Links 2004

Golfen vond ik altijd een domme sport, totdat ik het als game speelde. Met Tiger Woods PGA Tour van EA was ik meteen verkocht, maar nu kom ik helemaal niet meer van mijn Xbox weg met Links 2004. Deze heeft namelijk een online mode, wat helemaal te gek is. Tiger Woods PGA Tour 2004 is over het algemeen een beter spel, maar door Xbox Live verkies ik Links 2004 toch boven EA’s golfgame. Lees de rest in de review…

Golfen werd een aantal jaar geleden door Youp van ’t Hek Knikkeren voor volwassenen genoemd. Links 2004 maakt dat meer dan waar. De gameplay is heel simpel, precies zoals golfen hoort te zijn. Het is eigenlijk een heel simpele sport, Links is niet anders en maakt er niks ingewikkelds van.
Tiger Woods wil nog wel eens lastig worden maar is toch erg makkelijk en daardoor gaat de game soms vervelen, Links 2004 is ten allen tijde een simpel spel met tóch een grote uitdaging. Dat is knap.

Een balletje slaan met een stokkie
Golf is over het algemeen een vrij bekende sport en iedereen kent het principe van een balletje slaan met een stok wel. Bij golfen is het de bedoeling om een harde, witte bal met een ijzeren stok, een club in een gat, een hole te slaan, aan de andere kant van de golfbaan. Je swingt met je club, geeft het balletje een hengst en slaat hem dan weg vanaf de tee. Dan komt hij, -hopelijk-, een stuk verder terecht op het nette gras, de fairway, of vlakbij de hole, de green. Je slaat de bal net zo lang totdat hij bij de green is en dan kan het putten beginnen. Met een speciale club sla je hierbij de golfbal in de hole.
Per golfbaan, of hole is een aantal slagen berekend waarin die hole te halen is, de PAR. Doe je er één slag minder over, dan heet dat een birdie, oftewel ‘1 under PAR’. Doe je er één slag langer over dan heet dat een bogey. Het is de bedoeling om in zo weinig mogelijk slagen je bal in de hole te krijgen, om zo een zo laag mogelijk totaal te krijgen over de hele golfcourse van meestal 18 holes. De PAR is dus slechts een graadmeter.

Je eigen golfcarriére
Natuurlijk zit niet iedereen te popelen om te gaan golfen als beroep, maar in Links 2004 zul je wel moeten. Wanneer je de career mode opstart moet je eerst je digitale ‘ik’ maken, om daarmee de holes op te gaan. Dit poppetje kun je aankleden met alles en nog wat, van stoere en wijde jassen tot poloshirts en nette broeken, van alledaagse t-shirtjes tot sexy topjes.
Ook innerlijk kun je dit figuur aankleden, met jawel, siliconen, eh.., ik bedoel ervaringspunten. Je kunt dingen als Power, Control en Accuracy, Putting en Chipping, Flopping en Punch Shots allemaal opwaarderen, tegen een prijs. Geld verdien je in de Career Mode door toernooien te winnen en uitdagingen te volbrengen. Er zijn 4 Tours waar je in mee kunt doen, de Rookie, Pro, Champion, Medal en Legend Tour, en beetje bij beetje wordt het je steeds moeilijker gemaakt. Eerst kun je alleen aan een paar toernooien en uitdagingen, skill events meedoen, op het eind kun je het kampioenschap van de Tour spelen en naar de volgende gaan. Toernooien en kampioenschappen zijn simpel, haal in zo min mogelijk slagen alle 18 holes en grab your price! Skill events zijn echter anders en variëren nogal. Soms moet je een bal zo ver mogelijk slaan, soms moet je een bal zo dichtbij de hole slaan als je kunt en soms moet je een aantal lastige parcoursen binnen 2 of 3 slagen halen.

Naast de Career Mode kun je ook in de Challenges Mode keiharde Dollars vergaren, dat zijn er trouwens in totaal 47 Miljoen.
Maargoed, deze Challenges Mode biedt dezelfde soort uitdagingen als de Skill Events in de Career Mode, maar nu met wat extra opties. Er zijn 3 eisen per uitdaging, wanneer je de moeilijkste optie haalt krijg je 3 golfballen, wanneer je het gemiddelde niveau van een level haalt krijg je er 2, en loop je wat te klooien dan krijg je er maar één. Die golfballen zijn geld waard, maar kunnen je ook naar een hoger level brengen. Er zijn 4 levels, Copper, Silver, Gold en Platinum, oftwel 4 moeilijkheidsgraden. Per level zijn er 6 tot 10 uitdagingen te doen en wanneer je genoeg golfballen hebt kun je naar een volgend niveau gaan. Haal je alles perfect, haal je alle 96 golfballen, dan staat er een leuke verrassing op je te wachten…

Het is dus belangrijk om geld te winnen en zo beter en beter te worden, maar je kunt ook relaxt een paar losse holes slaan. Vergeet echter niet dat dat persoontje dat jij traint het immers wel opneemt tegen je vrienden en de rest van de wereld op Xbox Live. En dat brengt ons bij…

De multiplayer
De multiplayer in Links 2004 zit goed in elkaar. Heel simpel kunnen tot 4 vrienden aanschuiven bij een potje golf en het tegen elkaar en jou opnemen. Ook kunnen er bots toegevoegd worden aan de match. Maar het probleem bij golfgames is wel dat je ombeurten speelt, en dat maakt het soms wat saai. Maar met wat te eten en te drinken is dit echt een van dé relaxte games die je met je vrienden kan spelen!
Maar Links 2004 biedt meer, namelijk XSN en Xbox Live. Je kunt het tegen maximaal 3 andere spelers opnemen, ook in teamverband. Er is niet of nauwelijks lag, er worden scoreboards bijgehouden en er kan in de toekomst nieuwe content gedownload worden, zoals nieuwe holes of spelers. En dat ‘linkt’ ons heel toepasselijk naar…

De holes en de golfers
Om een lang verhaal kort te maken: Links 2004 kent 9 verschillende golfbanen en 19 verschillende spelers.
Om een kort verhaal lang te maken ga ik hier nog even verder op in.
Van de 9 golfbanen bestaan er 8 in het echt en is er eentje verzonnen. 9 lijkt weinig maar als je je bedenkt dat elke golfbaan uit 18 holes bestaat ben je toch wel even bezig om op alle holes en banen een goede speler te worden. De golfbanen zijn (volgens de game) de meest bekende golf-resorts van de wereld, waaronder Oakmont, St Andrews en Greywolf. Het niet-bestaande level, Ocean Mill is niet minder leuk dan de andere, steile kliffen en holes dwars over zee en watervalletjes zijn erg spectaculair.
De 19 verschillende spelers zijn wel een beetje teleurstellend, daarvan zijn er maar 4 echtbestaand. Garcia, Weir, Parnevik en Sorenstam zijn niet echt de bekendste golfers die iedereen kent, nee dan Tiger Woods 2004, waar dat wel goed is geregeld. Maar gelukkig zijn er dan nog 15 andere golfers over die erg cool zijn en je kunt zelf ook eindeloos nieuwe spelers maken en ze naar hartelust aankleden. Toch hoop ik stilletjes dat er meer ‘echte’ golfers binnenkort te downloaden zijn.
Qua sponsors zit het met Links ook niet top, maar zeker niet slecht. Taylormade, Mizuno, Ogio, Cobra, Callaway en Ping zitten allemaal in de game en je kunt van deze merken allerlei broeken, shirtjes, schoenen, petten, handschoentjes en clubs aantrekken en Suunto G9 is erbij gehaald voor de metingen op de holes. Veel sponsors dus, maar weer geen Nike, Adidas, Reebok enzovoorts die wel in Tiger Woods 2004 zitten.

De controls
Het slaan van de bal doe je met de linkeranaloge stick. [Echt niet, met je golfclub! – Red.] Deze beweeg je naar achter, en dan in een goed, snel en gelijk tempo naar voren. Hoe beter je dit doet, hoe preciezer en harder je de bal slaat.
Wanneer je op de groene ‘A’-knop drukt kun je de plek bepalen waar de bal neer moet komen, maar je hebt geen garantie dat je raak slaat en dat de bal daar echt neerkomt. Dingen als wind, luchtdruk, weersomstandigheden, hoogteverschillen enzovoorts spelen allemaal mee, maar het belangrijkst is toch wel de slag zelf. Op de Heads Up Display (HUD) is namelijk een balkje te zien, deze gaat naar onder wanneer je het knuppeltje op de controller naar achter trekt, en uiteraard naar boven als je hem naar voren beweegt. Dit balkje telt een aantal streepjes, waarvan er één geel is. Dit is de aanbevolen kracht en snelheid waarmee je de bal moet slaan. Raak je deze of in de buurt, dan zal de bal niet ver van de plek komen waar je hem op gericht hebt. Onder dit gele balkje is een rood vlakje, begin je hierin met je swing dan is het foute boel. Je bal komt niet ver, in het zand of het water, en dat kost je weer een aantal slagen.
Je kunt ook selecteren wat voor een slag je wilt doen, een gewone (Straight), of anders Chippen, Floppen, Punchen, Putten of Blasten? Elke slag heeft zo zijn plus- en minpunten en je moet maar weten wanneer ze handig zijn. Maar áls je ze eenmaal goed weet te gebruiken wordt het ook echt een stuk leuker.
Daarnaast kun je ook nog kiezen welke golfclub je wilt gebruiken. Een zware, om goed tegen de wind in te slaan of om hoger te kunnen komen, of een lichtere, om ver mee te slaan? Ook heb je nog bijvoorbeeld speciale Put-, Chip- en Flopclubs.
Al met al voelt dit systeem erg goed aan op een controller, daar kan een muis weinig tegenin brengen. Klasse!

Beeld en geluid
Links 2004 is Xbox Exclusief, first party én een belangrijke titel voor Microsoft en daarom kan het ook haast niet anders dat Links 2004 er niet mooi uitziet. Dat is dus ook niet zo.
Alles ziet er gewoon lekker fris uit, de kleuren, de vormen, ga zo maar door. De replays zijn ook goed verzorgd en speciale effecten zijn er ook volop. Dit alles draait op een keurige framerate zonder haperingen. Oké, Tiger Woods ziet er dan nét iets beter uit, maar Links blijft niet ver achter.

Qua geluid zit het ook wel goed, de meeste muziek is wel oké, de geluidseffecten op de holes zijn er ook volop zoals fluitende vogels, ritselende bladeren, de regen het publiek dat ‘Aaahhhhh…’ roept wanneer je mist en nog veel meer. De commentators zijn soms wat irritant maar meestal houden ze hun kop wel.
Toch is het een beetje stil tijdens het gamen, gelukkig biedt de Custom Soundtrack-optie uitkomst

Conclusie
Heb je geen Live? Huur, Leen, Koop of Steel dan Tiger Woods PGA Tour 2004.
Heb je dat wel, Links 2004 is je ding.

Meer Links 2004

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren