Jedi Knight: Jedi Academy

Iets meer dan een jaar naar de zeer succesvolle Jedi Outcast verschijnt er al weer een vervolg. Een haastklus met gaten aan alle kanten denk je? Helemaal niet!

Kyle wordt Jaden
Jedi Academy is het nieuwste deel in de serie games die begon met Dark Forces. Tot nu toe speelde je altijd Kyle Katarn, een ex-soldaat van the Empire die zich na de dood van zijn ouders bij de rebellen voegde. Deze keer echter niet, want je speelt nu de nog onbekende Jaden. Tja, je kunt natuurlijk niet elke keer Kyle van niets naar Jedi laten worden. Jaden wil in die in de leer wil gaan bij de Jedi Academy, een plaats waar Kyle nu helpt in het lesgeven.

De reis van Jaden naar de Academy verloopt alles behalve rustig, met als hoogtepunt dat de shuttle vlakbij het eindpunt neerstort. Jaden moet daarna met een medestudent, Rosh, zelf te voet de weg zien te vinden, maar ook dat loopt niet helemaal goed af: bij een temple in de buurt komt hij enkele stormtroopers en wat dark Jedi tegen. Die laatste zuigen dark Force-energie uit een nabijgelegen tempel weg. Al snel blijkt dat zij behoren tot een sekte die een oude Sith meester wil doen herrijzen.

Map pack
Het verhaal van bovengenoemde sekte en hun plannen vormt de rode draad door een bonte verzameling missies die Jaden moet ondernemen. Want zoals Luke Skywalker, hoofd van de Academy, zegt: ‘Wij geloven in leren door doen.’ Je krijgt daarom enkele rondes van vijf missies, waarin je zelf bepaalt in welke volgorde je de missies doet. Enkele van die missies hebben met de sekte te maken, andere daarentegen totaal niet. Tussen de rondes door speel je enkele levels die met het verhaal te maken hebben.

Zo kreeg ik het gevoel niet met een volledig nieuw deel te maken te hebben in de Jedi Knight-serie en zelfs niet eens met een expansion. Jedi Academy lijkt meer op een map pack, waarvan de losse maps bij elkaar gehouden worden door een verhaal dat hier en daar terug te vinden is.

Ik heb na het voltooien van Jedi Outcast al eens single player maps fans gespeeld die gemaakt waren door fans en kan daarom ook zeggen dat de maps die Jedi Academy biedt duidelijk van hoge kwaliteit zijn. Hier hebben echt geen beginnende hobbyisten aan gezeten en dat resulteert in veel speelplezier. Er is ook geen enkele map aan te wijzen die ik slecht zou willen noemen,

Dat Jedi Academy een soort map pack is heeft wel gevolgen voor het verloop in moeilijkheidsgraad. Per ronde zijn de maps namelijk even makkelijk of moeilijk, omdat je zelf de volgorde bepaalt. Pas in de volgende ronde worden tegenstanders werkelijk sterker en zo voelen de laatste maps die je in een ronde speelt makkelijker aan dan de eerste, waar je bij normale games meestal een stijging in de moeilijkheidsgraad ziet.

Doordat de missies ook erg los van elkaar staan, zijn het allemaal eigenlijk meer een soort minigames, met het genoemde verloop in moeilijkheidsgraad van een normale game zoals net genoemd. Aan het begin kom je dan ook vaak eenvoudige tegenstanders tegen en aan het einde komt de echte uitdaging. In sommige gevallen zijn maps zelfs een soort van ladder, waarbij iedere kamer/verdieping een nieuwe sport op de ladder is, met elke keer een iets stevigere uitdaging.

Meer, meer, meer!
Wie Jedi Academy echter slechts een map pack noemt, negeert totaal de nieuwigheden in de game. Aan het begin van de game moet je bijvoorbeeld al een uiterlijk kiezen, waarna je voortaan bijvoorbeeld als menselijke vrouw of als Rodian-man door de game gaat.

Daar houdt het ‘customizen’ van je karakter echter nog niet op: je moet dan ook al voor een handvast en lichtkleur voor je lichtzwaard kiezen. Verderop in de game kun je zelfs nog verder dan ooit te voren gaan in de serie: je kunt kiezen voor een enkelvoudig lichtzwaard, een dubbel lichtzwaard of een dubbelzijdig lichtzwaard. Die keuze is niet puur esthetisch, elk heeft namelijk zijn eigen vechtstijl en special moves. Je tegenstanders hebben echter ook de mogelijkheid gehad om te kiezen, dus ook zij lopen niet langer allemaal met een enkel gewoon lichtzwaard rond.

En ook daar houdt het customizen nog niet op: aan het begin van elke missie kun je namelijk een Force power verbeteren door er een extra punt aan toe te kennen. De meeste Force powers die in Jedi Outcast nog exclusief voor multiplayer bestemd waren zijn nu echter ook terug te vinden in de single player ‘campaign’ van de game.

De laatste vorm customizing is kiezen aan welke kant van de Force je de game wilt eindigen. Net als in Jedi Knight kun je dus aan Light of Dark Side eindigen, ook weer met een verschillend einde per kant. Door dit alles wordt de herspeelbaarheid van Jedi Academy een stuk hoger.

Mocht je single player toch een keer zat worden, dan kun je altijd nog de multiplayer opstarten. Ook hier zijn extra’s aangebracht, in de vorm van de multiplayer modes Siege en Power Duel. Siege is een class based game, waarin het ene team doelen moet behalen, terwijl het andere team dat moet beletten. Na een ronde draaien de teams om en wie het snelst de doelen haalt heeft gewonnen. Bij Power Duel staan twee spelers tegenover een derde en sterkere speler. Wie wint blijft staan, de verliezer moet wachten achteraan in de rij.

Conclusie
Jedi Academy is een verzameling van zeer goede single player maps met verschillende thema’s, die losjes aan elkaar verbonden zijn door een verhaal. Nieuwe lichtzwaardconfiguraties, meer controle over het uiterlijk en de mogelijkheden van je spelfiguur en extra multiplayermodes maken van deze game echter meer dan slechts een map pack. Vond je Jedi Outcast al goed, dan is deze game absoluut geen miskoop.

 1.   
  matthijs 2088's avatar

  lol 😆

 2.   
  0karel0's avatar

  best game in the world!

 3.   
  AKA_The_Creator's avatar

  ”0karel0″ schreef, "best game in the world!"

  ik geef je helemaal gelijk!!!!!!!!!!!!!!

 4.   
  delta62's avatar

  Leuke game het verhaal is goed opgezet en de lightsabers klinken erg goed! Met de speelbaar heid is ook niks mis, de verschillende force powers en spetterende lightsaber duels maakt dit een erg goed spel.

 5.   
  )GN(-Erik's avatar

  Beste starwars game die ik ooit gespeeld heb 😆