Gran Turismo 4

De Gran Turismo-serie is inmiddels bekend bij vriend en vijand. Al sinds jaar en dag weten de makers van het spel een grote opschudding rond hun nieuwe deel te creëren. Aangezien deel vier eraan komt moest er natuurlijk weer wat uit de kast gehaald worden om ook dit deel memorabel te maken.

Nu lijkt Polyphony Digital heel wat verzonnen te hebben om de Playstation2 bezitters weer als gekken naar de winkels te laten rennen. Natuurlijk zal de basis liggen bij de andere delen. Voor degenen die op Mars hebben gezeten het afgelopen decennium: je moet races rijden om geld te verdienen, waarmee je snellere en betere auto’s koopt. Of je besluit een auto die je bezit te ‘tunen’ tot in het oneindige. Turbo’s, dikke uitlaten en aangepaste versnellingsbakken zijn daar mogelijkheden van.

Stukje rijden…

Nu weet iedereen dat Gran Turismo altijd een overkill aan auto’s heeft. Ik denk zelfs dat er maar weinig mensen zijn die ze allemaal eens gereden hebben. Na de release van deel 1 kwam deel 2 uit die zo’n 500 auto’s tot je beschikking stelde. Er werd verwacht dat nummer 3 dat ook zou waar kunnen maken, maar de ontwikkelaars hadden een klein probleem. Een auto ontwikkelen voor GT1 en GT2 was in een dag tijd voltooid, voor deel drie hadden ze daar een week voor nodig, door het hoge detail. Dus een stuk minder vehikels om mee te scheuren. Jammer, maar helaas. Uiteindelijk is het toch een topper van een game geworden die ervoor zorgde dat de PS2 met grotere aantallen dan ooit werd verkocht.
Maar! Nu zijn we inmiddels een stukje verder in de tijd, en dat betekent dat Gran Turismo 4 wel weer zo’n 500 auto’s zal bevatten. Klassiekers, LeMans modellen, dikke sportwagens en oude GTI’tjes. Feest voor iedereen dus, maar waar rijden we dan?

Polyphony Digital roept dat ze 100 banen in het spel verwerkt hebben. Nu moet daarbij gezegd worden dat ze sommige banen in delen hebben verdeeld, zodat ze weer een extra circuit hebben. Ook kun je bepaalde banen in de tegenovergestelde richting berijden. Niet helemaal waar dus die 100, maar er blijft een hoop asfalt om te verkennen.

De tegenstanders

De AI van de tegenstanders is altijd al een struikelblok geweest in de GT-serie. Er wordt (vrij terecht) geklaagd dat de andere rijders als een trein achter elkaar aan rijden en vrij dom reageren op jou, als bestuurder. Ontwijken als je voor iemand gaat rijden is er niet bij bijvoorbeeld. Nee, als een blinde kip rijd de vent achter je op je in. Er wordt gezegd dat dat nu verholpen is en dat de tegenstanders veel slimmer zijn, maar dat werd destijds met het derde deel ook geroepen. Het is dus nog even afwachten voordat we daar een oordeel over geven.

Online spelen zal zeker een mogelijkheid worden in Gran Turismo 4. Met maximaal zes personen kun je het dan via het breedband netwerk van Sony opnemen tegen elkaar. De mogelijkheden hierbij zijn nog niet precies bekend.
Klein feitje: er komt weer een nieuw stuurwiel uit speciaal voor Gran Turismo, dat 900 graden kan draaien, dus dat wordt realistischer sturen, in plaats van je stuur flauwtjes naar links en naar rechts te draaien. Force Feedback included natuurlijk.

Nu, dan kun je binnenkort weer aan de slag voor die gewilde GT-licenties, die je ook in dit deel weer moet gaan halen. Er zal weer een bekende Simulatie en Arcade mode aanwezig zijn, en verder? Enorm mooie graphics en de snelste auto’s! De omgevingen zijn foto-realistisch vormgegeven, evenals de auto’s zelf. De grafische kant is werkelijk verbeterd ten opzichte van GT3. Een gezonde gewoonte lijkt ons.

Dus..

Online racen met alle auto’s die bij je in de straat staan. Klinkt goed, is goed! Zo vlak voor de kerst verwachten we het spel in de winkels, maar we zijn hier heel voorzichtig mee, daar GT3 een maandje of achttien werd uitgesteld! Hou in ieder geval wat geld apart voor deze game. Als je van racen houdt, is dit een absolute musthave.

  1.   
    Faex's avatar

    Ik vind het wel een geinig spel hoor maar ik ga hem nog niet kopen ! 😉 😀

  2.   
    fcrudy's avatar

    ik heb hem voor ps2, GT5 komt (nog) niet voor ps2 😡 🙁 👿 ik hoop later dan want de ps2 blijft cool:D