Airline 69: Return to Casablanca

Gamen wordt steeds volwassener. In bijna elke huiskamer is wel een console of PC te vinden, Pa vermaakt zich prima met GTA, Unreal of Counter-Strike, zoonlief houd van Mario en Zelda, en Mama en dochter gamen samen op de EyeToy of spelen een potje Top Spin.
Maar dan komen er games als Lula 3D, BMX XXX en Airline 69 en krijg ik een hele andere kijk op het ‘volwassen’ gedeelte van gaming. Maar er dan een echte game van, like Dead or Alive: Extreme Beachvolleyball. Maar nee, men wil snel cashen en weet dat sex sowieso verkoopt. Of zit er toch meer achter…

Airline 69 is een point-and-click adventure, overgoten met een erotisch sausje met slechts een toefje droge, domme humor. Alhoewel ik point-and-click games eigenlijk heel vet vind konden noch de gameplay, noch de tieten en noch de humor mij in deze game boeien. Ook de puzzels niet, of andere vergezochte combinaties die je in dit soort games moet maken.

Airline 69: Return to Casablanca speelt zich af in de tropische badplaats Casablanca in Zuid-Marokko. Kruip in de huid van Wayne Johnson, piloot en avonturier die de kost verdient met drank smokkelen. Als hij tijdens een vlucht wordt overmeesterd door de beeldschone geheime agente ChouChou, wordt hij gedwongen van koers te veranderen en eindigt de vlucht in een felle luchtstrijd tegen vijandige straaljagers. Ze storten neer en pas dagen later komt hij bij in een hotel in Casablanca, waar ChouChou geheime gestolen documenten moet afleveren.
Ze besluiten samen te gaan werken, en vanuit een klein hotelkamertje starten ze hun business bestaande uit spionagemissies, sabotage, smokkel en het helpen ontsnappen van voortvluchtigen uit Casablanca. Ze saboteren zelfs een Duitse vliegbasis. Hier bemachtigt Wayne een nieuw vliegtuig, waarmee ze hun lucratieve business verder uitbreiden onder de naam Airline 69; hét adres voor speciale opdrachten. Neem een bordeel over, maak op een sexorgie-avondje foto’s waarmee je de bezoekers kunt chanteren, en nog veel meer spannende en erotische dingen!

Adventure, Sim en Action
Zo beschrijft de ontwikkelaar de game, een spel met lekkere wijven, een spannend verhaal en veel vrijheid. In de praktijk komt alleen dat eerste pluspunt tot zijn recht. Er zitten inderdaad veel mooie, schaarsgeklede vrouwen in het spel maar het lijkt een beetje alsof de makers meer hebben zitten rukken dan er een echte game van te maken.
Volgens de developers bevat Airline 69 vele adventure, simulatie en actiestukken, die zal ik allemaal even afkraken, ehh, bespreken.
Net zoals in elke andere point-and-click game klik je met de muis dingen aan in je omgeving, altijd 2D-achtergronden, vaak getekend en zonder enig gevoel voor diepte. Je kunt bijna alle voorwerpen aanklikken in een omgeving, een meestal heb je bepaalde voorwerpen nodig om verder te komen. Dat wordt pixel per pixel afzoeken dus en de gekste dingen met elkaar combineren. Vaak kom je hopeloos vast te zitten en dan biedt een Walktrough natuurlijk uitkomst, maar dat haalt 90% van alle fun weg. De eerste keer is een point-and-click game leuk, de tweede keer supersaai omdat je alles al weet.
Wanneer je begint met Airline 69 zie je een kaart van Casablanca voor je en kun je plekken aanklikken waar je naartoe wilt gaan. Je hebt meestal verschillende voorwerpen uit meerdere plekken nodig en die ene wachter is de vader van zijn dochter die bevriend is met een ander meisje die met een jochie gaat waarvan de moeder een kennis heeft die je eerst tevreden moet stellen met een onbegrijpelijk iets voordat de wachter je doorlaat. Je kunt geld verdienen door spelletjes te spelen en opdrachten te halen zoals het vinden van voorwerpen, het tevreden stellen van mensen, het vinden van voorwerpen, het tevreden stellen van mensen en natuurlijk het vinden van voorwerpen. Dat geld kun je besteden aan allerlei dingen die je in de meeste sexshops zo kunt vinden, maarja, dat zijn juist de dingen die je nodig hebt. Vreemd.
Het simulatiegedeelte bestaat uit het verwennen van meisjes. Je kunt kiezen uit verschillende dingen zoals een handje, een dildo, een spons, een raketje en nog meer voorwerpen, daarmee moet je op het goede lichaamsdeel klikken. Wanneer het verwende meisje klaarkomt is ze tevreden en zegt ze tegen de vader van een vriendinnetje van haar kennis’ zoontje (de wachter) dat je door de poort mag. Aha.
Het actiegedeelte is ook wat magertjes, dit bestaat meestal door het non-realtime besturen van een vliegtuig, meestal vanaf bovenaf met zicht op de achterkant waardoor je niet weet wat voor je opdoemt. Jullie begrijpen waar ik heen wil…

Audiovisueel
Airline 69 is voor 16 jaar en ouder, er zitten wel mooie ronde vormen zoals tietjes en kontjes in van de meisjes maar geen kutjes. Helaas, dat had het cijfer zeker 2 á 3 punten hoger gemaakt 😛
Airline 69 is getekend in een stripstijl die je ook wel uit bijvoorbeeld de ‘Rooie Oortjes’ kent, met veel uitvergrote en verronde reten en borsten. Maarja, het is 2D.
Daardoor komt alles wel erg scherp in beeld maar dan nog stelt Airline 69 een beetje teleur. Maar ach, wie let er op de beeldkwaliteit bij een adventure. De makers in ieder geval niet…
Het geluid, tja, wat moet ik daar nou over zeggen. Het is wel oké maar het muziekje is irritant. Zo dat is eruit.
Ten tweede zijn de voice-overs van de meeste karakters beter als ze bevredigd worden dan als ze gewoon met je praten, weer een bewijs dat ze daar bij Redfire meer rukken of krikken dan games maken…

Lang?
Een point-and-clickadventure speel je meestal maar één keer, dus dan moet het wel een lange en leuke één keer zijn. In het begin kun je alleen nog maar in Casablanca spelen en denk je echt: Is this all?. Maar later, als je je Airline 69 imperium eenmaal hebt opgebouwd kun je je stoute dingen ook in andere Marrokaanse steden uitvoeren, zoals Marrakech en Rabat. En daar is het allemaal net zo oversekst als in Casablanca. Is Marokko echt zo?
Je bent in ieder geval in 20 uur klaar met de game, al wens je soms dat dat wat korter was geweest, maar meest is Airline 69 toch best te pruimen, maar dat komt niet door de sex…
’t Is gewoon leuk, zo’n point-and-clickgame die we lang niet meer gezien hebben. Minder sex, meer gameplay en Airline 69: Return to Casablanca was een klein toppertje geweest.

Conclusie
Airline 69 is volgens de uitgever bekroond door Venus als ‘Best Erotic PC Game’ en staat in de aktueel in de ‘Vet Lekkere games top-5’ bovenaan. Dat zal dan wel komen omdat er niks beters in dit genre is te vinden.

Meer Airline 69: Return to Casablanca

  1.   
    pijphoer's avatar

    komt deze game uit 1995 ofzo?

  2.   
    jefke gamer's avatar

    nee ik denk uit 1980