Freestyle MetalX

Met mijn mond wagenwijd open zat ik 2 jaar geleden naar de X-Games te kijken toen daar de eerste Backflip op een motor werd geland. Een paar maanden kon ik niet eten, lopen, praten, slapen en ook poepen ging maar moeilijk. Telkens spookte dat fantastische beeld door me hoofd van die dude die het wist te flikken om een achterwaartse salto, op een motor wel te verstaan, landde. Sinds die historische dag in de Freestyle Motocross-wereld ben ik van de sport gaan houden en stond ik dan ook te juichen, toen Midway een Freestyle Motocross-game aankondigde!

Career Mode

De Career Mode is, zoals in veel extreme-sports games, de belangrijkste single-player mode in de game. In totaal zijn er 9 ontzettend grote en mooie maps waarbij je verschillende challanges krijgt door verschillende mensen in je omgeving aan te spreken. Deze mensen zadelen je op met hun problemen die jij moet oplossen of verwachten iets van je zoals bijvoorbeeld een mooie combo over een gab.
Wanneer je binnen bepaalde criteria het level hebt uitgespeeld, unlock je het event: Big Air. Dit is een mode waarbij je van alle riders de beste trick moet uit voeren ergens in hetzelfde level. Dit doe je door over een grote schans te springen en zo’n beetje alle mogelijke combo’s eruit te poepen en dan landen.
Als zowel de challanges als de Big Air competitie is uitgespeeld, unlock je de race. Hierin strijd je tegen de Area Champs van het level. Win je die, dan is het ‘Level Complete’.

Riders

Freestyle MetalX biedt je rijders aan van verschillende geslachten. Uit de riders van MetalX bestaan ook enkele echte pro’s, waaronder Clifford Adoptante, Mike Jones, Ronnie Faisst, Jeremy Stenberg, Doug Parsons, Kris Rourke, Jeff Tilton, Trevor Vines maar bovenal de Freestyle Motocross-god Nate Adams. De riders zijn goed nagemaakt, ik persoonlijk herkende ze althans. Al hun stylen van stunten komen duidelijk terug in de game hoewel enkele tricks van hun echt onmogelijk zijn. Een dubbele backflip zal de komende jaren zeker niet voorkomen en ik zie een rider ook niet als een ballerina dansen op zijn motor in de lucht. Al deze tricks halen het realisme (wat ik graag had gezien) helaas uit de game, maar daarvoor terug krijg je dan wel weer ‘the feeling’ alsof je hoog door de lucht zweeft. Voordat aspect, wil ik realisme dan wel opgeven!

Combo’s

Om de rider de trick te laten doen, die jij ook echt wilt zien, moet je wel de nodige uren achter dit spel hebben gezeten. De besturing in de lucht is makkelijk, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat je het één en ander af en toe vergeet. Meestal is het bij X-treme games het geval dat je maar wat knopjes indruk en er een aardige trick uitgooit, maar de makers van MetalX hebben een handig systeem bedacht wat ik alleen maar met lof kan prijzen. Wanneer je namelijk je rider een trick laat doen, kan er met behulp van een andere knop nog eens een trick tegelijkertijd worden uitgevoerd. Als je dus de combinaties handig plaats, krijg je de meest idiote capriolen uit je rider. Enkele combinaties vormen ook weer een andere trick. Door deze besturing en tricks kan je eindeloos bezig blijven om weer nieuwe tricks uit te proberen en te landen natuurlijk.

Unlocken

In de game ontkom je helaas niet aan rondzwevende power-ups. Stat points om je rider beter te maken, foto’s en video zweven gewoon door de lucht. Gelukkig moet je een level wel uitspelen om een rider te unlocken, anders zag je toch mooi een rider in de lucht hangen.
De game heeft een apart gedeelte waar verzamelde video’s, foto’s, biografies over de riders en posters van de heetste meiden met een motor. De video’s zijn leuke gemaakt en je mond valt open van verbazing als je enkele foto’s ziet. Al met al zijn deze opties een ware must en motiveren je dan ook sterk om de game opnieuw in de console te stoppen!

Conclusie

De enorme vrijheid die je krijgt in MetalX gecombineerd met de enorme maps maken het tot een ware uitdaging. Helaas is de stap van makkelijk naar moeilijk te groot en zijn er niet verschillende opties mogelijk om het spel moeilijker te maken. Ik had de game op de single-player mode in een weekend uitgespeeld en dat vond ik jammer, aangezien dan de uitdaging er af is. Desalniettemin heb ik wel gelachen om de leuke challanges die telkens weer een ander thema hadden, waardoor de game hoge ogen gooit qua originaliteit. Kortom, voor de Freestyle MotoX liefhebber, is dit een game die je MOET hebben, reken echter niet op realisme.
En de gratis Freestyle Metal X DVD die er wordt bijgeleverd is dan altijd mooi meegenomen!

Meer Freestyle MetalX

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren