Pro Evolution Soccer 3

Winning Eleven 7 was al af, maar Konami moest eerst nog even vertalen naar de Europese talen. En ze moesten een nieuwe naam bedenken, en na lang nadenken kwamen ze op deze manier aan Pro Evolution Soccer 3…

De zomer is weer afgelopen, en dat betekent dat je weer je voetbalschoenen uit het vet moet gaan halen. Dat je jouw voetbalshirtje van de Zwaluwse Eenden 17 weer mag gaan strijken, dat je sokken weer gedragen moeten worden en dat je weer een nieuw broekje mag gaan kopen omdat er tijdens de zomermaanden weer aantal kilootjes bijgekomen zijn. En dit doe je allemaal voor twee dingen: om te proberen de kilo’s er weer af te trainen door te voetballen en om kou te vatten om zo een aantal vrije dagen te kunnen nemen. Maar er is een oplossing, laat al die beweging en dergelijke zitten en ga lekker warm voor de beeldbuis zitten genietend van voetbal, in games welteverstaan. Het is wel minder gezond, maar het is erg leuk om te doen en het schijnt ook goed te zijn voor je vingerspieren.

Let the ball roll
Maar hoe belangrijk het ook is om goed ontwikkelde vingerspieren te hebben, wil jij natuurlijk weten of deze Pro Evolution Soccer (PES) game dan eindelijk de killer-game geworden is die definitief afrekent met FIFA. In mijn ogen is PES al jaren beter dan FIFA, de eerste PES game heb ik namelijk helemaal grijs gespeeld en die game beschouw ik nog steeds als de betere van FIFA. Ik heb een duidelijke reden waarom ik PES zoveel beter vindt, en dat is een simpele en duidelijke reden: de bal beweegt in de PES games namelijk echt als een bal, en niet zoals in FIFA als een helium-ballon. Wat wel altijd een voordeel is geweest van de FIFA games is dat ze altijd een licentie en dergelijke hadden, wat bij de games van Konami niet het geval is. Zo is het helaas ook met PES 3, de namen van een groot aantal spelers zijn totaal anders dan in de realiteit. Konami heeft blijkbaar geen zin om met een kist geld langs de voetbalbonden te gaan om de auteursrechten te verkrijgen, zij steken hun geld blijkbaar liever in het perfectioneren van de gameplay dan in het verkrijgen van auteursrechten. Je merkt dan ook dat de gameplay veel aandacht heeft gekregen van de Japanners die aan deze game hebben gewerkt, wat je echter niet kunt zeggen van de graphics. De graphics ogen niet veel beter dan vorig jaar, ze zijn wel wat beter maar niet veel. Wat ook veel gamers zal opvallen als ze voor het eerst PES spelen is dat er geen volle kleuren worden gebruikt, geen felle volle kleuren, maar dit zal de doorgewinterde PES fan niet kunnen storen. Deze gamers zijn dit dan namelijk al gewend van eerdere versies van Konami’s voetbalgames.

Winkelen
In PES 3 heb je weer lekker veel verschillende modes. Zo heb je natuurlijk Match Mode, met deze mode kun je elk een ploeg kiezen om vervolgens een stadion en dergelijke te kiezen om daarna lekker de hei in te gaan om de bal, zoals altijd met voetbal, proberen tussen de doelpalen te scoren. Deze mode is erg handig als je weinig tijd hebt en toch nog even een potje wilt spelen. Naast de Match Mode heb je ook nog de League Mode, in deze mode speel je een competitie tussen landen of clubteams. Om deze mode te spelen heb je wel wat meer tijd nodig, vooral omdat een hele competitie dertig wedstrijden omvangt, je kunt overigens ook een halve competitie spelen van vijftien wedstrijden. De Cup Mode is ook weer van de partij, met deze mode kun je toernooien als het Amerikaans Kampioenschap en het Europees Kampioenschap (kan Nederland nog mooi even Europees kampioen worden). Dan heb je ook nog de Master League, een mode waarin je onderaan de ladder begint om vervolgens een steeds beter elftal te krijgen. Je kunt op deze manier een soort van ‘dream-team’ maken, deze mode is trouwens nu nog uitgebreider dan in het verleden. Voor de rest heb je ook nog de Training Mode, waarin je met jouw team kan trainen, en de Edit Mode, hierin kun je alle namen en dergelijke veranderen. Jammer dat je de Edit Mode toch vrij veel nodig hebt, maar wel goed dat die er is. Al die toernooien speel je om bekers te veroveren en om beter te worden, maar bovenal speel je die bekers om PES punten binnen te halen. Deze punten die je binnenhaalt kun je vervolgens uitgegeven in de PES shop. In deze PES shop kun je onder andere nieuwe trainingsmoves, oude spelers als Dunga en Effenberg en oude ‘classic’ elftallen kopen. Deze oude ‘classic’ teams bestaan uit teams die in het verleden grote prestaties hebben neergezet, voor Nederland wordt de eer verdedigd met het elftal van 1974 (met Cruyff, Rep en Haan) en het elftal van de Europees kampioen van 1988 (met Gullit, Van Basten en de Koemannetjes).

Lekker echt
PES 3 is de meest realistische voetbalgame die ik ooit gespeeld heb. Zo zijn spelers die in het ‘echt’ vrij slecht kunnen dribbelen, dan zal dat in de game ook wel zo zijn geregeld. Dus ik raad je niet aan om met Vieira fantastische solistische dribbels te maken. Je kunt zo’n soort speler natuurlijk veel beter gebruiken om de bal af te pakken, om vervolgens een mooie steekbal op Henry te geven. Henry gebruikt dan zijn snelheid om vervolgens de tegenstribbelende keeper van Fulham voorbij te spelen, de keeper haalt Henry neer en Arsenal krijgt hierdoor dan een penalty. Henry gaat dan achter de bal staan… maar ik denk dat je het inmiddels wel doorhebt. Heb ik dan eigenlijk ook commentaar op deze game? Ja, ik heb commentaar op het commentaar van deze game. Het commentaar is zoals bij alle PES games gewoon slecht, het is wel wat beter dan andere jaren, maar het staat nog steeds in de schaduw van het commentaar in de FIFA games. Het publiek op de tribunes zijn ook nog steeds zo dun als de portemonnee van een ontwikkelingsland, hier mag Konami wel weer een keer wat aan gaan veranderen. Maar tegenover deze minpuntjes staan ook duidelijke plussen, zo zijn er enorm veel toernooien en dergelijke. De modes, vooral Master League en Training Mode, zijn uitgebreider dan ooit. Al deze toernooien, wedstrijden, trainingen en het winkelen in de PES shop maken deze PES game de meest complete voetbalgame die je op dit moment in de winkel te verkrijgen is.

  1.   
    willem 1990's avatar

    ik verwacht veel van pro soccer 7 😉