Star Wars: Knights of the Old Republic

A long time ago, in a galaxy far, far away…
Hoewel George Lucas al aardig ver terug in de tijd ging door The Phantom Menace te maken, gaat Bioware nog een stapje verder.
Knights of the Old Republic (KotOR) speelt zich namelijk 4000 jaar voor de eerste Star Wars film af, wat de makers de vrijheid gaf om een nieuw verhaal te creëren.
Een heerlijk en meeslepend verhaal overigens, één die zelfs een film waardig zou zijn, misschien leuk om Star Wars Episode ½ mee te vullen?
Jij bent een soldaat van de Republic die zich op het schip “The Endar Spire” bevindt, jammer voor jou wordt deze net terwijl jij slaapt overvallen door de gemene Sith, jouw taak is om zo snel mogelijk van het schip af te komen via een van de escape pods en je naar Taris, de dichtstbijzijnde planeet, te begeven.
Meer zul je van het verhaal helaas niet horen, aangezien ik je zelf de vrijheid wil geven om alles te ontdekken, en zo hoort dat.

Let the dice roll

KotOR is een Action-RPG die gebruik maakt van het al oude dobbelsteensysteem met de Dungeon & Dragons regels.
Hoewel het vechten in Knights turn-based is merkt het oog hier vrij weinig van, dit gaat namelijk heel erg vloeiend, wanneer je met jouw light-saber de light-saber van je tegenstander raakt heb je eigelijk geen benul dat je om de beurt werkt, iets wat heerlijk is gedaan door Bioware.
Wanneer je bij KotOR een tegenstander tegenkomt “bevriest” het beeld en kan jij of kiezen om gelijk een actie uit te voeren, of drie op elkaar volgende acties achter elkaar zetten.
In je beurt kan je naast een aanval ook kiezen om een voorwerp zoals een medische kit te gebruiken, of een kracht van de Force benutten.
En dit alles in een simpel maar geweldig menuutje

In KotOR sta je er zeker niet alleen voor, tijdens het spel zullen verschillende karakters zich bij jouw “party” voegen, waarvan je er telkens 2 bij je kunt hebben.
Tijdens het vechten, of gewoon uitkammen van gebieden kun je via een druk op je zwarte knop tussen deze karakters kiezen, dit komt vaak handig uit, bijvoorbeeld als jij een deur open wilt krijgen, maar de Security-Skill van je mede-lid is alleen goed genoeg om deze te openen.


Choose your path

Knights of the Old Republic draait eigelijk om één fatale vraag, kies jij voor de lichte of donkere kant van de Force.
Je kunt in KotOR met honderden NPC’s praten, waar je verschillende opmerkingen tegen kunt zeggen, bij vele opmerkingen wordt je beloond met Dark Side points (wanneer je ‘m vermoord bijvoorbeeld) of met Light Side points (wanneer je ‘m helpt bijvoorbeeld)
Wanneer je Knights voor 80% hebt afgewerkt zul je definitief voor Light of Dark moeten kiezen, wat ook gevolgen heeft op het einde van het spel, denk aan eindfilmpje.
Hierdoor wordt Knights of the Old Republic ook leuk om meerdere keren uit te spelen.

Conclusie

Met je eigen schip, de Ebon Hawk, kan je wanneer je maar wilt naar verschillende planeten uit het Star Wars universum vliegen.
Wat te denken van de woenstijnplaneet Tatooine, of de thuisplaneet van de Wookies; Kashyyyk
In Knights of the Old Republic kom je op duizend-en-een locaties die allemaal geweldig zijn neergezet, Bioware heeft zeker veel tijd in de graphics gestoken, er zijn wel framedrops in drukke gebieden, en het ziet er natuurlijk niet ultiem mooi uit, maar dit had de Canadese developer te veel tijd gekost, dat de game pas over een lange tijd het licht had kunnen zien, al met al zijn de environments ronduit prachtig, en de gevechten met bijvoorbeeld lightsabers een lust voor het oog.

Natuurlijk word Knights mooi ingelijfd met de vele nummers van de officiële Star Wars soundtrack, die natuurlijk lekker in het oor klinkt.
Maar het grootste pluspunt in het geluid is toch wel het stemwerk, van de vele alien-NPC’s die je tegen komt zoals Wookies, Selkath of Duros zijn de geluiden echt waanzinnig, daarnaast hebben de Engelstalige stemacteurs nog veel groter werk verricht, elke NPC die jij tegen komt heeft iets anders tegen jou te zeggen, en dit is uiteraard allemaal ook opgenomen en netjes gesynchroniseerd, weer kun je zien dat Bioware ook hier perfect het werk heeft gedaan.

Dat het met de Gameplay van Knights of the Old Republic wel goed zit, moge zeker duidelijk zijn
KotOR geeft na tijden van matige tot slechte Star Wars games weer het echte SW gevoel die je ook van de eerste films van George Lucas kreeg.
Hoewel niet iedereen even zot op turn-based RPG’s is, zal toch een ieder die deze game probeert verrast zijn, of je nu Star Wars fan, RPG fan, of gewoon game fan bent, Star Wars: Knights of the Old Republic geeft je een flinke portie drama, actie, pracht en praal, ongekend meeslepend, en ongekend verslavend, iets wat andere Xbox-titels mij dit jaar nog niet hebben geboden, May the force be with you.

  1.   
    cnribbens's avatar

    Een geweldige rpg die ik laatst zelfs nog een keer hebt uitgespeeld

  2.   
    Czone's avatar

    Echt een geweldige game! Alleen de sequel vind ik nog een betere game, verder kan er geen 1 tippen aan KotOR 😀