Final Fantasy XI

De Final Fantasy serie en The Legend of Zelda serie zou je kunnen zien als de grondleggers van het Role Playing Game genre, ook wel beter bekend als het RPG genre. Of dit terecht is weet ik niet, maar dat beide series grote invloeden hebben achtergelaten is wel een feit.

In tegenstelling tot The Legend of Zelda games zijn de perikelen rond Final Fantasy eigenlijk altijd hetzelfde gebleven. Bij de laatste Legend of Zelda, The Wind Waker werden de traditionele graphics overboord gegooid en vervangen door cell-shaded graphics. En het maakt niet uit wat je van die graphics vind, ze waren tenminste wel vernieuwend voor de serie, en dat soort kleine veranderingen worden toch door veel mensen gewaardeerd.
Bij de laatste Final Fantasy, Final Fantasy X, waren er weinig vernieuwingen. Ok, de graphics waren natuurlijk driehonderd keer beter, maar wat wil je als de voorloper van die game op de PSone verscheen. Square bouwde in nummero X gewoon verder aan het inmiddels welbekende turn-based om de beurt spelen. Omdat de vernieuwingen uitbleven in Final Fantasy X kwam er ook kritiek in de richting van Square. Maar hebben ze eigenlijk naar deze kritiek geluisterd?

Spice Girls
Totaal zijn er over de hele wereld zo’n 44 miljoen versies van Final Fantasy games verkocht, dit grote succes heeft echter ook een nadeel: de ontwikkelaars van de games durfden geen grote veranderingen te maken, omdat ze bang waren dat de verkoopcijfers zouden gaan dalen. Er is echter bij het laatste deel Final Fantasy X zo weinig verandert dat de media veel kritiek gingen leveren. Maar hebben de mensen bij Square wel geluisterd naar de kritieken van de media? Ja, voor alle, op dit moment, aankomende Final Fantasy games zijn vernieuwende dingen aangekondigd. Zo is Final Fantasy X-2 het eerste echte vervolg van de hele serie. Square heeft voor deze game waarschijnlijk veel naar de Spice Girls gekeken, omdat er in Final Fantasy X-2 wel erg veel ‘girlpower’ aanwezig is… Maar er zijn genoeg mensen die dat niet erg zullen gaan vinden.
Final Fantasy XI is de eerste Massively Multiplayer Online Role Playing Game (MMORPG) in de serie. Dit betekent dus dat je online kunt gaan gamen tegen andere Final Fantasy gamers, ik vertel hier meer over in een later deel van de preview.
Maar niet alleen Final Fantasy X-2 en XI zullen anders zijn dan hun voorlopers. Zo zal Final Fantasy 12 de eerste Final Fantasy game zijn die niet gebruik maakt van Romeinse cijfers en zal dit deel waarschijnlijk, net als Crystal Chronicles voor de Gamecube, meer actie gaan bevatten dan alle eerdere delen samen.

Beginner
Een aantal jaren geleden was er totale gekte in Japan, daar was namelijk net de allernieuwste Final Fantasy uitgebracht, nummer X overigens. Op de allereerste dag dat Final Fantasy X in de winkels lag gingen er maar liefst 2 miljoen versies over de toonbank, alleen in Japan welteverstaan. Final Fantasy XI werd een tijdje geleden uitgebracht voor de PlayStation2, en wat gebeurde… er was geen traditionele Japanse Final Fantasy gekte. De game werd wel verkocht, maar niet in zo’n moordend tempo als bij eerdere delen uit de serie.
Maar waarom werden er zo weinig versies van Final Fantasy XI verkocht? De tegenvallende verkopen hebben meerdere oorzaken. Zo heb je onder andere een lastig te vinden PlayStation Hard Disk nodig, om downloadbare content te kunnen opslaan. En je hebt ook een aansluiting op het internet nodig om te kunnen gamen, verder moet je een maandelijkse contributie betalen, want als je niet betaalt kun je ook niet gamen. Omdat je voor al deze producten moet betalen, en zonder niet kunt spelen, werd de normale prijs van een game (die toch al niet goedkoop is) nog verder omhooggestuwd. En dit is blijkbaar bij een groot aantal Japanners in het verkeerde keelgat geschoten. Naast deze economische redenen was er ook nog een technische, en dat was dat de servers van de game niet altijd even goed werkten. Hierdoor konden veel mensen hun nieuwe game niet eens spelen. Ondanks deze ‘beginners-probleempjes’ gamen er op dit moment nog zo’n 300.000 Japanners met deze allereerste online Final Fantasy.

Ei van Columbus
Square zal met deze nieuwe MMORPG niet opnieuw het Ei van Columbus uit gaan vinden. Maar dat kun je eigenlijk ook niet verwachten van de Japanse software-gigant, gezien ze pas voor het eerst zo’n soort game gaan maken. Daarom kunnen wij zoals bij elke MMORPG vooral uit gaan kijken naar veel verschillende rassen, verschillende uiterlijken en diverse mogelijkheden om je character verder te kunnen ontwikkelen.
Omdat Final Fantasy XI een MMORPG is kunnen we de game heel makkelijk gaan vergelijken met de andere MMORPG op de PlayStation2, EverQuest Online Adventures. En als we beide games met elkaar gaan vergelijken kunnen we gelijk vaststellen dat Final Fantasy XI over de betere graphics beschikt. Maar misschien bedekken deze mooie graphics de mindere gameplay? Nee, die kans is niet zo groot… Square heeft namelijk altijd de gamers kunnen entertainen met boeiende en uitdagende gameplay.
Helaas is er ook slecht nieuws voor de meer actie-georienteerde gamer. Het lijkt er op, in tegenstelling tot EverQuest Online Adventures, dat deze Final Fantasy game wederom gebruik zal gaan maken van de traditionele turn-based gameplay. Erg jammer vind ik dit, maar de echte Final Fantasy gamer zal dit waarschijnlijk niet erg gaan vinden.
Square heeft ook een leuk bijkomstigheidje bedacht, je kunt namelijk als PS2 bezitter online tegen PC bezitters spelen. Dit is natuurlijk best leuk nieuws voor de fans, de fanbase kan hierdoor nog groter worden, twee platforms online met dezelfde is namelijk nog altijd meer dan 1.

FF (haha) wachten
Ik zou graag tegen je willen zeggen om nu gelijk keihard naar de winkel te rennen. Maar dit heeft weinig zin, vooral omdat deze game officieel nog niet eens is aangekondigd voor onze Europese markt, laat staan dat er een releasedate bekend is. Eind 2004 of begin 2005 lijken echter redelijke prognoses, nog even wachten dus.
Het succes van deze game is voor een groot deel afhankelijk van de beschikbaarheid van de PlayStation Hard Disk, je kunt namelijk zonder zo’n apparaat niet eens deze game gaan spelen. En, ik was het bijna vergeten, de uitbreidingspakketten zullen zeer waarschijnlijk bij de gewone game worden geleverd. Altijd handig natuurlijk…

  1.   
    Fox's avatar

    als je echt een die hard FFX speler bent/was is dit wel iets leuks.
    maar als je er nog nooit van gehoord hebt NIET AAN BEGINNEN