Project Gotham Racing 2

Kijk ik TV, dan zie ik alleen nog maar een K in beeld, ga ik naar een bekende fastfood keten vind ik hier alleen een grote gele K op het gebouw, Ren ik naar de winkel om hier gek genoeg K’aas te kopen, wat ik niet eens lekker vind op mijn brood, en krijg ik een brief binnen dan is hier alleen een K te bespeuren met wat gelekte inkt.
Ik wilde over deze vreemde gebeurtenissen na denken, maar wat ik liever deed was Project Gotham Racing 2 spelen, het liefst nog zo vaak mogelijk, op de meest vreemde tijdstippen.
Toen drong het tot mij door, omdat ik zo erg bezig was met het verzamelen van zoveel mogelijk Kudos zag ik mijn hele leven als een grote PGR2, in elke actie die ik deed wilde ik Kudos verzamelen, meer en meer!
Waarschijnlijk ben ik een van de eerste die deze vreemde ziektevorm genaamd Kudolarisatie ondervonden heeft, maar je kunt er ja op zeggen dat er velen zullen volgen.


Kudos Are Back!

Wat Project Gotham Racing (en ook voorganger Metropolis Street Racer) zo speciaal maakte als racegame was het Kudos systeem, je hoefde niet meer per se als eerste over de finish te komen wilde je de race winnen.
Door middel van het rijden met stijl verdien je Kudospunten, dit kan op veel verschillende manieren zoals mooie slides maken en proberen niet te botsen met de vangrail of mede weggebruikers.
Mede door dit systeem en het feit dat PGR er redelijk mooi uitzag werd Project Gotham Racing een aardige launchgame en een van de betere racegames op de Xbox.
Maar omdat deze console van Microsoft ook al ouder wordt zijn we toe aan de tweede generatie games, waar Amped 2 ook al een voorbeeld van is, en zo ook werd Project Gotham Racing 2 geboren.

Net als in het eerste deel is het hart van de game de Kudos World Series, die nu in verschillende wagen klassen zijn ingedeeld.
Begin je de KWS dan zal je in de Compact Sports Series terecht komen, hier strijden onder meer de Seat Leon Cupra R en de Ford Focus RS in.
In zo’n klasse zal je verschillende challenges moeten doen wil je verder kunnen in de volgende serie.
Omdat veel gamers het eerste deel van Project Gotham aardig lastig vonden om uit te spelen hebben ze bij Bizarre Creations iets gevonden zodat Project Gotham Racing 2 voor iedereen toegankelijk is.
Voordat je een bepaalde challenge begint moet je een keuze maken voor welke “medaille” je gaat rijden, dit kan zijn voor een Stalen (makkelijke) maar ook voor een Platina (moeilijke) medaille, daar tussen ligt nog Brons, Zilver en Goud wat respectievelijk Easy, Normal en Hard voorstelt.
Wanneer je bij alle challenges in een serie minimaal een stalen medaille hebt gehaald zal de volgende klasse voor je open gaan, zo blijft de game zelfs voor je kleine baby broertje toegankelijk.

Bij elke serie zijn een bepaald aantal auto’s beschikbaar om te kiezen, sommige zijn al standaard en de wat betere modellen zal je moeten unlocken door middel van Kudos Tokens.
Wanneer je een challenge hebt uitgespeeld op een bepaalde medaille krijg je de kudos die je tijdens het rijden hebt binnengehaald plus het aantal kudos die je krijgt als je hem uitspeelt, dit laatste aantal kan verschillen per medailleniveau.
Als je dan een bepaald aantal kudos hebt gehaald zal je in Kudos Rank stijgen, wanneer dit plaatsvindt krijg je Tokens om nieuwe wagens mee te kopen.
Project Gotham Racing 2 bevat een aantal van 102 gelicenseerde modellen met allemaal een uniek schademodel en specificatie-eigenschappen.
De developers zijn zelfs zo ver gegaan dat ze voor elke wagen in de game 60 geluiden hebben opgenomen, van de klank van de claxon tot de piepende banden, alles blijft natuurgetrouw in PGR2.

De challenges die je in de Kudos World Series zal moeten rijden zijn net zo gevarieerd als in zijn voorganger.
Zo heb je Street Race en One on One, dit is rijden met een bepaald aantal tegenstanders waar jij natuurlijk voorin moet eindigen.
Ook heb je Time Limit en Hot Lap, hier moet je binnen een bepaalde tijd zo snel mogelijk over de finish komen.
Dan zijn er nog Cone Challenges waar je tussen pionnen rijdend zo veel mogelijk Kudos moet verzamelen.
En als laatste heb je Speed Camera, waar je met een zo hoge snelheid langs de camera moet komen, en Overtake, waarin je een bepaald aantal wagens op de baan in moet halen binnen bepaalde tijd.

Ook een manier om hoger in Kudos Rank te komen is de Arcade Mode, deze bestaat weer uit drie verschillende sub-modi.
Zo zijn er in de modes Street Racing, Timed Run en Cone Challenges waar je zo veel mogelijk Kudos probeert te verzamelen.
Als laatste is er nog Time Attack, die opgedeeld is in 2 Challenges.
In Circuit Challenge kies je allereerst een van de tien steden die de game bevat (oa. Florence, Barcelona en Edinburgh) en kies je vervolgens weer een verschillende baan in deze stad. Hierna kies je een auto en probeer je een zo snel mogelijke tijd neer te zetten.
De andere challenge is de Car Challenge, hier kies je niet een stad maar een wagen die aan een bepaalde track word gekoppeld en moet je net als in de Circuit Challenge een zo snel mogelijke tijd neer zetten.
In de Time Attack zijn geen Kudos te verdienen maar dienen meer als een relaxt ritje, kies een wagen kies een baan en racen maar.

Deze review begint zo langzamerhand meer op een uitgebreide gebruikersaanwijzing te lijken, maar omdat PGR2 zoveel goeie en bijzonder uitgewerkte opties bevat kan ik dit niet overslaan, en ook de Multiplayer kant van het spel waar we nu aan toe komen blijft meer dan noemenswaardig.
Eigenlijk de grootste Multiplayer trekker voor Project Gotham Racing 2 is de uitstekende Live ondersteuning.
Zo kan je in deze game nieuwe tracks en wagens downloaden met de Content Download feature, al je scores bijhouden en ghosts downloaden van de beste rijders met de Scoreboard functie, en natuurlijk zelf racen tegen andere gamers van alle uithoeken van de wereld.
Vind je de Single Player niks maar ben je wel in het bezit van Xbox Live dan mag je deze game absoluut niet missen, als Xbox Live ergens voor gemaakt is dan is het deze game wel, alles maar dan ook alles gaat soepel, gemakkelijk en simpel, binnen no-time zit je online met PGR2.
Ook niet te vergeten is natuurlijk de offline Multiplayer, speelde je het vorige deel met 2 of meer spelers achter één scherm dan leverde de game grafisch aardig wat in, niet alleen zag het er een stuk minder uit maar je zicht verslechterde waardoor je wagen aanzienlijk wat meer deukjes opving, met Project Gotham 2 is dit ook verleden tijd, wanneer je het scherm in vieren deelt ziet alles er nog steeds piekfijn uit.
Naast al dit multiplayer geweld bevat de game ook nog de System Link optie.

If you don’t buy this game you’re an absolute shithead!

Heb je de uitgebreide uitleg over de game overleefd dan kun je nu verder de zeer positieve conclusie van de game lezen.
Zoals je al aan de cijfers naast dit artikel kunt lezen is Project Gotham Racing 2 niet alleen een dijk van een racegame, maar heeft dit spel bovendien ook een van de hoogste scores van dit jaar binnen gesleept.
Wat iedereen al verwachte aan de opvolger van Project Gotham Racing is dat het er ongekend realistisch uitziet, niet alleen de auto’s maar de gehele omgeving van stoeprand tot schoorsteen ziet er werkelijk prachtig uit.
In de straten van Florence in Italie vind je spetterende fonteinen en oogverblindend mooie etalages, Hong Kong heeft daarentegen een prachtige Skyline waar je tussen de wolkenkrabbers overvliegende vogeltjes vind, Edinburgh heeft weer vervallen woningen en het sfeervolle kasteel tussen de rommelige wegen te vinden, en zo is er ook in de overige steden Chicago, Barcelona, Yokohoma, Sydney, Stockholm, Washington DC en Moskou pracht en praal te vinden.
Voor de speedfreaks zit er naast deze steden ook de volle Nurburgring Nordschleife in, waar je bijvoorbeeld met je gloednieuwe Ferrari Enzo, Koenigsegg CC, Pagani Zonda S of Mercedes-Benz CLK-GTR over kan zweven.
Heeft deze game dan nog niet op grafisch gebied alle credit binnen dan is het wel het geluid wat op en top geregeld is.
Zoals ik al zij zijn van elke wagen zestig echte geluiden opgenomen, maar ook de omgeving die je hoort wanneer je heerlijk vertoeft heeft prachtig geluid, daarnaast zijn er voor elke stad drie echte radiostations te vinden, die je compleet met de echte! DJ van elke omroep alle nummers van de soundtrack introduceren.

Qua gameplay schommelde Project Gotham Racing 1 nog een beetje, hier kon je bijvoorbeeld tegen een vangrail aan botsen en nog met volle snelheid de bocht doorkomen, in PGR2 is dat niet meer, hier zul je dus je ogen goed op de weg moeten houden wil je met de meeste Kudos thuis komen.
Ook zijn van elke wagen de specifieke eigenschappen over genomen, zo zal je zien dat je in de ruwe AC Cobra het wat moeilijker hebt met bochten nemen dan in een licht Mini Coopertje, zo komt het rijden zo realistisch mogelijk over.

Omdat we toch als kritische recensent over moeten komen zal ik toch maar wat mindere punten van het spel noteren, zo vinden sommigen dat de straten niet echt levendig zijn omdat er geen publiek is te vinden, hoewel je opwaaiende kranten of vallende bladeren vind is het een beetje kaal, vooral in wolkenkrabber steden als Chicago en Yokohoma.
Ook vind ik sommige nachtraces in deze steden iets minder, omdat het donker is zie je vaak niet waar de weg eindigt en wanneer je een bepaalde bocht moet nemen.
Maar dit zijn dan toch ook echt de enige punten van kritiek, waar ze misschien wat in Project Gotham Racing 3 wat aan kunnen doen.

Bij andere games zijn er altijd een bepaald aantal volk waarvoor de titel geschikt is, bij Project Gotham Racing 2 vind ik dit anders, elke gamer die 60 duiten op tafel kan leggen moét deze voor PGR2 uitgeven, omdat je met deze titel weken en waarschijnlijk maanden zoet zal zijn.
Daarom sluit ik af met een quote die ik vond op het officiele forum van de developer, If you don’t buy this game, you’re an absolute shithead!.

  1.   
    debob's avatar

    Geweldige game! Echt supermooi! 😀

  2.   
    FableFreak's avatar

    cool spel