Ajax Club Football

Andere versies
Helaas, mijn droom komt maar half uit. Hoewel dit exemplaar helemaal over Ajax gaat, is de game er niet voor gemaakt. Andere clubs als Arsenal, Aston Villa, Chelsea, Leeds United, Liverpool FC, Manchester United, Rangers, Borussia Dortmund, Hamburger SV, FC Bayern München, AC Milan, Internationale, Juventus en FC Barcelona hebben ook een eigen spel. Voor al deze games is gebruik gemaakt van dezelfde menu-indeling en dezelfde enige.

Graphics

Mijn verwachtingen over Ajax Club Football waren laag. Een spel over een Nederlands iets, dat kon bijna niet mooi zijn. Het tegendeel is echter waar. Toen de spelers het veld opliepen, herkende ik ze stuk voor stuk. Niet zo verwonderlijk achteraf, aangezien Codemasters donders goed begrijpt dat wanneer het spel gaat over wat voornamelijk fans zullen kopen, zij verwachten dat hun helden moeiteloos te herkennen zijn.
Ook de ArenA is met oog voor detail nagemaakt. De constructie van buizen is prachtig weergeven en ook de bank is prachtig nagemaakt inclusief Koeman, die opspringt bij spannende situaties zoals gemiste doelpogingen of goals. Gelukkig is hij niet gekleed in dat roze zuurstok pakkie. Het detail voor het veld hebben ze echter in de kou laten staan, aangezien de gehele grasmat groen is en dit is naar mijn weten nog nooit in de ArenA het geval was.

Over de graphics van de cut-scènes ben ik erg te spreken, over de graphics tijdens het spelen ben ik echter minder tevreden. Jammer dat de tussenfilmpjes zo gedetailleerd zijn en dat dan het beeld tijdens het spelen zo globaal is afgewerkt. De spelers ogen van afstand hoekig en zijn totaal niet meer te herkennen.

Gameplay

Hoewel de gameplay vrijwel identiek is qua besturing aan Pro Evolution Soccer 3, is dit punt toch echt het dieptepunt in de game. Spetterende acties als scharen en schwalbes ontbreken aan de game en het passeren van een speler moet maar op de F-ies manier, recht op iemand af rennen en dan een hoek kiezen. Het spel is langzaam en de spelers bewegen zich alsof ze op een weiland voetballen. Ook het verschil tussen rennen en sprinten is nauwelijks aanwezig. Al deze aspecten maken het af en toe tot een behoorlijk frustrerend potje voetbal.

Geluid

Commentaar bij sportgames is vaak een zwak punt in de game. Op dit aspect is FIFA nog de beste, maar dat komt ook mede door het feit dat zij de legendarische commentator John Motson tot hun beschikking hebben.
In tegenstelling tot de voorgenoemde punten is dit weer wel een goed aspect. Vanaf de eerste minuut galmen er duidelijk Ajax liederen van de tribunes af die duidelijk bij een echte wedstrijd zijn opgenomen. Dit is natuurlijk alleen maar goed voor de sfeer die moet ontstaan in Club Football. In Ajax Club Football doet niemand minder dan John van Vliet de voor- en nabeschouwing en tijdens de wedstrijd moet je het doen met Frank Vischschraper die duidelijk erg onwennig is in zijn rol. Als een slechte GTST-acteur leest hij de teksten tenenkrommend op van een blaadje. Jammer, aangezien dat de spanning lichtelijk uit het spel haalt.

Unlocken

Als er iets is om deze game uit te spelen, dan is het wel om de actiefoto’s en videofragmenten van het Ajax van toen en nu. Een stukje jeugdsentiment kwam bij mij los toen ik Kluivert nogmaals die goal zag scoren en hij zijn shirtje omdraaide. Ook heb ik beelden gezien, die duidelijk voor mij tijd waren, maar daardoor niet minder boeiend om te zien. Toen speelde ze nog in dat legendarische stadion De Meer. En toen…hadden ze nog een grasmat om trots op te zijn!

Speler creëren

Erg leuk om te zien is ook dat je een speler kan creëren om zo de ploeg van tijd tot tijd zelf te updaten. Het lijkt verdacht veel op de creator van FIFA, maar dat neemt het plezier niet weg. Dus altijd al naast de ellebogen van Zlatan willen staan? Vriend van Rafael willen worden zodat je die geile Sylvie Meijs kan ontmoeten? Dan is dit je kans!

Ondanks dat de developers hun best hebben gedaan om het team zo up-to-date mogelijk te houden, is ze dit niet helemaal gelukt. Julien Escudé en Wesley Sonck zijn wel eens waar aanwezig, toch ontbrak de spelers Mitea en Soetaers, wat natuurlijk slordig is.

Conclusie

Mijn verwachtingen waren hoog gespannen aangezien Codemasters het spel uitgaf en dit nou niet het meest amateuristische bedrijf is. Toch zijn die verwachtingen niet helemaal waar gemaakt. Ondanks dat het leuk is om in de ArenA te spelen en de spelers moeiteloos te herkennen zijn, maakt de gameplay het tot een flop. Je krijgt meer het idee dat je een soort FIFA zit te spelen met beperkte mogelijkheden. Het beeld is aardig totdat je het veld opkomt. De enige motivatie om door te spelen was omdat je leuke films kon unlocken. Desondanks is dit wel verplichte voer voor de fans!

 1.   
  Beukel's avatar

  Wel vet dat je alle spelers kan herkennen, dus het moeten wel goede graphics zijn.
  Maar wel jammer dat het niet alleen over Ajax gaat. Ik ben er namelijk helemaal gek van!
  ( Van VVV-Venlo ook trouwens )

 2.   
  Faex's avatar

  IK BEN OOK HELEMAAL FAN VAN AJAX IK HEB BIJNA ALLE SPULLEN VAN AJAX BEHALVE HET SPEL~ 😥 😥

 3.   
  The_Destroyer's avatar

  ziet er cool uit 😀

 4.   
  sjeffff's avatar

  Ajax 🙄 👿

 5.   
  stormtrooper's avatar

  heel slecht spel 👿 , niet om aan te raden

 6.   
  tinusjeh's avatar

  BRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK

 7.   
  gejrgr34t's avatar

  kom op toch ik vind voetbal spellen al stom en dan nog niet zon lelijke club doe dan eerder NEC

 8.   
  jefke gamer's avatar

  ik ben niet zo voor sport games geef mij maar
  de heerleke shooters!!!!

 9.   
  Alfa Warrior's avatar

  GADVERDAMME dat dit soort spellen bestaan.

 10.   
  Dotz's avatar

  ..Conclusie
  Mijn verwachtingen waren hoog gespannen aangezien Codemasters het spel uitgaf en dit nou niet het meest amateuristische bedrijf is. Toch zijn die verwachtingen niet hel…

  Dat verbaast me, mijn verwachtingen waren niet zo hoog gespannen.. Ik lees de review nu pas, maar dit is precies wat ik ervan had verwacht!

  Overigens kun je beter FIFA of PES kopen, dan weet je tenminste zeker dat je waar voor je geld krijgt 😉 .