Track Mania

De laatste weken werden wij geteisterd met titels waar veel, heel veel van werd verwacht, vele titels kwamen deze verwachtingen deels, of zelfs niet waar wat dus tegen viel.
De verrassing die het onbekende TrackMania van het nog onbekendere Nadeo ons bracht viel daarom ook erg in de smaak.
Vele gamers downloaden massaal de demo die op het net stond en het verslavingsgehalte steeg enorm, nu ligt de volledige versie in de winkel, maar is het dan nog wel zo leuk?


TrackWatte?

De eerste game uit de stallen van het Franse Nadeo is TrackMania, een arcade racespel waarin jij zelf de banen mag maken.
Een Roller Coaster Tycoon achtig idee wat aardig aan kan slaan mits het goed uitgewerkt wordt.
Het concept is simpel, maak eerst een racebaan met vele obstakels en jumps die jij zelf kan kiezen, en probeer hier vervolgens de snelste tijd op te zetten.
De Online-demo wist aardig aan te slaan, en gamers wilden koste wat kost steeds maar weer een snellere tijd neerzetten.

Natuurlijk bevat de game verschillende spelmogelijkheden, in de Single Player kan je kiezen voor een Puzzle- en de Race Mode.
In de Puzzle Mode is het de bedoeling dat jij met een bepaald aantal stukken die jij krijgt toegereikt een weg van het begin (Start-Unit) tot het eind maakt (Finish-Unit) om hier vervolgens een tijd op te zetten die jou misschien wel een Bronze, Zilvere of Goude-medaille kan opleveren.
De Race Mode is voor de wat minder ervaren puzzelaars onder ons, hier is de baan al gemaakt en zul jij er weer een snelle tijd neer moeten zetten.
Zorg trouwens dat je niet cheat, want een Check-point ontlopen levert je niks op.

In totaal zijn er zo’n 50 challenges over verschillende landschappen.
De gamers die de Demo speelden zullen de woestijnlocatie wel herkennen, hier rijdt je door een soort Grand Canyon in een American Muscle car.
De overige 2 landschappen zijn het sneeuwlandschap in China, en het rallylandschap die je met een klein maar pittig wagentje mag rijden.
Toch nog enige variatie, die ik niet had verwacht wanneer ik de demo nog speelde.

Multiplayer

Nadeo heeft het gelijk goed aangepakt en een Multiplayer modus in Track Mania gedaan.
Deze mode is verslavender en humoristischer dan de Solo optie, maar is stukken minder uitgewerkt.
Het is mogelijk om op jouw eigengemaakte banen, die je weer samenstelt met gekochte wegdelen, online te gaan racen.
Je hebt hier twee opties, of je rijdt in Rounds (een keer per ronde racen) of met Time Attack (de baan is voor een bepaalde tijd open, dus probeer telkens maar weer je tijd te verbeteren)
Time Attack werkt dan aardig goed, maar Rounds is wat minder fijn wanneer er op lange banen wordt geracet, mocht je bijvoorbeeld van de weg raken, dan zul je moeten wachten tot de volgende ronde begint.

Een ander nadeel is de collision die de andere rijders met de baan hebben.
TrackMania bestaat uit smalle wegdelen, en dus het botsen met andere rijders is gelukkig voorkomen omdat je als soort van geest door elkaar kan racen.
Maar het gevolg hiervan is dat jij anderen door vangrails, wegdelen, bomen, en noem maar op heen ziet gaan, zonder dat dit “schade” oplevert, en zonder dat ze “echt” van de weg raken.
Maar zoals ik al zei, de multiplayeroptie laat jou de tijd vergeten, en voor je het weet tikt de klok van middernacht terwijl je geen benul ervan hebt dat je al zolang bezig bent.

Conclusie

Op grafisch gebied ziet de game er nog best goed uit, je hebt een perfect gevoel voor snelheid en haperingen zijn niet te vinden.
Vooral de Rallyomgeving ziet er goed uit, met bomen, kastelen, water en een wetlook effect op de weg a la Need for Speed: Underground.
Alleen de collisions vormen een minpunt in dit gedeelte.
Geluid is goed, maar je hoort het te weinig, soms komt er een irritant deuntje door, soms hoor je wat slippende banden.
Verder zijn het vrij standaard melodietjes die je hoort, maar bij een game als TrackMania moet je niet perfecte geluidseffecten verwachten.

Wat je al zag bij de demo is dat TrackMania een verslavend spel zou gaan worden, die je zo uren achter elkaar zowel offline als online tijden laat neerzetten.
Bij de hele versie is hier weinig aan veranderd, nog steeds zit je tot laat in de avond net even een halve seconde van je tijd weg te tikken.
En met de grote variëteit van banen, bouwopties, en challenges is TrackMania een hele solide game.
Het is voor vrijwel iedereen mogelijk plezier aan TrackMania te beleven, download de demo, staat de game je aan, dan zit er niets anders op dan als een speer naar de winkel te rennen!

Meer Track Mania

19/3/2005Trackmania Sunrise 0
  1.   
    ckerigon's avatar

    heb het spel gekocht voor 1 euro LOL