Jak II: Renegade

Jak and Daxter was de allerbeste platformgame verkrijgbaar op de PlayStation2, totdat het vervolg Jak II: Renegade het levenslicht zag…

Ook al waren er serieuse aanvallen op de koppositie van Jak and Daxter, van onder anderen Insomniac’s Ratchet & Clank en Sly Raccoon. Toch bleeft Jak and Daxter de allerbeste game verkrijgbaar, als het ging om platformgames dan. Wat wel vreemd is dat de makers van Jak and Daxter (Naughty Dog) zijn engine van Jak and Daxter beschikbaar stelde voor zijn concurrent Insomniac, die mede hiermee Ratchet & Clank konden gaan maken. Dit is vooral vreemd als je bekijkt dat beide bedrijven uit dezelfde vijver moeten vissen, dus lijkt het logischer om je geheimen en info voor jezelf te bewaren. Deze situatie toont maar weer aan dat het gameswereldje niet eens zo’n slangenkuil is als het soms lijkt. Vriendschap zoals tussen Naughty Dog en Insomniac bestaat dus toch nog, mooi toch…

Story of Glory
Je staat voor een poort, een tijdpoort. Je begint in paniek te geraken, je weet niet wat je moet doen… En dan zie je ineens een knop zitten, een knop die misschien al jouw problemen zou kunnen oplossen… Dus druk jij op die knop, met als gevolg dat je keihard richting die poort gaat en waarmee je dus een paar honderd jaar in de toekomst terecht komt. Op deze manier begint het verhaal van Jak II: Renegade, alleen moet je dan Jak invullen in plaats van ‘je’. Jak en zijn fretachtige vriend zijn dus een paar honderd jaar in de toekomst terecht gekomen. Naast dat zoiets erg vervelend kan zijn, wordt Jak eigenlijk meteen gearresteerd door de plaatselijke politie. Daxter weet te ontkomen en roept Jak nog na dat hij hem komt bevrijden… Op dat moment wordt het beeld donker en krijg je te zien dat het verhaal inmiddels twee jaar verder is. Je ziet dat onze vriendelijke, spraakzame vriend Jak allerlei verschrikkelijke experimenten te verduren krijgt. Zo is hij twee jaar lang een soort van proefkonijn geweest, hij kreeg in die tijd allerlei ‘Dark Eco’ crap te verduren. Een zwarte stof die je normaal gesproken alleen in chemische fabrieken ziet. Vervolgens zie je Daxter die Jak komt bevrijden, samen vluchten ze de gevangenis uit en komen ze in een stad terecht, waar ik later meer over vertel. Even later gaan ze bij het ondergrondse verzet om de strijd tegen de slechterikken te gaan voeren.
Gelukkig zijn die twee jaren van ‘Dark Eco’ experimenten niet helemaal voor niks geweest. Jak kan, als je genoeg ‘Dark Eco’ hebt verzameld voor een bepaalde tijd veranderen in zijn duistere alter-ego Dark Jak (zie screens). Door hierin te veranderen krijg je echt ongekende krachten en sla je elk beestje zo in elkaar. Je moet echter wel voorzichtig met je donkere zijde omgaan, het duurt namelijk vrij lang voordat je weer kunt veranderen of evalueren.

Grand Theft Auto: Haven City
Zoals ik in de vorige alinea heb gezegd, ga ik nu wat vertellen over Haven City. Haven City is een stad, waar eigenlijk de hele game omdraait. Het zit namelijk zo, er is ene Baron Praxis (Gamma vroeg teveel geld) die zijn eigen bevolking onderdrukt met zijn kwade regime. Je kunt je in deze stad verplaatsen door gebruik te maken van een soort van vliegtuigjes. Net als bij auto’s heb je snelle, langzame, grote en lelijke vliegtuigen. Je zult ook gebruik moeten gaan maken van deze vliegtuigjes mocht je ergens willen komen, dit omdat Haven City zo’n 24 keer groter is dan het land in Jak and Daxter. Net als bij GTA kun je allerlei missies doen, van het vervoeren van mensen tot het afknallen van Metal Heads (monsters met metaal in hun hoofd). Je kunt tijdens het vliegen kiezen tussen het in de hoogte vliegen en het vliegen op grondhoogte. Door hoog te vliegen bots je eerder op andere voertuigen, maar je bent wel veiliger tegenover de cops. Als je vlak boven de grond vliegt is het precies omgedraait: je valt meer op bij de politie, maar je maakt meer tempo doordat er geen andere voertuigen zijn.
Om de connectie tussen Ratchet & Clank en Jak and Daxter te bewaren… In dit tweede deel beschikken Jak and Daxter ook over wapens, wel niet zo uitgebreid als bij de concurrent, maar toch. Totaal zijn er zo’n vier wapens om mee door de levels heen te knallen. Wat misschien toch wel wat aan de magere kant is, maar het geeft de gameplay wel weer een nieuwe impuls. Wapens, Dark Jak en de ‘traditionele’ moves uit het eerste deel maken de gameplay in Jak II: Renegade echt weer ijzersterk.

Mario
Zijn Jak and Daxter de Mario van de PlayStation2? Ik zal op deze vraag een politiek correct antwoord geven: ja en nee… Ja, omdat deze game net als de Mario games erg lekker speelt. Nee, omdat er van Jak and Daxter geen tientallen verschillende games komen, zoals Jak and Daxter Tennis en Jak and Daxter Piggie Back Ride. Ik zou het overigens niet erg vinden als Sony, Jak and Daxter als de iconen van de PlayStation2 gaan neerzetten. Een beetje zoals Crash Bandicoot (ook van Naughty Dog) op de eerste PlayStation was. Wat ik wel erg jammer zou vinden, is als Jak and Daxter ook op andere consoles gaan verschijnen. Dan heeft Sony namelijk weer een franchise minder. Maar zoals de mensen zeggen in Expeditie Robinson: ‘Only time will tell’.

Geldig voor geld
Maar na het doorlezen van die hele lap tekst wil je weten of deze game je geld waard is. Ja, deze game is elke stuiver waard. Voor echte platformfans die alle platformgames sinds 1989 (om maar een jaartal te noemen) in huis hebben is dit een absolute ‘must-have’. De graphics, de gameplay en de rest maken deze game ook voor mensen met een mindere mate van interesse in platformgames erg verleidelijk. Met een erg boeiend en leuk verhaal, die aangeeft dat ook platformgames niet altijd ‘kiddy’ hoeven te zijn. Ratchet & Clank 2 zal veelal hetzelfde zijn als het eerste deel, en daarom is Jak II: Renegade de beste platformgame die er dit jaar verschijnt op de PlayStation2…

Meer Jak II: Renegade

  1.   
    Dotz's avatar

    Ik krijg de indruk dat de schrijver steeds maar grappig probeert te zijn in dit artikel, daar slaagt hij helaas niet in. Bovendien is dat niet alleen overbodig, maar ook irritant.

  2.   
    FishHookz's avatar

    Een van de mooiste games ooit gespeeld toen ik jong was 😉