The Simpsons: Hit & Run

‘Doh!’ hoorde ik iemand roepen, wie was dat? Nee, het was niet iemand die een woord als doolhof of schoenendoos bedoelde. Het was namelijk Homer, die met een fantastische one-liner wereldberoemd werd!

Voor deze review had ik graag Homer en zijn gezin willen interviewen, helaas lukte dit niet helemaal! Hier is het telefoongesprek dat ik met Homer voerde…
Ik: Hai Homer, here’s GamersNet!
Homer: Doh!
Ik: No, GamersNet!
Homer: Bart, come here!
piep – piep – piep

En zo verliep het gesprek dus met de ‘verwaande’ familie Simpson, een beetje teleurstellend was het wel. Ik had graag een fantastisch interview met die lui gehad, maar het zit niet altijd mee. Gelukkig had ik de interview met The Simpsons niet nodig om een review te maken, en zie hier… de review!

Il fenomena
Wat Ronaldo voor het voetbal is, dat zijn The Simpsons voor de tekenfilms. Terwijl iedere tekenfilm na een aantal jaren langzaam doodbloedt of er spontaan mee stopt zijn The Simpsons al sinds de jaren ’80 op de buis te zien. En van alles wat goed is moet er tegenwoordig een hoop rotzooi op de markt komen, zoals actiefiguren en… computergames.
Helaas waren de computergames uit het verleden over The Simpsons een stuk slechter dan de tekenfilmserie zelf. Zo konden wij in het verleden β€˜genieten’ van The Simpsons in taxi’s en op skateboards. Deze games waren echter geen groot succes, de games hadden immers helemaal niks met The Simpsons te maken, het waren dan ook eigenlijk gewoon flauwe aftreksels van Crazy Taxi en Tony Hawk.

Literatuur
Het verhaal achter deze game zal wel nooit een prijs winnen voor ‘best story of the year’, het verhaal is dan eigenlijk gewoon hartstikke afgezaagd. Het zit namelijk zo: de wereld van The Simpsons wordt aangevallen door aliens. Deze aliens gaan op zoek naar aanhang, deze aanhang vinden ze in grote bijen met camera’s op hun hoofd. Door deze situatie geraakt heel Springfield (hier wonen ze) in paniek, er onstaat chaos en niemand weet wie de problemen zal moeten gaan oplossen. De familie Simpsons voelt zich echter geroepen om de stad van de ondergang te redden, en van hieruit maak je allerlei verschillende en spannende avonturen mee in wereld van The Simpsons.
Wat erg tof is aan deze game is dat een groot deel van The Simpsons wereld is nagemaakt, je ziet dus alle bekende gebouwen en dergelijke uit de tv-serie. Zo kun je met Homer, Bart, Lisa, Marge en Apu spelen… en dit alleen al is een grote verbetering ten opzichte van de vorige games met The Simpsons in de hoofdrol. Je hoeft immers in deze game niet in een andere wereld te spelen, en je hoeft ook niet te gaan boarden of taxi rijden. De stemmen van de characters worden gelukkig ook door de echte vertolkers gedaan, wat altijd wel goed is voor de sfeer in een game. Verder heeft ook de geestelijk vader achter de serie, Matt Groening, een aandeel gehad in het tot stand komen van deze game.

GTA
Zoals zo veel games de laatste tijd (met True Crime als bekendste voorbeeld) heeft deze Hit & Run ook gebruik gemaakt van enkele elementen uit de GTA serie, namelijk het ‘lenen’ van een auto. Alleen is dit in Hit & Run vriendelijker. In de GTA serie is het normaal om een auto aan te houden, de persoon uit de auto te werken, hem op straat te gooien, in elkaar te schoppen en vervolgens zijn geld af te pakken en weg te rijden. In Hit & Run hou je de auto aan, vraag je netjes of je naast de automobilist mag zitten, ga je zitten en heb je vervolgens de controle over het voertuig. Grafisch zit je dan wel naast de mobilist, maar in de praktijk ben jij de bestuurder. Dit is leuk uitgewerkt, en het scheelt lopen…
Hoe verder je komt in de game, hoe meer auto’s je kunt unlocken of kopen, totaal zijn er maar liefst 80 verschillende auto’s! De gameplay van deze auto’s zijn wel aardig, al is het geen Gran Turismo niveau. Het besturen van je auto kan in het begin wel lastig zijn, maar des te langer je met de auto’s rijdt krijg je ze steeds beter onder controle. Ik heb eerder verteld dat je met Bart en Lisa kunt gamen, maar zoals je waarschijnlijk zou weten zijn deze characters nog minderjarig. Gelukkig is er een oplossing, Bart heeft als eigen voertuig een raketachtige kart en Lisa heeft een of andere Malibu Stacey auto…

Conclusie
Is deze game het kopen waard? Is dit de beste The Simpsons game allertijden? Is dit niet weer zo’n zielige GTA rip off? Al deze vragen zal ik proberen te beantwoorden in een zin. Dit is de beste The Simpsons game allertijden (ook niet echt moeilijk), de game heeft zeker bepaalde elementen uit GTA en de game is best de moeite waard om te kopen als je een fan bent van The Simpsons.
Je kunt immers in deze game met de ‘echte’ characters spelen, met de echte stemmen en dit keer ook nog in Springfield. Voor de fans van de serie is dit een feest ter herkenning, en zeker de moeite waard. Ben je echter geen fan van The Simpsons, dan kun je deze game nog best kopen voor iemand anders voor onder de boom… Ach, de kerstgedachte!

 1.   
  simpsonsfreak's avatar

  i love simpsons.this is the best simpsons game ever 8) πŸ˜€ πŸ™‚ πŸ˜‰

 2.   
  simpsonsfreak's avatar

  moet je kope!!!!!!!!!!!!! 8)

 3.   
  matthijs 2088's avatar

  lol πŸ˜†

 4.   
  jorisje's avatar

  leuk voor een tijdje maar dan saai πŸ˜†

 5.   
  Eurbie's avatar

  ik vind het ook een goede game

 6.   
  Chainsaw Pwn4g3's avatar

  ”matthijs 2088″ schreef, "lol πŸ˜† "

 7.   
  Dotz's avatar

  Waarom geen fatsoenlijke reacties op deze review? Is deze game leuker/beter dan EA’s Simpsons The Video Game? πŸ™„