Colin McRae Rally 04

Bestaat er nog iets leukers dan het commentaar aanhoren van Nicky Grist in Colin McRae 3.0? Jazeker, want het commentaar van Co-Driver Derek Ringer is met zijn Ierse klanken werkelijk hilarisch in Colin McRae Rally 04.
En dankzij de 04 geeft dit deeltje ons sterk de indruk dat er nog velen gaan volgen, Codies heeft de geldkraan opengedraaid en de melkkoe van stal gehaald, maar hebben zij wederom een perfecte rallygame neergezet?

Niet alleen Codemasters is dus een jaartje verder, maar ook het World Rally Championship gaat gewoon door, en verschillende rijders verwisselen elk jaar van team, zodat zij nog meer nulletjes op hun bankafschrift het einde van het jaar kunnen zien.
Zo is ook rally veteraan Colin McRae overgestapt naar het team van Citroen, zodat nu niet de Focus van Ford, maar een knalrode Xsara de boxcover van deze game siert.
Ten opzichte van deeltje 3 merk je in 04 weinig van deze dienstauto van onze Schotse vriend, in het vorige deel moest je namelijk het kampioenschap als Colin rijden in zijn Focus, gelukkig heeft Codies nu elke auto mogelijk gemaakt voor de championship mode.

Een aantal auto’s wat ook ten opzichte van het vorige deel fors is gestegen, er zijn bolides in 4 groepen, in de 4WD groep bevinden zich de bekende Lancers, 206’en en Impreza’s.
In de 2WD zijn stadskarretjes in een rallyjasje verstopt, wat de nodige interessante modelletjes oplevert, verder zijn er nog Bonus auto’s, en de Group B, met ongekende klassiekers die de Rallywereld destijds op haar kop zette met modellen als de Lancia 037, de Ford RS200 en de Audi Qauttro.

In Colin McRae Rally 04 is de kampioenschaps mode weer terug, met eigelijke vrij weinig verandering ten opzichte van het vorige deel.
Je rijdt met je gekozen model door verschillende landen als Zweden, Australië en Finland waar je telkens 6 stages en een Super Special mag rijden.
Tussen de rally’s door loop je soms enige repareerbare schade op, en kun je upgrades kopen of de afstelling van je wagen veranderen.
Win je een kampioenschap (waar er verschillende soorten van zijn) of eindig je hoog, dan worden er zoals in elke racegame weer nieuwe auto’s unlocked.

Buiten de Championshipmode vinden we de Rally- en Stagemode, en de Quick-Race optie, deze laatste laat de computer automatisch een auto en een baan kiezen waardoor je direct aan de gang kunt.
Tussen de Rally en Stage modes is er vrij weinig verschil te vinden, beiden laten je met unlockte wagens op unlockte parcours rijden, maar in de Rally mode kun je verschillende banen achter elkaar zetten zodat je er een soort kampioenschapje van kunt maken.
En in zowel de Rally als de Stage mode kun je ook met z’n 4’en achter de Xbox duiken en tegen elkaar racen, dit zal iets anders gaan dan je gewend bent, je zult elkaar namelijk niet van de baan kunnen duwen, of een schuivertje achter op iemand z’n wagen kunnen maken, je tegenstanders zijn namelijk “ghosts”, dus alleen een doorzichtige verschijning blijft over.

De zogenoemde “ghosts” verschijnen ook wanneer je in je eentje een track en wagen kiest, en in een zo snel mogelijke tijd over de finish probeert te komen.
Wanneer jij de vorige tijd verbeterd zal jouw Ghost Car worden opgeslagen, waar jij of anderen het dus andere keren weer tegen op kunnen nemen.
De Highscore die je hierbij haalt wordt ook opgeslagen, en kun je met de Xbox Live functionaliteit online kunnen zetten, en vergelijken met anderen.
Een soortgelijke rankings is voor non-Live’ers ook mogelijk, door codes die je haalt wanneer je een topscore verbeterd kun je ook op de website van Codies jouw tijden vergelijken met anderen, dit was echter bij het vorige deel ook al mogelijk.

Conclusie
Erg veel vernieuwing kun je niet vinden in het deeltje 04, Met het kiezen van verschillende wagens in de kampioenschapsmode, de multiplayer kant, en de Xbox Live scoreboards is zo’n beetje alle vernieuwing wel genoemd.
Waar Codemasters wel tijd in heeft gestoken is het licenseren van meer modellen om mee te racen, en het ietsje optimaliseren van de graphics.

Op de Xbox vinden we namelijk ook nog een andere Rallygame, en RalliSport Challenge zag er volgens velen een stuk beter uit dan Colin 3, die ook nog eens later verscheen.
De grafische veranderingen zijn met het oog nog wel kenbaar, maar spectaculair is het niet te noemen, zeker als je kijkt naar een game als Project Gotham Racing 2 die we binnenkort in onze Box mogen stoppen.
De replays zijn echt wel weer ongekend mooi in beeld gebracht, en laten je voor eventjes alles om je heen vergeten.
Op het gebied van geluid kan ik aardig kort zijn, elke rallykoets heeft zijn eigen geluidjes, en verder is het commentaar van de bijrijder gewoon goed te verstaan, maar een soundtrack heeft deze game niet, wat in de replays nog wel knudde is, dit zegt echter niets, want het geluid is perfect gedaan door de heren uit Engeland.

Colin McRae Rally 04 moet het tegen het komende RalliSport Challenge 2 dan hebben van haar realistische gameplay.
De gameplay is vrijwel gelijk gebleven, elke bak voelt anders aan, en het besturen gaat wonderlijk goed, het is nog steeds briljant hoe deze game dit doet, je zweeft niet meer boven de weg zoals dat in Colin 3 nog wel voelde, je ligt nu perfect op de weg.
Of deze veranderingen die in minder dan een jaar werden doorgevoerd voor bezitters van deeltje 3 nu echt spectaculair zijn?
De spelervaring is vrijwel identiek, en of je 60 euro wilt neerleggen voor opgepoetste graphics en meer wagens, hier zou ik goed over nadenken.
Gamers die met deel 04 pas net instappen in de serie krijgen wel waar voor hun geld, er is veel te doen in deze game, vooral ook omdat de moeilijkheidsgraad aardig hoog ligt, en er veel te unlocken valt.
Colin McRae Rally 04 is voor zover de beste rallygame op de Xbox, maar gamers die liever met meerderen de baan op gaan, en dit vooral via Xbox Live willen doen, kunnen beter nog eventjes wachten op RalliSport Challenge 2.

Het is niet mogelijk om op dit bericht te reageren