoffen. Daarmee kun je dorpen, steden en straten bouwen, wie de meeste steden of overwinningspunten heeft is de winnaar en heerser van Catan…

Een spel van Klaus Teuber
Het Ruimteschip van Catan is echter heel anders. De technologie op Catan is erg verbeterd en men gaat al de ruimte in. Een ruimteschip beland via een zwart gat in een heel ander zonnestelsel, zonder brandstof of andere grondstoffen. Het Ruimteschip van Catan speelt zich net zoals in het orginele spel in beurten af. Per beurt mag je dobbelen en daarna moet je een sterrensector kiezen, I, II, III of IV. Het aantal ogen dat je gooit bepaald hoe ver je in die sterrensector kunt vliegen, en bepaald dus hoeveel grondstoffen je kunt ophalen en planeten je kunt ontdekken. Maar grondstoffen krijg je nu nog maar heel soms gratis, je zult ze moeten kopen. Een planeet koopt en verkoopt een grondstof, Brandstof, Graan, Carbon en Erts, dus je moet proberen om grondstoffen zo laag mogelijk in te kopen en zo hoog mogelijk te verkopen. Grondstoffen zijn ook te ruilen met de andere spelers. Maar grondstoffen kun je natuurlijk ook gebruiken om dingen te bouwen. Je kunt centrums kopen voor op je schip die zijn eigenschappen verbeteren, maar bijvoorbeeld ook kolonieschepen die een kolonie stichten op een planeet waardoor je er makkelijker en beter mee kunt handelen, wat handelsschepen ook doen. Boordkannonen en extra motoren kun je ook op je schip bouwen, want er kunnen nog wel eens ruimtepiraten opduiken en met meer motoren kun je langs meer planeten vliegen per beurt.
Het concept van Het Ruimteschip van Catan is dus erg goed uitgedacht en het houdt de game spannend en tactisch, als je als een kip zonder kop zomaar je grondstoffen inkoopt zul je snel zonder geld zitten en kun je de Aarde wel vergeten.

Missies
Het Ruimteschip van Catan kent ook een heuse singleplayercampaign, alhoewel ‘heus’ hier wel een groot woord is. Oké, je bent lang met deze storybased campaign bezig maar dat is dan ook eigenlijk het enige pluspunt. Meestal zijn missies gewoon een normaal potje waarbij je zoveel van die grondstof en zoveel van deze grondstof moet halen. Maar er zijn ook levels waarbij je geen tegenspeler hebt en gewoon een beetje je eigen gang kunt gaan, maar er zijn dan wel weer andere verrassende eisen die aan je gesteld worden…

Multiplayer
Het Ruimteschip van Catan kun je ook met meerderen spelen, maximaal 4 mensen via een Local Area Network (LAN) of Internet. Maar omdat iedereen zijn handelingen moet uitvoeren kan de game bij Multiplayer nog wel eens saai en langdradig worden, maar dan hebben we altijd de chatfunctie nog.
Overigens moeten er binnenkort ook nieuwe content te downloaden zijn zoals kaarten, gebeurtenissen, planeten en missies. En toernooien worden ook niet uitgesloten…
In de praktijk is een goede menselijke tegenspeler een stuk leuker dan een computertegenstander die na een tijdje voorspelbaar en makkelijk te verslaan wordt.

Audiovisueel
Beeld en geluid zijn niet belangrijk in een spel als dit en dat zag Rockazonga ook in. Gewoon simpele graphics en geluid, alhoewel… Het is meestal erg stil tijdens de game.
De cutscénes zien er dan wel weer redelijk uit maar dat wil niet baten.
Het Ruimteschip van Catan moet je gewoon niet beoordelen op de graphics en de sound…

Conclusie
Dit spel verdient een dikke zeven! Het is echter wel jammer dat het audiovisuele punt het cijfer omlaag haalt, elke Kolonisten van Catan- of strategiefan moet deze game gewoon hebben. En met de uitgebreide toturial kunnen ook de kleinere spelers aan de slag met dit verder gewoon goede spel, want in het begin wil je wel eens van schrik de computer uitdoen door alle informatie en beeldjes en kaartjes die op beeld verschijnen.
Even doorbijten, maar je doet het ergens voor…

  1.   
    )GN(-Erik's avatar

    OWNAGE!!! vette game 😉 Het is leuker dan het bordspel zelf 😛