Tom Clancy’s Rainbow Six 3

Tom Clancy’s Rainbow Six. Wie kent deze überrealistische shooterserie op de PC niet..? Toen het eerste deel tegelijk met het gelijknamige boek in 1998 uitkwam werd deze game door velen bestempeld als ‘de moeilijkste game ooit’. Elk nieuw deel werd alsmaar lastiger en heftiger zodat de gamecommunity zich in tweeën splitste.
Het ene deel zweerde bij deze hardcore gameplay, het andere -overgrote- deel vond het maar niks, veel te moeilijk vonden ze het en het plannen zou teveel tijd kosten en saai zijn.
Ubi Soft zag dit in en bracht deze 2 delen weer bij elkaar. Rainbow Six 3 op de consoles is de brug over de kloof. Het plannen is weggelaten, de game is ietsje makkelijker gemaakt maar de supertoffe actie en de ongelooflijke spanning is er nog. Hopelijk komt Rainbow Six 3 binnenkort ook naar de Playstation 2 en de Gamecube, want van deze topkwaliteit wil iedereen genieten…

Clancy-product
Rainbow Six 3 is een game naar een verhaal van Tom Clancy. Daar hoef je je dus niet druk over te maken. Er ijzersterk plot laat jou de hele game op het puntje van je stoel zitten, met een hartslag van rond de 120 slagen per minuut. Alle OPEC landen hebben de oliekraan in 2008 naar de Verenigde Staten dichtgedraaid door hun anti-terrorisme, behalve Venezuela. Dat wordt dus ruzie. Terroristen plegen over de hele wereld aanslagen met als doel het terroriseren van Venezuela. En jij met je Rainbow Team moet natuurlijk weer dat proberen te verhinderen. Het Rainbow Team is een geheime divisie binnen de CIA waar alleen de besten van de besten werken. Deze 6-koppige groep opereert in vijandelijk gebiedt en is erop getraind om te doden. Hun belangrijkste taak is echter het redden van mensen…

In 14 missies die je over de hele wereld voeren los je het complot op. Corrupte regeringen, geheime terroristenorganistaties, spionnen, je komt ze allemaal tegen tijdens het ontrafelen van het verhaal. Je speelt de game onder andere in Zwitserland, op Curacao, in Canada en de States, in Kroatië en in Venezuela zelf. Verschillende plotwendingen maken de game echt verrassend, daarom zal ik de rest van maar niet vertellen…

De moeilijkste game ooit
Zoals gezegd: Rainbow Six 3: Raven Shield op de PC is de moeilijkste game ooit. Dit spel is van grote, grote klasse maar de hoge moeilijkheidsgraad wou de pret nog wel eens drukken. Een controller is natuurlijk een stuk lastiger mikken dan een muis en daarom is de game een stukje makkelijker gemaakt, hij is nog steeds erg pittig. In de PC-versie was je al met één kogel in je lijf na het hiernamaals gestuurd, op de console-versie zal dat niet gebeuren, maar naar 3 of 4 keer geraakt te zijn zul je zeker dood zijn. Eén granaat is meestal fataal voor je hele team.
Rainbow Six word namelijk in teamverband gespeeld, in totaal 4 commando’s. Jij bent Domingo Chavez en de leider van het Rainbow team. Je teammaten heten Dieter Weber, Louis Louselle en Eddy Price, die allemaal minstens zo goed in schieten en vechten zijn als jij. Je kunt je teammaten orders geven die zeker niet voor de poes zijn, alle orders die je nodig hebt zijn aanwezig, en dat zijn er wat, bijna 100. Wanneer je een deur binnen wil stormen, oog in oog staat met een aantal vijanden of je je in een ander hectisch moment bevindt kun je op de blauwe knop drukken en je teammaten opdrachten geven. Als er bijvoorbeeld een kamer binnengestormd moet worden, vol met terroristen, is het verstandig om je team eerst een granaat naar binnen te laten gooien. Je geeft dan bijvoorbeeld het commando Open, Frag and Clear. Je team blaast eerst de boel op en schakelt daarna de resterende vijanden uit. Wanneer er 2 deuren die kamer ingaan kun je het commando Zulu gebruiken. Pas wanneer je dat commando geeft zal de actie uitgevoerd zodat jij tegelijk naar binnen kan gaan zodat je nog meer voordeel hebt. En het tofste is dat het allemaal net echt word gemaakt door een leuke extra…
In de Full Version (in doos, 69.99 euro) van Rainbow Six 3 zit namelijk een heuse headset die je kunt gebruiken om alle orders te geven, mondeling. In de praktijk werkt dit erg netjes al moet je soms wel een beetje hard en duidelijk spreken. Deze headset is ook te gebruiken als Live-headset, dus het is die 10 euro extra meer dan waard. De game is ook zonder headset te spelen.

Rainbow Six 3 vs. Counter-Strike
Dat is in grote lijnen de gameplay van Rainbow Six 3; Een team-based firstpersonshooter die behoorlijk realistisch is. Waar hebben we dat eerder gehoord? Precies, bij Counter-Strike.
Deze beste online shooter aller tijden is nu ook op de Xbox, daarom levert deze game goede concurrentie voor Rainbow Six 3. Er zijn echter een paar dingen waardoor Rainbow Six 3 Counter-Strike in de schaduw laat staan.
Zo heeft Counter-Strike geen echte singleplayermode, Rainbow Six 3 heeft dat wel. Een hele vette singleplayercampaign en een multiplayermode die niet onder doet voor Counter-Strike.
Tweede pluspunt van Rainbow Six 3 is dat deze game er beter uitziet. Veel beter. Rainbow Six 3 loopt op de (opgevoerde) Splinter Cell engine en dat is te merken. Alles is gewoon heel erg mooi en de lichteffecten (of die nou uit een lamp of uit een geweer komen) zijn echt keurig. Alles ziet er gewoon net iets mooier, strakker en vlotter uit. Het geluid van Rainbow Six 3 is ook dik in orde. Van de beste muziek die er op sfeergebied is tot alle coole geluidseffecten en voiceovers zoals het geknal van je wapens of de stemmen van je teammaten.
Begrijp me niet verkeerd, ik loop hier niet te zeiken op Counter-Strike, CS is ook een goede game die je geld zeker waard is, maar Rainbow Six 3 vind ik net iets beter. Dat ligt denk ik aan het gevoel. Het heeft iets, iets, iets -tja hoe zeg je dat-, iets magisch. Gevoelsmatig. Rainbow Six 3 heeft een gevoel wat je bij een topper hebt. Het gevoel dat je hebt bij Halo, bij Project Gotham Racing 2 en bij Star Wars: KotOR. Dat betekent, juist ja, dat Rainbow Six 3 een van de beste games van dit jaar is!

Online
Dat komt mede door de online optie. Verschillende speeltypes worden onderverdeeld in 2 categoriën; Cooperactive en Adversarial. In de cooperactive speelvarianten, Mission en Terrorist Hunt neem je het op tegen de terroristen in de missies uit de campaign. Een Mission is gewoon een missie met maximaal 4 spelers, bij Terrorist Hunt heb je maar een doel: killen.
Adversarial is meer op jezelf gericht, maar er zijn wel teambased opties zoals Team Survival. Dit is eigenlijk Team Deathmatch maar omdat ook Rainbow Six 3 met een rondesysteem werkt zul je moeten wachten tot het volgende potje om weer mee te doen. Daarnaast is er ook gewoon Survivalen en Sharpshooter, waarbij je wel kan respawnen.
Rainbow Six’ multiplayermode doet niet onder voor die van Counter-Strike, helemaal niet. Rainbow Six’ heeft ook veel toffe wapens, coole maps en leuke opties. En dat alles zonder lag. In Rainbow Six 3 kun je ook nieuwe content downloaden zoals levels of wapens. Scoreboards zijn ook aanwezig die dynamisch zijn en je een echte ranking geven die in elkaar wordt gezet door een lastig sommetje dat uitrekent hoe goed je écht bent. Anyway, de multiplayer is dik in orde.

Conclusie
Tom Clancy games kun je meestal zonder uitzondering blind kopen, Rainbow Six 3 maakt dat meer dan waar. Topklasse!

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren