NBA Inside Drive 2004

Dit jaar zijn er NBA Live 2004, ESPN NBA Basketball, NBA Street vol. 2 en nu dus ook NBA Inside Drive 2004. Als je een Xbox hebt, is die laatste een goede keus…

Zoals gezegd zijn er dit jaar 4 basketballtitels uitgekomen, waardoor het moeilijk wordt om te kiezen. Hou je van rcade, stop dan met lezen en ga NBA Street 2 kopen. De andere 3 titels; EA’s NBA Live 2004, Sega’s ESPN NBA Basketball en Microsofts’ eigen NBA Inside Drive 2004 zijn allemaal meer gericht op simulatie. Als je de scores vergelijkt halen alle 3 de titels gemiddeld zo rond de 8,5. NBA Inside Drive 2004 heeft echter Xbox Live en XSN Sports, dus als je daarover beschikt zit je bij Microsofts’ first party titel goed. Maar lees eerst even de review…

Niet veel veranderd
Om de review te beginnen wil ik meteen even zeggen dat NBA Inside Drive 2004 niet zo heel veel verschilt van NBA Inside Drive 2003, te weinig om ze beiden te hebben. Er zijn een paar nieuwe features aan de gameplay toegevoegd, de graphics zijn opgevoerd en er zit nu Xbox Live bij.
Heb je editie 2003 dus al (gehad), lees dan niet verder en ga wat anders doen. Hecht je veel waarde aan Live dan wil NBA Inside Drive 2004 (NBA ID 2004) wel interressant worden maar het is beter om je geld aan een andere topper uit 2003 te besteden. Begrijp me niet verkeerd, dit is een basketballgame van de bovenste plank, maar straks maak je jezelf blij met een (dezelfde) dooie mus.

Voor de n00b
Iedereen kent basketball wel. Deze Amerikaanse sport bestaat nog niet zo lang maar is zeker één van de populairste sporten ter wereld. 5 tegen 5 spelers moeten een oranje, goed stuiterende bal in elkaars doelen proberen te gooien, een rode ring met een netje eronder, de basket. Wanneer je scroort krijg je 2 punten, maar van buiten de 3-puntenlijn wel 3 punten (jôh!). Degene die aan het eind de meeste punten heeft is de winnaar van het spel.
Lichamelijk contact is met mate toegestaan, je mag wel de bal uit iemands handen slaan. Je mag niet met de bal lopen, je moet hem ondertussen laten stuiteren, dribbelen. Je mag maximaal 2 passen zonder te dribbelen maken maar overspelen is altijd toegestaan (dat andere passen ;-)). Vooral lange mensen zijn goed in basketball, zij kunnen de passes beter opvangen, hoger springen en dunken, de bal van bovenin in de basket gooien. Maar voor NBA Inside Drive 2004 hoef je helemaal niet lang te zijn, je moet er wel een paar getrainde vingers voor hebben.

De handen en het hoofd
Vinden de handen en het hoofd NBA Inside Drive 2004 een leuk spel? Ja.
Aan de gameplay is dus vrijwel niks veranderd, toch leg ik hem even uit. NBA ID 2004 is een basketballsimulatie, de meest realistische van de 3 grote games op de markt: NBA Live 2004, ESPN Basketball 2004 en dus NBA ID 2004.
In de makkelijkste mode is het spel erg simpel, op ‘medium’ ook nog wel maar wanneer je met ‘hard’ speelt zul je toch wel wat geoefend moeten hebben. De AI is in die moeilijkheidsgraad erg netjes, je spelers gaan op goede plekken staan en lopen zich bijvoorbeeld veel vrij. Wat niet wil zeggen dat de verdediging van de CPU-tegenpartij slecht is, deze dekken vaak man-to-man maar soms ook wel eens zone-defense.

NBA Inside Drive 2004 heeft als hart de Franchise Mode, hierin neem jij een Amerikaans team een heel seizoen onder je hoede en probeer je de NBA te winnen. Je kunt spelen met alle teams uit die NBA, bijvoorbeeld de Chigago Bulls, de Los Angeles Lakers, de Seattle Supersonics en de Washington Wizards. Ook zijn er landenteams van natuurlijk het ‘Dreamteam’ van de States, maar ook Engeland, Frankrijk en andere landen zijn er in te vinden.
Ook zitten er een hoop bekende spelers in de game zoals natuurlijk Michael Jordan, Scottie Pippen, Dennis Rodman, Shaquille O’Neal en onze Dunking Dutchman Rik Smits.
Naast de Franchise Mode is er ook een Exhibition Mode, waarin je een enkele wedstrijd tegen je vriend of de Xbox kan spelen.

Dribbelen, passen en schieten is eenvoudig en al snel zul je je tegenstander helemaal uitdollen met mooie acties. NBA Inside Drive 2004 is dan wel behoorlijk realistisch, ze zijn bij Microsoft niet vies van een paar goeie trucjes.
De controls zijn dus erg goed en simpel, het zal niet lang duren voordat je NBA ID 2004 onder de knie hebt.
Naast zelf tactieken op te zetten kun je ook de Xbox dat voor je laten doen; één druk op de D-pad is genoeg. Dan komen er namelijk een aantal technieken en tactieken in een pop-upje tevoorschijn waarmee je je teammaten opdrachten kan geven zoals Go forward, Go back, All at basket, All at 3-line, enzovoorts. Dit kun je snel doen tijdens het spelen en het houdt je niet op.
Tactiek is dus vereist in deze first party basketballgame en de controls zijn ook tof gedaan. De handen en de hersens zullen dit een leuk spel vinden, reken daar maar op.

Live en XSN
NBA Inside Drive 2004 ondersteunt dus net zoals ESPN NBA Basketball Xbox Live, maar NBA ID 2004 is de enige basketballgame die ook het XSN Sports network ondersteunt. XSN Sports is een netwerk dat je Xbox, Xbox Live en je PC met elkaar verbind en je toernooien, competities en seizoenen laat organiseren, of je eraan laat meedoen. Voor verdere info over XSN verwijs ik je naar mijn artikel die daar uitgebreid op ingaat.
Op dit moment zijn er nog niet zo heel veel spelers op Xbox Live te vinden, alhoewel het verre van rustig, stil of leeg is. In de States is deze game redelijk populair maar hier in Nederland wil het nog niet zo vlotten met deze game. Maar gelukkig is er altijd wel iemand die tegen je wil spelen. Op XSN gaat het wel zoals het hoort, op dit moment zijn er zo’n 50 toernooitjes waaraan je mee kan doen, keuze genoeg.

Op Xbox Live verloopt NBA Inside Drive 2004 vrijwel zonder lag, ook niet met een Amerikaan. Het mag eerlijk gezegd worden; NBA ID 2004 is een van de leukste games tot nu toe om online te spelen. Bijna niks is beter dan een online sportspel. Je speelt relaxed en hebt genoeg tijd om met elkaar te praten.
Scoreboards en downloadable content zijn ook aanwezig, deze bieden je gewoon wat nodig is, meer niet. Simpele scoreboards, die toch een goed gevoel geven. Je wordt beoordeeld op het aantal gewonnen en verloren matches, plus je doelsaldo. De downloadable content laat je maandelijks Roster Updates downloaden, waarmee bijvoorbeeld spelers die in het echt van club verwisseld zijn, dat nu ook op je Xbox doen. Ook kun je standen uit de echte NBA competitie bekijken enzo. Voorderest zijn er Player Ranking Updates, wanneer Michael Jordan de laatste tijd klote speelt zal zijn AI in de game daar ook op aangepast worden. Al met al is de Online mode van NBA ID 2004 erg verzorgd en gewoon goed.

De ogen en de oren
Nadat ik dus geconcludeerd heb dat de handen en de hersens NBA Inside Drive 2004 een leuk spel vinden, moeten de ogen en de oren daar wel mee akkoord gaan. En dat gaan ze.
NBA ID 2004 ziet vrij mooi uit, maar hier en daar is wel een lelijke texture of een karteltje en blokje te vinden. De spelers en de stadions zien er over het algemeen goed uit, net zoals het publiek. De animaties zitten ook goed in elkaar, de basketballers springen, rennen, gooien en dunken goed en stijlvol, zoals je ogen dat graag willen zien. De camera neemt geen irritante standpunten in, langs de kant of achter de speler zelf, in third-person perspectief. De replays zijn mooi en brengen je acties goed in beeld.
Nadat we de ogen dus gehad hebben – en er vandaag de dag nog geen reukeffecten bij een game worden gestopt, dus de neus slaan we over – komen we aan bij de oren. Deze hebben ook niet te klagen. De muziek past goed bij de stijl, lekkere opzwiepende hip-hop beats komen uit je TV gerold die het spel relaxed houden. De sfeer in het stadion is goed, met het juichende publiek, toeters en fluitjes, enzovoorts. En de commentators hebben gewoon hun werk gedaan; de game voorzien van commentaar :-).

Conclusie
Op het totaalplaatje komt NBA Inside Drive 2004 tevoorschijn uit een goede basketballsimulatie, bijna even goed als ESPN NBA Basketball. Hecht je waarde aan XSN Sports, dan komt deze game als beste uit de bus gerold. Veel verschil tussen deze twee games is er niet, als je geen Live hebt wordt de keuze extra moeilijk door EA’s NBA Live 2004 die ook klasse is. Test ze alledrie eens uit zou ik zeggen, maar mij zul je altijd met NBA Inside Drive 2004 vinden. Kwestie van smaak.

  1.   
    voetbal's avatar

    goed spel