True Crime: Streets of LA

Van de makers van Vigilante 8 reeks verschijnt er nu een game over de straten van LA. En je weet het, op de straten van Los Angeles is altijd wel wat te beleven.

Zo wonen er vele beroemdheden in Los Angeles, van Madonna tot Snoop Dogg en daarvan weer tot Arnold Schwarzenegger. Een stad die om de paar jaren te maken krijgt met een forse aardbeving, dit doordat de stad op de San Andreas kloof ligt. Een stad die in de staat ligt waar filmsterren gekozen worden tot gouverneur, zie bijvoorbeeld onze Oostenrijkse vrind Arnie. Een stad waar mensen een hopeloze toekomst tegemoet gaan, mensen die in ghetto’s een hopeloos bestaan lijden. Een stad waar de beste basketbalvereniging ter wereld is gehuisvest, een stad… Je hebt het nu wel door zeker!

Rip-off
Toen True Crime voor het eerst aan de buitenwereld werd getoond waren de reacties niet allemaal even populair. Veel magazines en sites schreven deze game rechtstreeks het graf in, ze spraken van een regelrechte schandeloze rip-off. Nog nooit was er in de historie van de computergames een game zo erg nagemaakt in een andere game schreven diverse ‘experts’, doelend op de grote gelijkenis tussen GTA en True Crime.
En eigenlijk kon je deze mensen geen ongelijk geven. Er waren auto’s die je kon stelen, geweren, geweld, vrouwen en een virtuele gamestad waarin je kon rijden. Maar ja, dit alles buiten beschouwen latend probeerde ik me zo goed mogelijk te concentreren om deze game zo objectief mogelijk te gaan reviewen. Ik zal dan ook proberen om zo weinig mogelijk het woord GTA op papier te zetten, maar of dat gaat lukken?

Kang, Nick Kang
In True Crime speel je de rol van Nick Kang, een jongen met minder hersenen dan lood in zijn pistool. Een roekeloze politieagent die niet geeft om regels, wetten en andere dingen die zeggen dat je iets niet mag. Hij heeft het uiteindelijk zo fout gedaan dat hij zijn badge mag gaan inleveren. Gelukkig krijgt hij van de Elite Operations Division (EOD) de mogelijkheid om zijn fouten uit het verleden te beteren, een zogenaamde ‘second chance’. Voor deze EOD moet hij infiltreren bij de Chinese maffia, om na te gaan of er een link is tussen de Chinezen en de Russen. Nick heeft een Chinese achtergrond, wat wil je met de naam Kang, waardoor hij perfect in de profielschets van de klus past. Maar hij heeft de vervelende gewoonte om altijd op het verkeerde plaats te voorschijn te komen…

Hetzelfde
De gameplay draait om: schieten, autorijden, sneaken, vechten en nog meer schieten. Door deze handelingen kreeg ik snel het idee dat ik constant in herhaling viel. Het vechten eindigt toch vooral bij hersenloos knoppen rammen, wat eigenlijk wel heel jammer is. Een paar van die hele vette combo’s die je in vechtgames als Virtua Fighter 4 doet hadden hier zeker niet in misstaan. Naast het vechten ben ik ook niet erg tevreden over het sneaken. Dit is namelijk, net als het hele spel, veel te gemakkelijk. Het is nog makkelijker dan het sneaken in de Easy Mode van Metal Gear Solid, en dat wil wat zeggen.
Het schieten en het autorijden zijn een stuk beter uitgewerkt. Zo is het erg tof om tijdens het autorijden de tijd wat langzamer te laten gaan, waardoor je gemakkelijker op de banden van de ‘bad-guys’ schiet.
De missies die je speelt hoef je niet in een vast tempo te verrichten, als je wilt kunt je tussen de missies door nog allerlei submissies doen, zoals het arresteren van een ‘shoplifter’ of het stoppen van een openbare vechtpartij. Deze submissies zijn een leuke afwisseling van de normale missies, een van weinig echte originele punten van deze game.

Sorry
En ik heb nog zo geprobeerd om niet nog een keer GTA neer te kalken op de pc, maar dit is helaas niet gelukt… Vooral omdat True Crime zo enorm veel op GTA lijkt, dat je er simpelweg gewoon niet omheen kunt! Ik heb al een aantal keren eerder de gelijkenis met GTA duidelijk gemaakt, maar de vergelijking die er nu aankomt is er ook eentje, wel een kleine vergelijking, maar het is een vergelijking.
In GTA waren bekende stemmen te horen, Michael Jackson was ook te horen met een van zijn vele ki… hits uit de jaren ’80. En omdat GTA bekende stemmen had en dergelijke hebben de makers van True Crime ook besloten om bekende mensen in te huren voor hun stem. Zo kun je onder anderen de stemmen horen van Christopher Walken, Michelle Rodriguez en die van Gary Oldman. De nummers die je te horen krijgt terwijl je aan het spelen bent komen van ‘Doggfather’ Snoop Dogg (ook speelbaar), Ice Cube en nog een aantal anderen.

Ehhm…
Nu heb je een review natuurlijk niet gelezen om je tijd te verdoen, vandaar dat ik nu ga zeggen of het de moeite waard is om je zuurverdiende muntjes uit te geven aan dit spel. Eigenlijk is dit een hele moeilijke vraag: de game is zeker niet slecht en ik heb me eigenlijk wel prima ermee vermaakt! Maar aan de keerzijde van de medaille vind ik ook dat er niet echt heel veel origineels in deze game aanwezig is, behalve dan het systeem tussen de missies en de submissies.
Deze game is een aanrader als jij een gamer bent die geen genoeg kan krijgen van games als GTA en The Getaway, bevat echter wel dat het fictieve LA in deze game niet even druk is als Londen of Vice City. Vond je de hierboven genoemde games drie keer niks, laat dan True Crime: Streets of LA in de winkels liggen voor de fans…

  1.   
    i7 Grendel's avatar

    Ik heb het op de PC, maar toch geef ik even een mening. Best leuk spel. Het mist alleen de échte “Free Roaming” omdat je altijd met een missie zit. Soms heb je tussendoor wel tijd op straatproblemen op te lossen, maar nooit echt vrije tijd. Ziet er niet afschuwelijk uit, maar ook niet geweldig. Wapens zijn onrealistisch (heb jij een ander personage ooit 2 assault rifles tegelijk zien gebruiken? Auto’s sturen erg stijf. Een pluspuntje is is dat lastige stukken een alternatief einde hebben, zodat je niet die ene lastige taak moet voltooien om verder te komen. Je krijgt dan soms een heel ander einde van het spel. Is overigens het eerste linkshandige personage dat ik gespeeld heb (als je precies mikt, mikt hij met links).

  2.   
    Dotz's avatar

    Ik had deze game toch maar gekocht.. En ik heb er nu (2 dagen later) al spijt van 😥 Het is een slechte kopie van GTA.. Echt alles lijkt op GTA alleen dan met allemaal drukfouten.. 😡