Top Spin

Tot op de dag van vandaag is de game Virtua Tennis nog steeds de beste tennis game ooit gemaakt, maar enige tijd geleden kondigde Microsoft een first party tennis titel aan, die ontwikkeld wordt door een team wat ook aan Virtua Tennis had meegewerkt, daarboven op kwam ook nog eens Xbox Live support.
De belangstelling groeide en groeide, is Top Spin, de game die van vandaag in de winkel ligt, de beste tennis game ooit?


Zeg kerel, zin in een potje tennis?

Power and Magic Development, een Franse studio waar sommige medewerkers ook aan Virtua Tennis hebben meegewerkt, kregen van Microsoft de taak om met een tennisgame voor zowel online als offline gameplezier op de proppen te komen.
Top Spin werd daardoor enkele maanden geleden bekend gemaakt aan het grote publiek, en wij werden warm gehouden met spetterende screenshots, en veelbelovende previews.
Ook kregen we te horen dat naast Xbox Live mogelijkheden, Top Spin ook een van de eerste titels wordt die van XSN Sports de volle mogelijkheden gaat benutten
XSN Sports is een netwerk waar je challenges mee kunt organiseren, allemaal statistieken kunt beheren, en gamers via MSN, Internet of gsm op te hoogte kunt houden wanneer wedstrijden worden gespeeld.
Top Spin is dus de natte droom van elke gerespecteerde Xbox gamer.

En opeens uit het niets lag hij daar in de brievenbus, Top Spin, wachtend op een eerste ervaring die hij snel na het op de deurmat vallen zou gaan krijgen.
Een eerste ervaring die zeer positief uitpakte, ik had dan wel al kort een beta mogen spelen, maar nu drong het toch echt tot me door, grafisch is dit spel retemooi, de gameplay oogt zeer realistisch, de besturing is heel fijn en perfect om snel onder de knie te krijgen.
De opbouw van Top Spin is ook heel realistisch, het spel bevat zestien tennissterren, stapels aan officiele Grand Slam toernooien en ook de ATP lijst met de beste honderd tennissers van de wereld.
In de praktijk is het ietsje minder realistisch aangepakt, de bedoeling is om deze game bij zoveel mogelijk gamers het huis in te laten dringen, waardoor er een makkelijke besturing is toegevoegd, die je snel door hebt, maar moeilijk is om meesterlijk in te zijn.

De career mode van Top Spin laat je zeer uitgebreid een eigen speler maken, waarmee je ook online mee zult strijden, dit gebeurd tot in de details zodat uiteindelijk elke speler op Xbox Live er verschillend uit ziet.
Wanneer je tot in de puntjes jezelf gecreëerd hebt, kun je als een kleedpop van de V&D jezelf gaan aankleden met t-shirts, polos, sokken en noem maar op.
Na nog wat korte invulmogelijkheden voor je naam en dergelijke trek je letterlijk de wijde wereld in, je zult een volledige world map ter beschikking krijgen, waar je van Los Angelos tot Tokyo probeert de ATP ladder te beklimmen.
Aan het begin van je Top Spin avontuur sta jij op plaats 100 in deze ranking en kun je door met verschillende toernooien mee te doen jezelf hogerop proberen te trekken.
Aan de hand van je huidige tennisklasse (Minor Pro, Major Pro, etc.) krijg je toegang tot verschillende toernooien, sta je hoog in de rankings dan kun je ook Grand Slam toernooien aan doen, en dus het heilige gras van Wimbledon en het ruwe gravel op Roland Garros zelf proeven.

In de world map staan her en der ook scholen, kappers en sportshops, waar je respectievelijk beter geskilled kunt worden, een nieuw kapsel kunt nemen of lekker kunt gaan shoppen op zoek naar nieuwe kleding.
Ook bevindt zich in elk werelddeel, die verschillende bijpassende achtergrondmuziek hebben, het hoofdgebouw van sponsoren, zo is de kantoren van Adidas in Europa te vinden, en kun je in Afrika op zoek gaan naar een contract van Reebok.
Voor jouw sponsor kan je verschillende dingen doen, zoals het meedoen in een commercial, voor deze kleine proefjes wordt je beloond met nieuwe outfits en een salaris.

Jouw doel in de Career Mode is dus op de hoogste plaats in de ranking komen te staan, en van elk groot Grand Slam toernooi een bekertje mee te nemen, wanneer je dit hebt volbracht staat jouw weg open voor een Xbox Live ervaring die je heel lang bezig kunt houden.

Multiplayer

Er zijn veel gamers die nog niet beschikken over een Xbox Live abonnement, maar toch rollen de Live Enabled games van de lopende band, gelukkig biedt Top Spin voor de gamers die liever gaan multiplayeren, maar dit alleen offline kunnen doen, ook meer dan genoeg plezier.
De multiplayer achter een console houdt zowel enkel- als dubbelspel in, je hebt hierbij de mogelijkheid om maximaal 4 controllers aan te sluiten, om zo een tennisfeest te bouwen, of je kunt het met computergestuurde spelers opnemen in deze mode.
Ook bevat de game System Link opties, die je in staat stellen om met vier Xbox’en te gaan tennissen.

Via Xbox Live wordt het wat lastigerer om op de hoogste plaats van de ranking komen te staan, daarom wordt voor het merendeel spelletjes voor de fun gespeeld.
Het gaat hier voornamelijk om dubbelen, het dubbelspel met 4 verschillende spelers is grote pret en is nog eens zeer goed uitgewerkt, verder kan je elkaar natuurlijk met de voice communicater de laatste roddels via Xbox Live vertellen.
Top Spin is een van de Xbox Live games die ’t soepelst en lagvrij speelt over dit netwerk, dit omdat 16 speler duellen nou eenmaal niet mogelijk zijn.
Verder kun je online, net zoals offline de nodige Drop-Shots en Risk-Shots uithalen met de linker- en rechtertrigger, de gewone terugslag gaat met de A-knoppen, en de knopjes van B, X en Y kan je gebruiken om slice’s en lob’s uit te voeren.
Zo komt elke button op je controller goed tot z’n recht, en het is weeral simpel om in te stappen.

Top Spin oogt mooi, Anna Kournikova!?!, Top Spin oogt prachtig

Grafisch komt de game nog mooier uit de bus dan dat wij hadden kunnen hopen, we werden telkens maar weer gestreeld met prachtige screenshots en trailers, maar het uiteindelijke resultaat is verbluffend en laat je weer eens zien waar de Xbox toe in staat is.
Zijn het al niet de tennissers zoals Hewitt, Sampras, en jawel Anna Kournikova, dan zijn het wel de omgevingen die prachtig zijn vormgegeven.
Het opstuivende zand, en de gemaakte strepen in het gravel door jouw tennisschoentjes roepen een wow-factor op, en de cutscenes, waar je zelf kan bepalen hoe je reageert op spelsituaties door bijvoorbeeld je racket weg te smijten, of de tegenstander eens flink een aantal scheldwoorden om de oren geeft, zijn letterlijk niet van het echt te onderscheiden.

Het oor wordt iets minder gestreeld, tussen de menu’s door wordt de game ondersteund met wat fijne achtergrond muziek, maar tijdens de wedstrijden zul je weinig geluid horen, ook een commentator ontbreekt, waardoor je alleen de scheidsrechter te horen krijgt wanneer er bijvoorbeeld een set gewonnen wordt.
Gelukkig zijn effecten van de bal en racket, en motiverende opmerkingen uit het publiek wel te horen.

Conclusie

Na mijn eerste ervaring met de game kon ik al de conclusie uitbrengen die ik nu, na het spelen van velen malen Top Spin, nog steeds kan ondersteunen.
Top Spin is een onwijs mooie game, die voor iedereen te spelen is, maar waar je toch heer in meester in kunt worden.
Het biedt voor zowel online- als offline gamers een fijne en lange ervaring door haar aanbod aan speelbare tennissers en bijzondere locaties, en de game maakt ook nog eens perfect gebruik van het XSN Sports Netwerk
Virtua Tennis zal helaas haar plaats in moeten leveren, want de nieuwe koning in Tennis Game Land wordt vanaf vandaag ingenomen door Top Spin, een game die hier voorlopig nog wel enige tijd zal blijven staan.

Meer Top Spin

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren