Amped 2

Hoewel het niet veel mensen opvalt heeft de Xbox toch al redelijk wat snowboardtitels in haar gamma, zo kunnen gamers de bergen afdalen in Amped, Transworld Snowboarding, SSX Tricky, Dark Summit en de redelijk goed ontvangen SSX3.
Microsoft doet met Amped 2 een aanval op EA’s SSX3 en Nintendo’s 1080-serie, door met een wat meer realistische game aan te komen, hopende dat het volk hier op zit te wachten.


De eerste afdaling

Ik trok mijn wanten aan, zette m’n muts op en deed de disc in mijn Xbox, wachtend op een fijn potje snowboarding met veel voldoening.
Amped 2 laat jou eerst een character aanmaken door een hoofd, en een naam te verzinnen alvorens je met je eerste afdaling kan beginnen.
Daar stond ik, bovenaan de berg, met een snowboard in mijn hand… Ik druk de A-knop in en laat sneeuw onder mij glijden, helaas duurde dit maar 3 seconden of ik lag alweer met mijn haar in de witte sneeuw, gelukkig kon ik mijn weg snel hervatten, maar lag ik om de zoveel tijd weer fijn tussen het ijs, concluderend dat dit een heel realistische game is waar je niet altijd op je pootjes terecht komt.

Net zoals de vorige XSN-Sports game Top Spin bevat ook deze titel een uitstekende tutorial die je de fijne kneepjes van ’t vak zelf laat leren, zodat je niet een 2e keer met blauwe plekken het dal van de berg bereikt.
Naast de turorial bestaat Amped 2 uit een Career-mode, en Free Ride en Multiplayer opties.
Free Ride laat jou met eigengemaakte en echte Pro-boarders op de door jouw unlockede bergen snowboarden.
Multiplayer biedt Split Screen voor 2 personen, en System Link en Xbox Live play voor maximaal 8 personen.

De Career mode is wat uitgebreider, net als in Top Spin moet je met jouw personage proberen de nummer 1 op de lijst te worden, wanneer je het spel begint ben jij #300 op die lijst en staat er een berg voor je open.
Amped 2 bevat tien verschillende bergen, die weer onderverdeeld zijn in verschillende routes.
Op elke berg zal je bepaalde doelen moeten voltooien wil je groeien en het volgende evenement of berg unlocken.
Zo zul je op 3 niveau’s zowel High-Scores als Media-Scores kunnen halen, deze verdien je door de mooiste trucs uit te halen, doe je dit ook nog eens voor de ogen van een photo-shooter dan wordt dit aantal ook bij de Media-Scores gerekend.
Ook zul je van te voren bepaalde Gaps en Tricks moeten behalen, en als het even kan nog de Sneeuwpoppen op de baan een kopje kleiner maken, dit laatste is niet zo moeilijk aangezien zij krijsen als een dronken Zwitserse griet.

Wanneer je op een berg of evenement veel punten haalt zul je natuurlijk snel stijgen in de ranking.
Er zullen ook bepaalde Sponsor, Pro en Shoot afdalingen zijn, waar je nieuwe dingen kunt unlocken voor je persoonlijke Portfolio, of nieuwe kleding mee kunt verdienen.

Ruudie Eheeey

Mede om het feit dat SSX3 alleen op de PlayStation2 online te spelen valt zullen veel Xbox Live gamers kiezen voor Amped 2.
De wintertitel biedt multiplayer genot over Xbox Live voor 8 spelers, met dezelfde spelregels als in de Single-Player.
Leuk feit is de Level Rotation, deze optie zorgt ervoor dat je niet telkens dezelfde sneeuw (dus level) onder je board hebt.

Zoals al meer genoemd maakt Amped 2 ook deel uit van het XSN Sports Netwerk, net als met Top Spin en NFL Fever 2004 kun je toernooien organiseren en verschillende statistics bijhouden over het net.
De Multiplayer-ervaring voor gamers die geen Xbox Live bezitten is iets minder, omdat je hier maar met z’n tweetjes een afdaling kunt maken, en dus niet optimaal gebruik maakt van de vier controller poorten.

Conclusie

Omdat Electronic Arts ons erg verraste met SSX3 die zeer goed gewaardeerd wordt ligt de keuze voor Amped 2 natuurlijk niet voor iedereen voor de hand.
Grafisch verschillen beide games weinig, het tweede deel van Amped ziet er gelikt uit, met veel detail in de rijders en trucs is hier niks op aan te merken.
Ook de opbouw van de bergen verdient een pluim, dit brengt een hele fijne sfeer af met vele boompjes vol met sneeuw, en het schitterende ijs.

Dat schitterende ijs brengt trouwens ook nog een heerlijk geluid van zich af, andere geluiden in de game zijn ook sfeervol, al de effecten die je behoort de horen hoor je.
De Soundtrack is wat dat betreft iets minder, deze bevat wel een aantal van 300 verschillende songs, hoog niveau is hier niet in te vinden, gelukkig is er nog de Custom Soundtrack optie die dit weer goedmaakt.

Qua lange houdbaarheid van de game heb je met Amped 2 een hele goeie in huis, er zijn meer dan genoeg dingen te behalen op elke berg zodat je de hele kerstvakantie zoet bent, daarop komt nog een Xbox Live ervaring die nooit zal vervelen.
Of dit je vraag beantwoord of je voor SSX3 of deze titel moet kiezen weet ik niet, beide titels hebben enorm veel animo voor de titel van beste snowboardgame, maar verschillen veel van elkaar om deze in hetzelfde genre in te delen.
Wil jij graag op een onrealistische manier te werk gaan, en grappen en grollen met de zwaartekracht, dan is SSX een betere keuze, wil jij liever als een echte boarder realistisch de mooiste trucs uithalen, dan moet je zeker voor Amped 2 kiezen.
Heb je daarnaast ook nog een Xbox Live kitje in huis staan, dan is de keuze duidelijk, Amped 2 is een hele fijne snowboardtitel met enkele kleine foutjes maar behoort zeker in vele gamerscollecties thuis!

 1.   
  willem 1990's avatar

  hoi 😀

 2.   
  stormtrooper's avatar

  het is wel een leuk spel 😛

 3.   
  jefke gamer's avatar

  bah