DTM Race Driver: Directors’ Cut

DTM Race Driver was bij zijn release, begin dit jaar, een game die goed verkocht en daarnaast ook nog écht leuk was. Dit kwam eigenlijk een beetje doordat er geen tot miezerige concurrentie was, maar nu zijn er Project Gotham Racing 2, Sega GT Online en nog veel meer racetoppers waardoor deze update van DTM Race Driver een beetje vergeten wordt. Dat is helemaal niet nodig…

Waarom niet? Dat lees je in de review.

Maart dit jaar kwam DTM Race Driver uit. Codemasters was toch niet helemaal tevreden met de game en stopte een directors’ cut in de planning, een verbetering. Wat is er dan allemaal verbeterd? Nou, niks. Er is alleen maar een online mode bijgekomen met Xbox Live ondersteuning en er spelen ook nog eens heel weinig mensen, waardoor je meestal met halflege servers zonder keus zit. Heb je het orgineel dus al? DTM Race Driver: Directors Cut is niet interressant voor jou. Heb je de oude DTM-game nog niet gespeeld? Voor een leuke prijs, slechts €39,99, is deze game voor jou.

Een verhaal in een racegame, kan dat?
DTM Race Driver was bijna een jaar geleden zo speciaal door zijn verhaallijn. Codemasters heeft namelijk een heus verhaal in deze racegame gestopt, het rammelt aan alle kanten, zit vol met clichés en geldt eigenlijk alleen maar als excuus om lekker te racen.
Ryan McKane is aan het begin van de game nog maar een kleine jongen. Zijn vader verongelukt tijdens een race, en wordt nooit meer wakker. Ryan en zijn broer maken dit langs de kant mee, en clichématig als de game is, Ryan wil later de beste racer van de wereld worden.
Wanneer je echt begint met spelen zit je broer al bij een raceteam en hij geeft zijn teambaas jou als tip. Je rijdt een paar proefraces en dan begint het pas echt: de e-mails van de grote teams stromen binnen en je bent al snel op weg naar de top. Dan komen er ook nog vrouwen en familieruzies in het spel en de soap is helemaal compleet…

Je carriére
Het menu in DTM is nogal opvallend, dit is namelijk je kantoor. Hierin kun je namelijk bijvoorbeeld op je computer inloggen, waardoor je de Career Mode opstart en nieuwe banen en auto’s kunt unlocken. Je kunt ook naar de achterkamer gaan, met heel toepasselijk Free Time op de deur en daar losse races spelen of de multiplayer eens uittesten.
Je carriére begint met een stel auto’s waarmee je eerder het gevoel van een slak dan het gevoel van snelheid krijgt, maar snel win je het beginnerstoernooi en wordt je pro, zodat er leukere banen en veel snellere auto’s beschikbaar komen.
Voor elke race kom je terecht in je garage, dit is ook gewoon een dik aangekleed menu en hierin kun je nog van alles aan je auto veranderen zoals de versnellingen, de downforce, de vering, de stabilisatie, de banden en de remmen van je auto. De verschillen zijn ook echt te merken, zodat dit een leuke extra is die Project Gotham Racing 2 bijvoorbeeld niet heeft.
Per race krijg je een aantal punten, afhankelijk van de plaats waarin je gefinisht bent. Degene met de meeste punten aan het eind van een (lang) kampioenschap (jij!) gaat door naar een hogere klasse waardoor je ook eens een race niet zo goed hoeft te eindigen om toch overall te winnen.

Aparte gameplay
DTM Race Driver is een circuitracer en komt dus nooit in de bebouwde kom, alleen op speciaal daarvoor gemaakte racebanen kan gereden worden. De gameplay van DTM is nogal apart, de meeste mensen houden ervan, maar er zijn er ook genoeg die hem minder goed vinden.
Je kunt namelijk niet sturen tijdens het remmen. Na een paar leuke potjes Project Gotham Racing 2, Need for Speed: Underground, Midtown Madness 3 en Sega GT Online is dat wel even wennen, en DTM zal dan waarschijn al snel weer in de kast of in de winkel liggen. Maar als je de slag eenmaal te pakken hebt is het wél leuk, je moet goed inschatten hoeveel snelheid je kunt en mag hebben in een bocht, en wanneer je moet remmen. Ervaring is de sleutel.
Daarnaast rijden de auto’s meestal nogal als een dweil. Midden in de auto zit een verticale as en het is mogelijk om daarom heen te draaien. Dit ziet er natuurlijk niet echt mooi uit, het speelt ook niet lekker.
En de andere auto’s rijden meestal in een treintje, in een groepje naar de finish. Inhalen wordt hierdoor wel héél makkelijk, kortom; Codemasters had wel wat meer aan DTM Race Driver mogen sleutelen.

Maar toch is er iets waardoor het gewoon tóch een leuk spel wordt, er zit iets in waardoor je alsnog als een natte dweil in een treintje als eerste de finish wilt halen. Geen kudos, geen geslip, niet draften in de slipstream en geen powerboosts. Wel lekker simpel racen.

Online
De online mode van DTM Race Driver valt een beetje tegen. Dat komt niet door de opties, je kunt kiezen uit vele circuits waarop je maximaal met z’n achten op kan scheuren. Je kunt ook een kampioenschap opzetten en zo een paar races rijden om een overall winner te krijgen. Wil je pitstops of kwalificaties? Geen probleem. En de weersomstandigheden, aantal rondes, realisme enzovoorts kun je allemaal instellen. Ook kun je een hele zooi bots toevoegen aan je race zodat je nog meer tegenstanders krijgt. Daar ontbreekt het dus niet aan, maar er zijn bijvoorbeeld geen scoreboards of opties om nieuwe auto’s of banen te downloaden.
En dan nog maar te zwijgen over het aantal spelers die er op dit moment online zijn. DTM Race Driver: Directors’ Cut is al weer een tijdje uit maar nog steeds is er geen kip te bekennen. Dat is het allergrootste minpunt aan de online mode, want alles is goed uitgevoerd, aan alles is gedacht en er is geen lag. Wat ook wel een beetje jammer is dat je maar met 1 persoon tegelijk online of op system link kan.

De splitscreen multiplayer is een stuk beter vergeleken met de Xbox Live mode, spannende races met je vrienden zijn geen uitzondering wanneer je met z’n vieren samen met veel computergestuurde auto’s over de banen scheurt. Maar als je in splitscreen wel met z’n vieren kan, waarom dan niet online?

Conclusie
Als je de orginele DTM Race Driver dus al hebt of gehad hebt is deze Directors’ Cut niks bijzonders. De online mode is dan wel goed uitgevoerd maar er ontbreken toch nog een aantal dingen, zoals gamers.
Heb je DTM Race Driver nog nooit gespeeld? Voor een leuke prijs, maar 40 euro’s krijg je de volledige game + deze online mode. Maar de graphics, het geluid, de gameplay, alles is nog hetzelfde en Xbox Live voegt ook niet veel toe aan de replay. Goed over nadenken zou ik zeggen…

Meer DTM Race Driver: Directors' Cut

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren